Салат - основні види, користь і застосування

Не так давно, під словом “салат” ми мали на увазі виключно олів’є, оселедець під шубою або вінегрет. Але з приходом гастрономічної цивілізації раптом виявилось, що салат — це зелене листя майже без смаку, яке може слугувати прикрасою страв.

Деякий час по тому стало зрозуміло, що листовий салат можна їсти! До салату звикли, дізнались, що попри свій прісний смак, він непогано поєднується з мясом та овочами, а головне, насичений вітамінами та мінералами. Пройшло ще трохи часу, і прилавки супермаркетів заповнили різні салати з голосими італійськими і грецькими назвами.

Салат — найбільш компанійський продукт

Охочих пожувати листочок салату на обід знайдеться небагато — він не дає насичення та не володіє яскраво вираженим смаком, здатним задовольнити наші смакові рецептори. Але у пеєднанні з рибою, мясом, овочами та фруктами, салат завжди займає особливе місце. Він гарний, корисний і головне, може вдало підкреслити основний склад страви.

У світі вирощується близько 1000 різновидів салату. Хтось ділить їх на качанні та листові, хтось на пряні, гіркі, хрусткі та м’які салати. До речі, незважаючи на свій зовнішній вигляд, салат — це “овочева культура”, а не зелень, як переконана більшість. Салати постійно схрещують один з одним, тому у одного тільки салату Ромен (Романо) є ціла родина гібридів з назвами: Саланова, Денді, Вендел, Паризький зелений, Косберг, Ремус, Пінокіо, Ксанаду та інші. Тому, якщо у цій статті ви не знайдете опису котрогось з салатів — не дивуйтесь та експериментуйте. У будь-якому випадку, свіжий салат не здатний зіпсувати страву.

Листя салату

Ромен/Романо — друг Цезаря та гамбургера

Відмінно поєднується з йогуртовими заправками. Має трохи терпкий, солодкавий смак. Вважається одним із найдавніших. Раніше романо використовувався медиками виключно у лікарських цілях. Він дуже корисний за рахунок високого вмісту натрію, підвищує рівень гемоглобіну у крові, а також чудово регулює водний обмін. Саме цей салат кладуть у класичний Цезар, саме його листочки ми знаходимо у класичному гамбургері. Салат романо відмінно підходить для приготуванння овочевих страв та вітамінних супчиків. Добре поєднується з мясом і рибою.

Ромен/Романо

Айсберг, айс-салат

Айсберг або кріспхедс — “хрусткі голови”, один із найбільш популярних салатів у США. Салат виправдовує обидві свої назви — він і правда чудово хрустить. А назву айсберг йому дали фермери, які обкладали салат колотим льодом, щоб він краще зберігався при транспортуванні у інші штати. Це один з небагатьох салатів, який може зберігатись до 3 тижнів, зберігаючи при цьому свої якості. У цьому салаті міститься фолієва кислота, залізо та вітаміни В9, А і С. Сам по собі яскраво вираженого смаку не має. Його листя можна використовувати для голубців, загорнувши у них фарш. Чудово доповнює рибу та морепродукти. Американці надають перевагу поєднувати айсберг з сиром із пліснявою. Салат поєднується з будь-якими соусами, зокрема на основі сметани.

Айсберг

Рукола (Аругула пбо Рокет)

Вважається чоловічим афродизіаком. Володіє пряним ароматом та горіхово-гірчичним смаком. У листі цього салату містяться алкалоїди і флаваноїди, а також багато аскорбінової кислоти і каротину. Рукола — незамінний продукт для людей, що страждають на виразку шлунку та гастрит, оскільки він зміцнює стінки шлунку. Коли будете купувати руколу — дивіться, щоб листя були повністю зеленими і не зівялими, і чим меншим є листочок — тим більше він буде гірчити. Це вид салату любить заправку на основі бальзамічного оцту та оливкової олії. Відмінно поєднується з помідорами, моцарелою і пармезаном. Руколу можна додавати у домашній сир, пасту і навіть окрошку.

Рукола

Дубовий салат

Гарний, яскравий салат, листя якого дуже сильно схоже на листя дубу. Один із найніжніших та вибагливих — він не витримає і ночі в холодильнику. Позаяк, брати його про запас не варто. Смак салату має приємний горіховий відтінок і дуже гармонійно поєднується з грибами, авокадо, копченою та смаженою рибою та часником. А ось з солодким перцем та цибулею дубовий салат не товаришує — оскільки у таких випадках втрачає індивідуальність. З дубовим салатом спробуйте зробити заправку на основі чорносмородинового соусу або червоного вина.

Дубовий салат

Корн

Відноситься до пряних салатів, є афродизіаком, а також тонізуючим та ранозагоюючим засобом. Містить вітамін В9, що відповідає за регенерацію клітин. Щоб задовольнити добову потребу організму у цьому вітаміні, достатньо зїсти 200 г салату корн. Оливкова олія — найбільш підходяща заправка для ароматного корну. Сам же салат чудово поєднується зі смаженим беконом, цибулею, горіхами, цитрусовими.

Корн

Лолло россо — кораловий салат

Займає перше місце серед салатів за вмістом мінеральних солей і кальцію. Поєднується зі смаженим мясом та іншими салатами. Має пікантний, дещо гіркуватий смак. За свою привабливу зовнішність часто використовується для прикрашання страв.

Лолло россо

Крес-салат

Містить цінну гірчичну олію, використовується тільки у свіжому вигляді і не поєднується з пряними салатами. Є корисним для зміцнення емалі зубів, є відмінною профілактикою пародонтоза. Привчіть себе регулярно їсти молоде листя крес-салату або його пророщене насіння і вашим зубам не загрожують ніякі бактерії. Його маленьке листя містить вітаміни А і С, йод, каротин, залізо і мінеральні солі. Салат є чудовою приправою до мяса або риби, супів, підлив та омлетів. У крес-салату є своя таємниця — його не варто подрібнювати при приготуванні, інакше він почне гірчити та втратить свій аромат.

Крес-салат

Салат Фрізе

Пробуджує апетит, сприяє покращенню травлення. Товаришує з чебрецем, цибулею і часником. Добре поєднується з руколою і крес-салатом. Найкраща заправка для нього — кисло-солодка. Наприклад, з ягідним оцтом та невеликою кількістю коричневого цукру або з лимоном та медом. Салат фрізе чудово доповнює смак морепродуктів, цитрусових і сиру.

Салат Фрізе

Шпинат

Вміст води у шпинаті становить 91,4%. Цей салат — власник великої кількості мінеральних солей, вітамінів групи В, каротину та аскорбінової кислоти. За вмістом каротину шпинат поступається тільки моркві. Завдяки великому вмісту білків, шпинат є відмінною профілактикою злоякісних пухлин. Цей салат рекомендований людям з проблемами підшлункової залози, тому позитивно впливає на стимуляцію її діяльності і на роботу кишечника загалом. Шпинат чудово виводить шлаки і токсини з організму. Рекомендується вагітним жінкам і дітям.

Для тих, хто піклується про свій зір, корисно знати, що у шпинаті міститься лютеїн, речовина, яка знімає напруження та втому очей. Для людей, чия робота повязана з компютером, шпинат — просто незамінний продукт. Достатньо споживати його 350 г на тиждень, що лютеїн допомагав вашому організму. Смак соковитого листя шпинату солодкавий. Використовувати цей вид салату добре у свіжому вигляді, але і при тепловій обробці він не втрачає своїх вітамінів.

Широта використання шпинату вражає уяву. Соуси, пасти, запіканки, омлети, супи. Важливо знати, що страви зі шпинатом не варто залишати на наступний день, оскільки при тривалому зберіганні у них можуть утворюватись речовини, шкіливі для організму. Через вміст щавлевої кислоти, не рекомендовано споживати шпинат людям із захворюванням нирок. Менше всього щавлевої кислоти міститься у молодому шпинаті.

Шпинат

Салат Радіччіо

Салат молодості, завдяки наявним у ньому антиоксидантам сповільнює старіння організму. Також салат зміцнює кровоносні судини, допомагає травленню. Має гарний, насичений, пурпурний колір. Відноситься до пряних салатів. Кладеться у страви у невеликих кількостях, позаяк може гірчити. Якщо ви хочете позбавитись від гіркого смаку, то вам потрібно буде розрізати качан навпіл та видалити серцевину. У його листях можна подавати страви — вони настільки добре тримають форму, що цілком може стати оригінальною прикрасою столу. Салат добре поєднується з медом, фруктовим соусом, майонезними заправками. Складе пікантну компанію блакитному сиру.

Радіччіо

Салат Латук

Цей салат — червоного і зеленого кольору, один із найпопулярніших видів. У його прожилках міститься сік, який володіє заспокійливою дією. Його листя не можна різати, тільки рвати вручну. Латук не має яскраво вираженого смаку, поєднується з мясом, рибою, овочами, іншими салатами. Салат любить, як йогуртові, сметанні, майонезні заправки, так і заправки на основі рослинної олії та оцту.

Салат Латук

Салат Цикорій (він же Ендівій)

Цей салат є хорошим як у свіжому, так і в тушкованому вигляді. У свіжого цикорію листя молочно-білі, ніжні, але при цьому хрусткі. Його можна використовувати у якості порційних тарілочок для закуски, наприклад, із домашнього сиру з зеленню. Цей салат не любить світло — він зразу стає вялим і гірким. Також, він дуже добре всотує стороннні запахи. Тому цибулю та часник слід зберігати якомога далі від цикорію. Про користь цикорію знають усі дієтологи світу. Його склад є багатим на каротин, солі калію та кислоти. А наявний у складі салату інсулін не тільки регулює обмін речовин в організмі, але й застосовується діабетиками у якості цукрозамінника.

Салат Цикорій

Пару секретів для 1000 салатів

  • Салати є дуже простими у приготуванні. Але і у салатів є свої таємниці.

  • Головне правило — салати не люблять металевих предметів. Позаяк, різати їх не можна. Тільки рвати вручну. Перемішувати усі салати також бажано не металевими лопатками, дажками, вилками, а деревяними.

  • Качанні салати зберігаються у цілому вигляді, а листові перебираються на окремі листочки, загортаються у вологу тканину, або поміщаються у пластиковий контейнер і зберігаються у холодильнику.

  • Зберігати салати потрібно окремо, у найбільш “теплому” місці холодильника і подалі від овочів та фруктів. 

  • Заправляти і солити салат слід безпосередньо перед подачею на стіл.

Салат



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дякую за корисну інформацію.