Що купувати у вегетаріанських магазинах

Цього тижня почався Великий піст, який у цьому році триватиме до 7 квітня. Протягом 7 тижнів православним не можна споживати у їжу м’ясо, молоко, яйця, а також доведеться практично повністю виключити рибу.

До вашої уваги 10 продуктів з веганських та біо магазинів, які стануть у пригоді на будь-якій кухні, навіть якщо ви і не адепт рослинної їжі, і не збираєтесь постити.

Тофу

Тофу вже давно можна знайти не тільки у спеціалізованих магазинах, а й практично у будь-якому супермаркеті. Тофу буває різний: щільний і м’який, з додатками і без, а способів його застосування тисячі. Із нього виходить чудовий веганський скрамбл, сирники, стейк і навіть десерти. Звісно, думки на рахунок соєвих продуктів сильно розходяться, тим не менш тофу залишається одним із найпоширеніших джерел рослинного білка. Головне - усього у міру.

Тофу

Урбечі

По суті, урбеч - це паста з розтертих горіхів, насіння або кісточок. Якщо арахісовим маслом вас уже не здивувати, то на полицях магазинів можна знайти пасти з кунжуту, льону, насіння коноплі, гарбуза, грецького горіха, мигдалю і ще багатьох різних горіхів і насіння. Такі пасти будуть чудовим доповненням до ранкової каші, основою для заправки салатів, соусів, а також чудовим джерелом насичених жирів.

Урбечі

Сироп топінамбура

Натуральний підсолоджувач має трохи карамельний смак і тягучу консистенцію. Безперечно, будь-який цукор, що потрапляє в організм, залишається цукром, але у сиропу топінамбуру дійсно дуже низький глікемічний індекс (усього 14-17 одиниць, для порівняння: у рафінованого цукру він 100), а значить, цукор у крові піднімається повільно. У топінамбуру немає яскраво вираженого смаку, він дає просто солодкавість, тому чудово підійде для випічки, десертів, чаю в навіть замінить соус.

Сироп топінамбура

Рослинне молоко і йогурти

Науково доведено, що понад 70% людей втрачають здатність засвоювати лактозу у дорослому віці. Однак уявити собі світ без молока було б дуже важко. Чудова альтернатива - рослинне молоко, тим більше, що сьогодні знайти його можна у більшості супермаркетів. Молоко буває різне, не тільки соєве і мигдалеве, а й рисове, кеш’ю, злакове, кокосове і навіть вівсяне. У кожного напою є своя специфіка, але підібрати підходяще не так важко: кокосове володіє досить інтенсивним смаком і кремоподібною структурою, рисове - більш прісне та рідке, мигдалеве - за щільністю найбільш схоже на коров’яче, а за смаком буде досить нейтральним. “Кисломолочні” рослинні продукти також є - наприклад, йогурти, які стануть чудовою альтернативою звичному сніданку.

Рослинне молоко

Кокосова олія

Кокосова олія - універсальний продукт як на кухні, так і у ванній. Воно практично на 90% складається з жирних кислот, а значить, більш стійка до нагрівання. Таку олію можна використовувати для смаження, додавати її у кашу, у випічку, і навіть мазати тіло і волосся. Краще вибирати олію холодного віджиму - воно зберігає більше корисних властивостей.

Кокосова олія

Снеки та батончики

Різноманіття веганських солодких батончиків, здається, досягло свого піку. Їх можна зробити самому або купити уже готові, причому у кожного виробника своя технологія і одні батончики зовсім не схожі на інші. В основі, як правило, горіхи та ягоди, що може стати чудовою альтернативою улюбленому снікерсу на підвечірок. Звісно, такі снеки також потрібно їсти в обмеженій кількості, оскільки за калорійністю вони часом навіть переважають шоколадки. Однак це відбувається за рахунок насичених жирів, а не цукру, тому вибір на їх користь буде однозначно більш здоровим.

Батончики

Веганський шоколад

Звісно, можна купити плитку чорного шоколаду у звичайних магазинах, але крупні виробники часто додають сухе молоко і в нього. Тому уважно вивчайте склад або звертайтесь до невеликих локальних виробників, націлених на веганське виробництво. Цей шоколад нічим не гірший, а часто, навпаки, переважає усі очікування і пробуджує любов до чорних плиток без молока.

Веганський шоколад

Насіння чіа

Насіння чіа міцно закріпилися на місці фаворитів фітоняшок, але недооцінювати цей продукт точно не слід. Ці крихітні зернятка, схожі на маленькі яйця, багаті на омега-3, залізо та магній. Якщо ж ви не полюєте за користю, то чіа можуть зробити життя краще хоче б по двом причинам. Насіння має властивість набухати, тому з нього виходить чудовий пудинг, який здатний втамувати відчуття голоду на декілька годин, і це при низькій калорійності. Також чіа має властивість зв’язувати інгредієнти, тому ними спокійно можна замінити яйця у випічці.

Насіння чіа

Кероб

Кероб - це порошок з плодів ріжкового дерева. На вигляд і навіть на смак він нагадує шоколад, тому його активно використовують у якості замінника, а плоди керобу самі по собі досить солодкі, тому часто заміняють навіть цукор. У керобі не міститься кофеїн, тому пити його можна навіть на ніч замість какао або кави, а сам порошок багатий на клітковину, вітаміни та антиоксиданти. З керобу можна готувати солодкий, схожий на шоколадний, напій, додавати у випічку, робити десерти та використовувати у якості альтернативи підсолоджувачам.

Кероб

Чаї та збори

Чай, звісно, можна знайти у всіх магазинах, але, зазвичай, у веганських точках до чаю підходять більш усвідомлено. По-перше, вибираючи органічні продукти - тобто чай, вирощений в екологічних умовах без додавання пестицидів, а також, пропонуючи більший вибір “чаю без чаю” - трав’яних зборів без чайного листя, тобто без кофеїну. Зазвичай, окрім певних трав на кшталт м’яти або чебрецю, можна знайти спеціально підібрані мікси.

Трав'яні чаї

А рецепти веганських страв шукайте у розділі рецептів - https://harchi.info/recipes.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.