Причини підліткового ожиріння

Протягом 12 років вчені з Університету Ексетера (Великобританія) спостерігали за харчуванням і станом підлітків, щоб визначити основні причини ожиріння. У дослідженні прийняли участь 350 британських школярів, вагу яких оцінювали кожні 6 місяців.

Обхват талії

Раніше прийнято було вважати, що діти набирають вагу виключно через доступ до нездорової їжі та втрати інтересу до спорту. Як виявилось, ожиріння підлітків має більш об'єктивне пояснення. Річ у тім, що у період статевого дозрівання організм переходить у “режим енергозберігання”, тобто починає спалювати калорії повільніше, ніж раніше.

У стані спокою потрібна певна кількість енергії для підтримання температури тіла, дихання та інших процесів, не пов'язаних з фізичною активністю. У віці від 5 до 10 років споживання енергії збільшується пропорційно росту у зв'язку з активним розвитком організму. Однак після 10 років це перестає працювати: організм починає витрачати менше енергії.

Бургер

Дослідження показало, що 15-річні діти у стані спокою щодня витрачають на 400-500 ккал менше, ніж у 10-річному віці. Це можна порівняти зі з'їденим “Біг Маком”. Тенденція змінюється тільки після 16 років, коли швидкість метаболізму знову збільшується. 

Вчені вважають, що зниження швидкості метаболізму у період статевого дозрівання має сенс з еволюційної точки зору. Механізм енергозберігання був необхідним в умовах нестачі їжі: на підтримку основних функцій організму потрібно було менше калорій, щоб основна частина отримуваної енергії використовувалась для активного росту. За слів вчених, сучасні діти виявились у пастці у цього процесу, оскільки не відчувають нестачі у їжі, що і може приводити до ожиріння.

Здорова їжа

А як впливає на підлітків споживання солодкої газованої води розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vplyv-solodkoyi-gazovanoyi-vody-na-pamyat.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.