Найпоширеніші міфи про вино

Шукаємо наукові підтвердження тому, щоб пити більше вина, і розбираємося у найбільш популярних міфах про вино.

Сульфіти у складі вина шкодять здоров'ю та приводять до поганого самопочуття зранку

Вміст діоксиду сірки у вині становить близько 1%. Його використовують для попередження розвитку бактерій у напої, його окислення та підтримки свіжості. Якщо ж сульфітів у вині більше 10 мг/л, то виробники повинні вказувати точну кількість на етикетці. Правда, це правило є обов'язковим лише у деяких країнах, наприклад, США та Австралії.

Для порівняння: Coca-Cola містить 350 мг/сульфітів, картопля фрі — 1900 мгкг, а сухофрукти — 3500 мг/кг. Для більшості людей вони не становлять небезпеки і не приводять до ранкового головного болю після випитого ввечері. Ймовірніше, причиною цього стають гістаміни і таніни.

Особливу увагу на наявність у вині сульфітів слід звертати увагу астматикам. Варто пам'ятати, що у червоному вині цієї речовини менше, ніж у білому. Окрім того, чим більший вміст у ньому цукру, тим більше необхідно додавати сульфітів.

Чорна пляшка вина

Лід у вино додавати не можна

Якщо це тепла пора року, якщо вино кріплене і найголовніше, якщо вам подобається пити вино з льодом, тоді сміливо додавайте його у вино. Окрім того, лід допомагає покращити смак вина, якщо воно вам не подобається, а йти у магазин за ново пляшкою немає бажання.

Вино з льодом

Алергія на вино

Непереносимість алкоголю часто плутають з алергією: і те, й інше провокує закладеність носу, почервоніння шкіри, нудоту, утруднене дихання, у деяких випадках можна спостерігати симптоми серйозного отруєння. Однак алергії на алкоголь як такої не існує: у цьому випадку імунна система виробила б антитіла, але при споживанні алкоголю такого не відбувається.

Часто це просто реакція не певні алергени в алкоголі — ячмінь, хміль, глютен, уже згадані сульфіти та інші. Досліджень на цю тему не дуже багато і вони в основному стосуються ферменту ALDH2, який відповідає за засвоєння алкоголю. У мешканців Азії часто внаслідок поліморфізму його функція блокується. Окрім того, одне з досліджень показало, що кожний новий алкогольний напій, випитий протягом тижня, підвищує ризик проявлення сезонної алергії на 3%.

Келих вина

Червоне вино можна пити тільки з м'ясом

Колись червоне вино робили виключно для м'яса (стейку), а біле пропонували для рибних страв. У червоному більший вміст танінів, які добре поєднуються з жирним м'ясом. Біле вино більш кисле, тому підходить для риби або курки. Але це всього лиш загальні правила, які сьогодні уже застаріли. І якщо ви не їсте м'ясо, це не значить, що червоне вино тепер під забороною. Вибирайте те, що вам до душі.

Стейк і вино

Один келих червоного вина заміняє час тренування у тренажерному залі

До таких висновків у 2012 році прийшла група вчених з Альбертського університету у Канаді. Мова у цьому дослідженні йшла про ресвератрол — антиоксидант, який міститься у винограді. Він ніби-то може збільшувати частоту серцевих скорочень та посилити м'язову активність, імітуючи заняття у залі.

У цьому дослідженні є маленьке “але” — його проводили на щурах, а не на людях. Окрім того, воно стосувалось виключно помірного споживання червоного вина. У цілому ресвератрол — корисний елемент, який захищає кровоносні судини, усуваючи з них тромби, а також допомагає уникнути небажаних зморшок. Він міститься в арахісовому маслі, червоному винограді та чорному шоколаді.

Замінити тренування вино не може, однак результати деяких досліджень показують, що два келихи вина в день допомагають спалювати жир. Все той же ресвератрол перетворює білий жир у бурий. Це сприяє спалюванню калорій та підвищенню працездатності.

Сліди від вина

Вино з віком стає тільки кращим

Це ствердження є вірним не завжди і не для всіх вин. На старіння цього напою впливає декілька факторів. Перш за все, варто пам'ятати, що більшість вин не призначені для зберігання десь у підвалі — вони просто зіпсуються. Тому краще двічі подумати перед тим, як залишити пляшку там. 

Якщо ви все ж збираєтесь покращити смакові якості вина, необхідно підтримувати для цього певний температурний режим, виключити потрапляння прямих сонячних променів, а також підтримувати вологість на рівні 70%. Для правильного старіння вина знадобиться час, а вам доведеться запастися терпінням.

Вінтажне вино

А чи правда, що хороше вино може бути тільки із натуральним корком, розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-pravda-shcho-horoshe-vyno-mozhe-buty-tilky-iz-naturalnym-korkom.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Крутяк