Оцет та його види

Оцет - одна із найдавніших приправ, яка до сьогодні не втратила своєї популярності. Але називати цю кислу рідину тільки приправою буде не зовсім правильно. Оцет - незамінний компонент, у консервації, основа маринадів та соусів, дезінфікуючий засіб. У нетрадиційній медицині застосовують антибактеріальну та жарознижувальну властивості оцту, також його використовують у деяких програмах для схуднення.

Давайте зосередимося на гастрономічній ролі оцту. Варіацій цієї приправи - тисячі, втім є найпоширеніші.

Ложка оцту

Столовий оцет

Ще донедавна у наших широтах у кухонній шафці у кожної родини існував один вид оцту - столовий. Цей оцет синтетичний, тому він дешевий і з різким специфічним запахом. У деяких країнах такий оцет заборонений для використання у харчових цілях. Фактично це розведена оцтова кислота, частіше всього з концентрацією 6% або 9%.

Окрім основної харчової функції оцту - кислоти, його також використовують для покращення або відновлення кольору інгредієнтів. Ну і, звісно, незамінна реакція оцет+сода відома нашим господиням довше розпушувача. Також ця суміш веселить дітей шиплячою піною та дослідами з повітряними кульками. Зараз у продажу можна знайти й ароматизований столовий оцет: трави, спеції та інші натуральні і синтетичні інгредієнти пом’якшують його смак та аромат.

Столовий оцет

Яблучний оцет

Найпопулярніший серед фруктових оцтів - яблучний. Він є приємним на смак: м’який, але з характерною кислинкою. Цей натуральний продукт вважають корисним через вміст мінеральних речовин та органічних кислот. Яблучний оцет - продукт бродіння яблучного соку. Еталонним зразком вважається французький оцет з нормандського яблучного сидру. Але оскільки яблуко - поширений фрукт, можна сміливо вибирати і місцеві аналоги.

Саме яблучний оцет включають у дієти для тих, хто мріє схуднути: натуральний, з ніжним смаком та корисним складом. Частіше всього його використовують у стравах з риби та птиці, у маринадах і компотах.

Яблучний оцет

Винний оцет

Де виноградники - там і винний оцет. І знову серед кращих зразків називають французькі. Класичний варіант - оцет із червоного вина з насиченим багатим смаком і відповідним ароматом. Чудове доповнення до салатів і маринадів, популярна основа для соусів.

Білий винний оцет є м’якшим, і він часто виступає замінником вина як інгредієнту страв. Такий оцет - кращий компаньйон фруктів: полуниці, кавуна, дині. Є й інші варіанти оцтів з вина: шампанський, хересний та м’який родзинковий. Винні оцти - фаворити кухарів середземноморської кухні.

Винний оцет

Бальзамічний оцет

Преміальний і найбільш вишуканий серед усіх оцтів. Його висока вартість є цілком виправданою: спеціальна технологія виробництва, дорогі сорти винограду, витримка. Більше схоже на колекційне вино. Італієць за походженням, “бальзамік” проходить грибковий процес бродіння, піддається згущенню при термічній обробці та дозріває у дерев’яних бочках не менше 3 років. Бальзамічний оцет вищої категорії якості витримують від 50 до 100 років.

Цей оцет є кисло-солодким, темним і густим. Він дуже насичений, усього декілька крапель змінює смак вашої страви. Бальзамік можна вважати повноцінним соусом та використовувати практично скрізь: до риби, морепродуктів і суші, до овочів, баранини та яловичини, а також фруктів, морозива та інших десертів.

Бальзамічний оцет настільки унікальний, що на його честь у 1999 році а Америці був заснований Міжнародний музей оцту.

Бальзамічний оцет

Менш популярні види оцту

У Японії та Китаї для підкислення рису, морепродуктів, м’яса та овочів використовується рисовий оцет. Разом із зростаючою популярністю азійської кухні до полиць наших супермаркетів цей продукт дійшов у білому, червоному та чорному кольорах. Для англійців традиційним оцтом вважається солодовий, але його також полюбляють і в Нідерландах, Австрії та Баварії. На Філіппінах використовують тростинний та кокосовий оцет, щоб приправити смажену рибу, птицю і свинину. Серед фруктових оцтів є малиновий, смородиновий та айвовий, а з екзотичних - оцет з хурми та ківі.

Рисовий оцет

Як вибирати та зберігати оцет

Якщо вас цікавлять натуральні оцти, обов’язково вивчайте склад на етикетці. У основі фруктового оцту повинна бути не оцтова кислота, а фрукти. Столовий оцет повинен бути кришталево чистим, а для фруктового органічний оцет має консистенцію сиропу і колір темного бурштину.

Правильні умови зберігання оцту: темне і прохолодне місце (+5-15 градусів), скляна пляшка з щільною кришкою.

Різні види оцту

Більше про ароматні види оцту розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/aromatni-ocety-osvizhit-stravy-novymy-notamy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.