Основні помилки у ресторанному сервісі

Частіше всього у ресторанах нам не подобається не їжа, а те, що відбувається навколо нас. Непривітний персонал, неуважність до наших прохань, обман погано впливають на наш настрій та репутацію ресторану. Ресторатори діляться з нами, які помилки у сервісі вони вважають ключовими і як з ними потрібно боротися.

Сервірування столу у ресторані

  • Ніхто не зустрічає - хостес немає, офіціанта немає, усі зайняті. Хочеться просто піти з такого місця. Або ж можна спробувати звернути на себе увагу та сісти на те місце, яке вам сподобалося - нехай це буде бонусом за негостинність.

  • Вас ведуть у темний куток, який вам не подобається. Частіше всього це буває через розподілення гостей між офіціантами, закріпленими за різними зонами залу. Якщо місце вас не влаштовує, то ввічливо, але твердо скажіть, що вам там не подобається і де ви би хотіли сісти. Вас напевне пересадять.

  • Ви вже прочитали меню три рази, але замовлення не приймають. Можливо, про вас забули, а, може бути, на кухні “корок” і кухарі просять призупинити прийом замовлень. Відкладіть меню у бік, це невербальний знак для офіціантів, що ви готові зробити замовлення. Якщо до вас не підходять, попросіть пояснення у менеджера залу. Чайові після цього офіціанту можна не залишати.

  • Замовлення успішно зроблено, а їжі все немає і немає. Покличте офіціанта і з’ясуйте причину. Зазвичай потрібно не більше 15 хвилин, щоб принести холодні закуски. У правильному місці вас розважать розмовою, запропонують напої, компліменти від ресторану. Якщо нічого цього не відбулося, сміливо ідіть геть, не псуйте собі настрій.

Привітний офіціант

  • Вас не влаштовує страва. Не їжте її. Покличте менеджера, аргументовано поясніть причину, що саме вас не влаштовує. Ресторан завжди знайде можливість виправити ситуацію на користь гостя. Якщо на ваші вагомі доводи відповідають занадто емоційно, починають суперечку, вимагайте книгу скарг і пишіть відгуки на сторінках закладу у соцмережах. Це завжди працює.

  • Рахунок у ресторані приносять протягом 3-5 хвилин. Тягнуть? Вставайте та ідіть, в інтересах ресторану закрити рахунок, а не втратити гостя.

  • Головна помилка будь-якого ресторану, який тільки відкрився - це виправдання персоналу: “Ми недавно відкрились”, “Нам всього тиждень”, “Ми працюємо у технічному режимі”. Ціна страв у меню при цьому не змінюється, а гості хочуть отримати страви та послуги високої якості.

  • Як боротися з цією бідою “технічного відриття”? Щоб уникнути незручних ситуацій, не поспішайте у нові ресторани, дайте їх командам спрацюватися і показати себе у найкращому вигляді.

Робот-офіціант

  • Якщо у вас або когось за вашим столом є харчові обмеження, попередьте про це офіціанта. Якщо ресторан не готовий піти вам назустріч, замінивши або видаливши інгредієнти зі страви - це його право. Ваше - піти з такого ресторану, навіть якщо він вам дуже подобається.

  • Однією із найпоширеніших помилок у сервісі досі вважають момент, коли спочатку приносять страву або напій, а тільки потім подають прибори або келихи. Якщо вилок та ножів немає на столі, одразу просіть принести усе, чого не вистачає.

  • Що робити, якщо ви зіштовхнулись з поганим сервісом? Розкажіть про свій випадок у соціальних мережах. Зараз багато платформ, де це можна зробити. TripAdvisor, Facebook, Instagram. Повірте, усі подібні повідомлення читаються та опрацьовуються не лише персоналом, а й власником ресторану. Але не переборщіть, перетворюючись у “гастротерористів”.

  • Офіціанти та менеджери люблять брехати гостям. Вони можуть, наприклад, сказати, що щось запорола кухня, а при цьому самі забули пробити чек, обманюють, коли стаються провали із сервісом, вигадуючи на ходу всякі історії.

Ресторанна страва

  • Якщо помітили обман - повідомте про це керуючому рестораном. Він точно зробить все, щоб виправити положення.

  • Буває вкрай неприємно, коли гості приходять удвох та просять принести їжу одночасно, а виходить інакше. Тут все просто: попросіть офіціанта повторити замовлення і записати прохання про одночасну подачу. Якщо вам не сподобалось обслуговування, це може (і повинно) вплинути на чайові офіціанта.

  • Щоб скоротити час оплати карткою, одразу попередьте про це офіціанта. У цьому випадку він захопить до столика термінал разом з рахунком і зекономить ваш час.

  • Що б не трапилося з вами у ресторані, пам’ятайте, що будь-які проблеми нейтралізуються дуже просто - спілкуванням. Людяний підхід одразу усе “лікує”. Буває, що офіціанти хвилюються, нервують, бояться підвести гостя. Постарайтеся мирно усе вирішити. Тоді буде легше і вам, і персоналу закладу. Багато помилок стається саме через нерви та імпульсивність.

Офіціант із багатьма стравами

А про дивні ресторани всього світу читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/dyvni-restorany-usogo-svitu.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.