Нелегка праця фуд-стиліста: підводні камені

Практично будь-яка фотографія їжі, яка трапляється нам на очі, є результатом роботи команди стилістів. Вони продумують упаковку, оформлюють меню, журнали, кулінарні книги і білборди. Багато людей впевнені, що фуд-стилісти замінюють усю їжу на фотографії предметами неїстівними, але які апетитно виглядають. Часто можна почути щось на кшталт “замість морозива вони використовують пюре, а замість молока — ПВА”. Справжні професіонали ніколи не заміняють морозиво на пюре, клей засихає так, що його просто неможливо знімати, а у якості збитих вершків вони використовують не піну для бриття, а — о, диво — справжні збиті вершки.

Молоко і його замінники

У 60-ті торгова палата оформила скаргу на рекламщиків Campbell's Soup за те, що вони підкладали у тарілки з супом скляні кульки, щоб локшина у тарілці не осідала на дно. За законом фуд-стилісти не мають права видавати неїстівні предмети за їжу, але якщо, наприклад, проводиться зйомка гарячого десерту, то морозиво на такій фотографії не зобов'язане бути справжнім. Якщо пластівці або кольорові кукурудзяні кільця фарбують молоко, то можна залити їх чимось іншим, наприклад білим тоніком для волосся, який використовували у 50-ті. Зараз його важко знайти, але це один із небагатьох жирних продуктів, які не перетворюють пластівці на кашу. У той самий час, якщо знімається реклама молока, то фуд-стилісти повинні використовувати саме його.

Молоко

Мистецтво зйомки морозива

Морозиво важко знімати навіть фізично — доводиться проводити як мінімум декілька днів у холоді серед сухого льоду. Воно швидко тане і повинне заморожуватись декілька днів перед тим, як із нього можна буде сформувати гарні кульки. При цьому, натуральне морозиво замерзає краще і швидше, ніж те, у якому повно гуарової камеді. І фуд-стилісту краще мати накачені руки, щоб розділяти тверде морозиво — на вже м'якому не видно тих борозенок, які клієнт так хоче бачити. Найпростіше знімати морозиво без добавок, оскільки вони тільки додають турбот. Вишеньки або горішки можуть зіпсувати зовнішній вигляд самого морозива — пробити дірку у кульці, наприклад. Одним словом, морозиво — найвибагливіший клієнт на зйомку.

Морозиво

Шоколадні ріки

У рекламах батончиків, де шоколад ллється рікою (тобто майже у кожній), фуд-стилісти поливають ним не самі батончики, а величезні муляжі. Річ у тім, що справжні снеки дуже маленькі і гарно вилити на них шоколад не виходить. На один такий муляж може піти близько 20 кг шоколаду. При цьому можна тиждень вибирати шоколад потрібної в'язкості, щоб створити рівно такий шоколадний потік, який всі і очікують побачити у рекламному ролику. Внаслідок чого для одної зйомки можуть закупити майже 400 кг шоколаду різної консистенції. Фуд-стилісти буквально розливають ріки шоколаду, і він стікає у величезні цистерни.

Шоколад

Гарячі ванночки, столики, що обертаються і “вінець програми”

Інша ситуація: знімається реклама для ресторану, який використовує для приготування страв заморожені курячі грудки. Звісно, для зйомки беруться курячі грудки із магазину органічних продуктів, оскільки вони краще виглядають — більш апетитні та рівномірно розділені. А якщо потрібно штучно підрум'янити краї гамбургера, то їх можна трохи затемнити за допомогою барвника — так, щоб бургер у результаті не виглядав ні надто засмаженим, ні надто рум'яним.

На облаштування зйомки йде настільки багато часу, що до моменту, коли все нарешті готово, їжа встигає охолонути. Наприклад, з вигляду паруюча печена картопля поряд зі стейком зовсім не така гаряча, якою виглядає на фотографії. Просто під час зйомки навколо тарілки розставляють посудини із гарячою водою, завдяки яким складається враження, що картоплю щойно вийняли із печі, хоча насправді вона кімнатної температури.

Тарілку зі стравою часто встановлюють на спеціальний столик, що обертається. Поки навколо туди-сюди переміщаються камери у пошуках гарного ракурсу, окрема людина ретельно спостерігає за тим, щоб на тарілку не потрапило жодної зайвої крихти, краплини води і не виникло жодної брудної плями. Попереду — близько 30-40 дублів, і гарячу тарілку потрібно міняти кожні пару хвилин, тому цілий день на готові тарілка-”дублер”, яку завжди потрібно органічно поміняти, не порушивши роботу колективу. Тарілку, яку знімають останньою, називають “вінцем програми”. Як тільки вона з'являється на майданчику, усі викладаються по повній і весь процес чимось починає нагадувати добре відпрацьовану виставу.

Стейк

Тренди фуд-стайлінгу: від стерильності до реалістичності

Фуд-стайлінг сьогодні тягнеться до реалістичності: модно, коли страва виглядає по-домашньому. Коли ця справа тільки набирала обертів, цінувалась навпаки стерильність — приводили їжу до максимально акуратного, чистого вигляду, не дай бог, щоб на тарілці залишались крихти. Сьогодні фуд-стилісти грають за іншими правилами.

Наприклад, зйомка тортів. Раніше для зйомки потрібно було вирізати ідеальний квадратний шматок торта — без будь-яких нерівностей. Сьогодні такої вимоги вже немає і нікого не хвилює природна форма шматка, як не хвилює і те, що на торті трохи потріскається глазур, а на тарілку потраплять крихти. Зображення торта у рекламі або на коробці не повинно відлякувати середньостатистичного покупця своєї досконалістю — потрібно, щоб він захотів його купити і приготувати самостійно.

Шматок пирога

Піца — це складно

Піцу знімати чи не найскладніше. Уже через пару годин сир може виглядати не так апетитно, як повинен, і навіть повторне розігрівання йому не допоможе. Доводиться не спускати очей зі страви, сидячи перед духовкою, відслідковуючи момент, коли сир буде виглядати саме так апетитно, як потрібно для клієнтів. Незважаючи на те, що це дуже важко, якщо все ж таки вдасться успішно зняти піцу, виходить по-справжньому гарна фотографія. Тільки уявіть собі, коли піцу знімають із кута, на неї кладуть багато прошуто, так що світло просвічує крізь шматочки м'яса, і вони виходять майже прозорими.

Піца

Стайлінг без стайлінгу і їжа, що виглядає природно

Якщо трохи знатися на справі, то легко можна помітити промахи недосвідчених фуд-стилістів. Наприклад, щедро политий для зйомки маслом бургер на фотографії буде настільки блискучим, яким у житті ніколи не буде. Також, можна зустріти у відділі для заморожених продуктів упаковку піци, на якій стилісти намагались поєднати два шматки сиру так, щоб він гарно стікав зі шматка, а внаслідок чого була помітною межа, де з'єднали ці два шматки.

Також, як кажуть фуд-стилісти, клієнти часто видають непідходящі рецепти, за якими потрібно приготувати їжу для зйомки, так що доводиться виясняти все самостійно. Потрібно зрозуміти, як приготувати м'ясо так, щоб, коли його розріжеш, у центрі шматка не залишилось крові, але м'ясо при цьому було ідеально рожевим. Потрібно знати, як плавити різні види сиру так, щоб на піці вони виглядали апетитно. А ще можна отримати досконалий ззовні шматок шинки, у розрізі котрого виявиться пласт жиру. Тому завжди потрбіно мати план Б, розуміти хімічні процеси, що відбуваються при приготуванні їжі, і водночас вміти видати гарну фотографію.

Страва



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.