Пальмова олія загрожує екології

Ліси Південно-Східної Азії, Північної та Південної Америки, а також Африки зіштовхнулись з різким розширенням плантацій олійних пальм, що загрожує біорізноманіттю тропічних лісів.

Дослідження співробітників Університету Дьюка у Даремі (США) показало, що тропічні ліси сильно постраждали від швидкого збільшення виробництва пальмової олії. Загалом вчені вивчили стан лісів у 20 країнах. Результати досліджень опубліковані в журналі PloS One.

Плантація олійних пальм

Найбільш швидкі темпи вирубки лісів зафіксовані в Індонезії, Еквадорі та Перу, де більше половини усіх олійних пальм вирощують на територіях колишніх тропічних лісів. Вирубка цих лісів, на думку вчених, загрожує біорізноманіттю та приводить до збільшення парникових газів в атмосфері.

На сьогодні пальмова олія — найбільш популярна рослинна олія у світі за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН. Насамперед завдяки дешевизні. По мірі зростання попиту на пальмову олію більші ділянки тропічних лісів перетворюються на плантації олійних пальм.

Олійні пальми

Вивчивши супутникові знімки за останні 25 років, вчені встановили степінь вирубки тропічних лісів та порівняли її зі статистикою продажу пальмової олії. Також вчені змоделювали, як у майбутньому будуть розширюватись пальмові плантації. 

Сильніше всього від розширення плантацій олійних пальм у майбутньому можуть постраждати ліси у Африці та Південній Америці, де близько 30% територій є придатними для вирощування олійних пальм. Найбільша небезпека полягає у тому, що через скорочення тропічних лісів під загрозою зникнення виявляються різні види ссавців та птахів. Особливо уразливими є невеликі екосистеми у прибережних лісах Колумбії та басейні ріки Конго.

Пальмова олія

Більше про пальмову олію читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pravda-pro-palmovu-oliyu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.