Особлива користь шпинату при заняттях спортом

Нітрати, що містяться у шпинаті та інших зелених листових овочах, мають важливе значення для функціонування організму людини, зокрема під час занять спортом. До таких висновків прийшли вчені з Університету Левена у Бельгії.

Листя шпинату

У рамках експерименту вони проаналізували показники здоров'я у 27 добровольців, які 3 рази на тиждень повинні були їздити на велосипеді на короткі дистанції, але з великою швидкістю, і споживати у їжу спеціальні добавки з нітратами. Окрім того, для оцінки продуктивності учасників дослідники перевіряли їх у нормальних умовах та в умовах гіпоксії з низьким рівнем кисню. Через 5 тижнів з'ясувалось, що склад м'язових волокон у людей змінився за рахунок підвищеного споживання нітратів, зокрема в умовах гіпоксії. 

Чоловік бігає

Таким чином, вчені постановили, що спортсменам, які приймають участь у спортивних змаганнях, необхідно постійно виробляти енергію в умовах нестачі кисню. Тому у них активно працюють м'язові волокна, що окислюються. Щоб їх зміцнити та заодно збільшити витривалість, потрібно їсти продукти, багаті на нітрати — наприклад, шпинат. Зелений листовий овоч, який наразі став головним фінальним штрихом у стравах кращих шеф-кухарів, є корисним не тільки для тих, хто любить фізичні навантаження. Також недавно вчені довели, що у шпинаті міститься корисний цукор, який покращує травлення.

Смузі зі шпинату

А про те, як приготувати шпинат та інші овочі, щоб було не тільки корисно, а й смачно, розкаже інфографіка - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-gotuvaty-ovochi-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.