Риба є незамінною для розумового розвитку дітей

Дослідження, проведене вченими Університету Північної Кароліни, стало важливою ланкою у вивченні впливу різноманітних речовин на розвиток розумової діяльності дітей.

Дитина з рибою

Традиційно вважається, що рибу дітям потрібно їсти через те, що вона містить велику кількість фосфору, корисного для мозку. Однак американські вчені встановили, що справа не тільки і не стільки у ньому. Безпосередній вплив на розвиток розумової діяльності чинять Омега-3 жирні кислоти, а точніше — декозагексаенова кислота (ДГК). ДГК — одна з двох Омега-3 жирних кислот, мембрани (оболонки) нервових клітин на 20% складаютсья з неї. Кислоти відіграють критичну роль у передачі сигналів між нервовими клітинами, і, коли їх мало, ці процеси проодять повільніше. Усе це вкрай важливо для інтелекту. Раніше було показано, що 7-9-річні діти, як погано навчались читанню, робили потужний стрибок та швидко прогресували, коли їм починали давати препарати з ДГК.

Результати досліджень показали: діти, які у віці від 7 до 12 років отримують мало Омега-3 кислот, частіше за інших показують погані результати у навчанні. Саме у цьому віці важливо отримувати правильні речовини, оскільки відбувається переформатування структур мозку, важливих для розумової діяльності.

Лосось

Сама людина синтезувати Омега-3 жирні кислоти не може (як, наприклад, і вітаміни). І це значить, що ми повинні обовязково отримувати їх з їжею. У природі ж чи не єдиним джерелом жирних кислот є морепродукти. Трохи таких жирних кислот міститься ще у морських водоростях та морепродуктах, але основним їх джерелом є риба, що мешкає у холодних водах. 

Існують препарати з Омега-3 жирними кислотами, але отримувати їх краще у складі природних продуктів. Найбільш багатим їх джерелом є консерви з печінки тріски у власному соці (тобто у власному жирі). У 100 г такої олії міститься понад 30 г Омега-3 жирних кислот, у самій печінці — 10-25 г. Тобто для забезпечення добової норми потріно усього 2,5-5 г печінки або 1,5 г олії. В принципі, потрібно тільки додати олії або печінки у салат, гарнір або іншу страву, щоб отримати усю добову дозу Омега-3. Звісно, можна приймати її у вигляді препаратів, але їх роблять з тої ж печінки тріски. Не варто забувати і про рибу. Для розвитку розумової діяльності дітей їм пару разів на тиждень рекомендують влаштовувати “рибний день”.  

Печінка тріски

Більше про правильне харчування дитини читайте у статті - https://harchi.info/articles/dytyache-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.