Нічні перекуси шкодять пам'яті

Вчені з Каліфорнійського університету (США) виявили, що нічні прийоми їжі погано впливають на пам'ять — принаймні, у гризунів. Дослідники не виключають, що те саме справедливе і для людей.

Як відомо, в організмі є “внутрішній годинник”, синхронізований з ритмами дня — світлою та темною порою доби, і порушення цього ритму загрожує різноманітними проблемами. Вчені вирішили перевірити, чи впливає порушення режиму сну та їжі на когнітивні здатності, зокрема пам'ять. Для цього був проведений експеримент: мишей привчили до стабільного розкладу — бадьорість вночі, сон вдень (взагалі миші — істоти нічні). Потім одній групі мишей стали давати їжу виключно у нічну пору, а іншій — у денну, тобто у той час, коли у своєму звичайному житті миші сплять.

Нічний перекус

Обидві групи з'їдали однакову кількість їжі. І важили у результаті експерименту також однаково. Однак, коли прийшов час для другої частини експерименту, між групами виявилась суттєва відмінність. Перед тим, як мишей привчили до спеціального режиму сну та їжі, їх запустили у коробку, у якій знаходились два предмети. Мишам дали можливість можливість вивчити предмети — при цьому вчені фіксували час, який миші витратили на це. І коли миші вже встигли звикнути до нового режиму сну та їжі, їх знову запустили у коробку з двома предметами — одним уже знайомим і другим — новим. При цьому у мишей з “неправильним” режимом сну та їжі пішла значно більша кількість часу на вивчення знайомого предмету, ніж у “правильної” групи — вони його ніби-то забули. Далі вчені вивчили нейронні зв'язки у мозку мишей з обох груп та підтвердили результати тесту на пам'ять: харчування у “неправильний” час дійсно погіршує пам'ять у гризунів.

Нічний перекус

Більше про синдром нічного ненажерства читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/syndrom-nichnogo-nenazherstva.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.