Найдорожчі у світі сири

Кожного року у провінції британського Глостера влаштовується чемпіонат по катанню сирів. Спортсмени (можна їх так назвати, напевне) змагаються, хто швидше дожене головку сиру, відпущену з місцевого пагорба Купер-Хілл. Зрештою, є сорти сирів, які не те, що по землі катати — їх у буквальному розумінні потрібно носити на руках. Давайте дізнаємось про найдорожчі сири у світі.

Epoisses By Germain

$10 за 100 г

Прихильником Епуаса був Наполеон, і це зайвий раз говорить про силу характеру великого полководця. Річ у тім, що Epoisses By Germain – один із найбільш пахучих сирів у світі. Запах його настільки важкий, що у Франції його заборонено возити у громадському транспорті. По першому опису усе ніби не страшно: робиться з пастеризованого коров’ячого молока, трошки солонуватий, з фруктовим відтінком. Але. Зліплені вручну головки спочатку тримають у розсолі, а потім місяць томлять у підвалах з високою вологістю. Результат — так, солонуватий, так, з фруктовими нотками. І водночас пахне так, ніби-то ви знаходитесь у спортивній роздягальні, під зав’язку набитій спортсменами після поєдинку. Гадаємо, порівняння досить зрозуміле. Незважаючи на це, сир Epoisses By Germain користується великим попитом, і виробники на відсутність інтересу до свого продукту не скаржаться.

Epoisses By Germain

Extra Old Bitto

$30 за 30 г

Китайський сир насправді має італійське походження, звідки він і потрапив у свій час до Гонконгу. Його особливість — термін дозрівання. Молоко беруть у “роботу” вже через півгодини після доїння, що зупиняє бактеріальні утворення у продукті. Далі Bitto доходить до готовності цілих 10 років, перетворюючись у Extra і Old. Купити такий шедевр можна тільки на сирних аукціонах, просто так його не придбати.

Extra Old Bitto

Clawson Stilton Gold

$90 за 100 г

Цей сорт сиру часто називають золотим. І правильно роблять. По-перше, ціна не підвела — майже $1 000 за кілограм, а по-друге, у складі продукту і насправді є золото. Їстівне, звісно. Мова йде про золоті пластівці (а це чисте 24-каратне золото) і золотий лікер. Виробник, британська компанія Clawson, поставляє цей сир на ринок у певний час, до Різдва та новорічних свят, весь інший час року гурмани можуть збирати гроші до наступного “релізу”. Хоча основна маса любителів Clawson Stilton Gold навряд чи обмежена у фінансах: як кажуть у Clawson, їх клієнти — шейхи та поп-зірки. Можна за них усіх — і виробників сиру, і покупців — тільки порадіти.

Clawson Stilton Gold

Elk House

$110 за 100 г

Цей сир — шведський продукт. Робиться з лосиного молока, звідси висока ціна. Виробники — родина фермерів по прізвищу, звісно, Йоханссон, тримають трьох лосих. З кожної вони отримують близько 300 л молока на рік, це зовсім скромні об’єми. А значить, і сиру виходить небагато. Ексклюзивності Elk House додає і складність з його покупкою: придбати його можна тільки в одному магазині, який, само собою, знаходиться у Швеції. Є ще один варіант — відправитись на ферму у Бьюрхольмі у купити з перших рук. Крістер та Улла Йоханссон будуть щасливі вам допомогти, якщо, звісно, буде чим. Щодо смаку, то сир Elk House схожий на фету, тільки набагато жирніший — у нього, як прийнято говорити, насичений молочний присмак, і він помітно солонуватий.

Elk House

Caciocavallo Podolico

$160 за 100 г

Caciocavallo Podolico переводиться як “конячий сир”, але це фігура мови: до коней цей продукт жодного стосунку немає. Усе традиційно: молоко для Caciocavallo Podolico дають корівки, просто особливі. Podolico — ось звідки це слово, яке насправді означає певну породу корів, які проживають в Італії. Ці Podolico, схоже, найщасливіші корівки на світі: кожного літа їх відправляють на високогірні пасовища, де вони їдять виключно ягоди — вишню, полуницю та чорницю. Восени канікули підходять до завершення, корівки повертаються до себе на ферми, після чого щедро діляться молоком. Молоко передбачувано володіє фруктовим ароматом, який внаслідок передається і сиру.

Caciocavallo Podolico

Frome Cheese Platter

$3 300 за сирну тарілку

 

Це не зовсім сирний сорт, швидше страва, яка представляє собою нарізку різних сортів сиру, кращих на ринку. Серед них — Wyke Farms Vintage та Pule. Навряд вони щось скажуть пересічним прихильникам сиру, тому ось більш зрозуміла інформація: інгредієнти цих сортів — трюфелі, їстівне золото та віслюче молоко. З віслючого молока виготовлений Pule, і це єдиний його інгредієнт. Щоб зробити кілограм такого сиру, потрібно 25 л молока віслючих, причому певної породи, яка налічує усього 100 голів. Щодо Wyke Farms Vintage, це чеддер найвищої якості з додаванням саме тих білих трюфелів та сусального золота. За кілограм такого сиру просять $400. Не дивно, що тарілка Frome Cheese Platter обійдеться забезпеченому гурману у неймовірні $3 300. До речі, сам сир у цій ціні становить тільки частину, тому що спеціальні дошка для нарізки плюс особливий (як же інакше) срібний піднос коштують $1 200. Можна, звісно, нехтувати дорогими умовностями, але якщо ви знайшли дві тисячі доларів на сирну нарізку, то знайдете ще тисячу на аксесуари.

Frome Cheese Platter

А про класичні сорти сирів розкаже інфографіка - https://harchi.info/articles/smachnyy-syr-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.