Психологічні причини переїдання

Психотерапевт Джулі М. Сімон понад 25 років працювала з людьми, що переїдають, допомагаючи їм справитися з проблемою зайвої ваги. Величезний досвід роботи ліг в основу книги, і за цей час Сімон вдалося зясувати: у людей, які не знають міри під час прийому їжі, є немало спільного.

Фаст-фуд

Негативні емоції

Не таємниця, що для багатьох людей їжа — кращий антидепресант: поїв — і від серця відлягло. У той момент, коли ми не можемо справитися зі своїми почуттями, то починаємо безладно їсти і часто — понад міру. Таким чином ми намагаємося заглушити відчуття тривоги, гнів, сум, самотність, безнадійність, сором та розчарування. Що дійсно революційного вдалося виявити психотерапевту — надмірним апетитом характеризується і стан щастя. Коли ми буквально світимося від радості та переживаємо емоційний підйом — харчуємося бездумно і часто переїдаємо.

Дівчина їсть перед комп'ютером

Стрес

Ще одна вагома емоційна причина, щоб змітати усе підряд. Причому, доведено: жінки на підставі стресу (і просто поганого настрою) переїдають набагато частіше за чоловіків, які виявляються більш стійкими психологічно. Проявляється фізіологічна потреба у гормонах настрою — ендорфінах, отримати які з їжі простіше і швидше всього. Навіть неприємна важкість у шлунку стає фактором, що відволікають від реальних проблем.

Стрес

Критика

До особливої категорії Сімон виділяє критику. Неважливо наскільки конструктивні зауваження звучать на нашу адресу — вони можуть легко вибити з колії та вплинути на апетит. Щоб заспокоїти розум, забутися або додати собі ваги (у всіх значеннях), ми частіше вибираємо великі порції та не можемо заспокоїтись, поки усе не зїмо.

Пустота

Поїсти за переглядом телевізора, ходити по квартирі від холодильника і назад або просто випити чай з чимось смачненьким, щоб “вбити час” — порочна практика. За допомогою їжі ми нерідко намагаємося розвіяти нудьгу та заповнити тимчасову пустоту всередині нас.

Дівчина їсть морозиво у ліжку

Винагорода

Наше життя складається не тільки з маленьких поразок та розчарувань, але з власних перемог, за які, часом, нам дуже хочеться себе винагородити та похвалити. І дуже часто такою премією стає щось солодке або жирне. Впливають і особливості нашого менталітету — необхідність відсвяткувати. Як не парадоксально звучить, частіше всього святкують і переїдають ті, хто досяг особливих успіхів у тренажерному залі або пробіг декілька додаткових кілометрів.

Мама і дочка їдять піцу

Покарання

Гастрономічний зрив може відбутися і як акт покарання. Наприклад, на ніч по якійсь причині у нас стався напад голоду, і ми повністю віддались цьому пориву. На ранок ми відчуваємо себе невдахою та сваримо себе. Почуття провини за зрив, яке зявляється у нас в той момент, вимагає покарання. У цей момент, хтось стає на бігову доріжку, а інші — використовують у якості покарання їжу. Внаслідок чого, вся ситуація може призвести до “харчового запою”, вибратися з якого буває неймовірно важко.

Прокрастинація

Постійне відкладання справ на потім — одна з головних причин переїдання у тих, хто працює з дому. Уявіть ситуацію: вам потрібно зробити складне завдання або виконати нудну монотонну роботу. Перш ніж приступити до справи, ви вирішуєте перепочити, набратися сил і... впевнено йдете до холодильника. Дуже скоро думки знов повертаються до гастрономічної площини. У результаті, причиною споживання додаткової їжі стає не голод, а прокрастинація.

Дівчинка їсть фастфуд

Безпека

Психотерапевт довела: ситий шлунок дарує нам відчуття безпеки. Саме тому дуже часто у критичних ситуаціях ми їмо “про запас”, оскільки не впевнені у завтрашньому дні.

Натхнення

Це правило стосується письменників, журналістів, художників, працівників сфери мистецтва та “гуманітаріїв”, для яких неконтрольоване споживання їжі стає одним із способів вийти з кризи, спробою знайти сенс життя та натхнення, заспокоїти творчий голод, заманити у свої тенета музу за допомогою пончика або шматочка шоколаду.

Хлопці їжять піцу

Антисекс 

Втрата сексуального бажання ще одна причина для компульсивного переїдання — споживання великої кількості їжі, навіть коли не відчувається голод. У нашій голові відбувається сублімація задоволення: насолоду від близькості у ліжку ми заміняємо “кулінарним оргазмом”.

Багато їжі

А про те, який стан приводить до переїдання солодкої їжі зокрема, розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/solodke-vid-nudgy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.