Що слід знати про шампанське та ігристі вина

Легке, ігристe, звеселяюче — у шампанського репутація напою, який можна всім і завжди. Давайте спробуємо знайти пояснення, які природні організми змушують нас любити ігристі вина і чим це щире почуття може бути небезпечним.

Кара Елвілс Лейба, письменниця та блогер з Нью-Йорку, як і багато дівчат, що придумали ефективні дієти, усе життя страждала від власних недоліків. Перепробувала безліч способів схуднути — від Дюкана до Weight Watchers, — поки не відкрила Шампанську дієту. Ідеальний варіант для тих, хто страждає дискалькулією, тому що рахувати калорії не доведеться. Усе, чим ви обмежені, це розмір гаманця. Їсти Кара рекомендує тільки дорогі вишукані страви і неодмінно запивати їх келихом шампанського. Жодних заборон — хочете фуа-гра їжье, хочете устриць, навіть пасту з трюфелем можна.

Якщо ви дотримуєтесь модної наразі низьковуглеводної дієти — вам також можна випити 4-5 келихів та залишитись у рамках раціону, ще й на жменю полуниці залишиться. У одній пляшці шампанського усього 20 г вуглеводів. Для порівняння — стільки ж у яблуці середнього розміру.

Що вже казати про більш традиційні дієтологічні підходи: 620 ккал у пляшці, близько 100 у келиху, 65 — якщо пити Laurent Perrier Ultra Brut, який рекламує Кейт Мосс. Це ідеальний напій для тих, хто хоче не відставати від колективу і при цьому не набрати зайву вагу.

Ну і головне, усього 12 відсотків етанолу — легкий, слабоалкогольний. Саме шампанському рекомендували надати перевагу у новорічні свята усі лікарі, окрім гастроентерологів, саме ігристе скушували те, хто взагалі не п’є. Його подають на сніданок у готелях, розливають на ранкових презентаціях і в бутиках.

Келихи з шампанським

Перлинні вервечки бульбашок

Це найкраще, що є у шампанському. Коли вуглекислота потрапляє на смакові клітини, спеціальний фермент карбоангідраза вступає з нею у реакцію, завдяки чому і зявляється це чарівне відчуття поколювання та лускаючих на язику бульбашок. Альпіністи, щоб переносити висоту, приймають спеціальні ліки для блокування утворення карбоангідрази. Вони зізнаються, що шампанське здається їм на смак рідиною для миття посуду (тут, звісно, не можна не дивуватися впертості скелелазів, які у 20-кілограмовий рюкзак не забувають покласти пляшечку).

Бульбашки — це найжахливіше, що є у шампанському. “Шампанське та ігристі вина називають слабоалкогольними напоями, але ефект у них зовсім не слабкий. Всотуються вони у рази швидше. Вуглекислий газ посилює проникність алкголю. Якщо ви пєте не брют, а напівсолодкі та солодкі варіанти, відчуття спяніння та навантаження на печінку дуже зростають, — пояснює лікар функціональної медицини, ендокринолог, актор блогу. — Абстинентний синдром після шампанського вважається дуже важким — найжорстокіше похмілля”.

Для вагітних та жінок, що годують груддю шампанське — найгірше, що можна придумати. Якісне червоне сухе — якщо вже зовсім немає сил терпіти.

Пляшка ігристого вина

Другий важливий момент: саме через бульбашки дуже сильно підвишується кислотність шлунку. Прощавайте веселощі, привіт гастрит.

Ми часто надаємо перевагу шампанському перед іншими алкогольними напоями з дієтичних міркувань, але тут також не все так просто. Через бульбашки легке ігристе швидко всотується, позаяк розслабляє та розторможує не гірше за міцний алкоголь. Важко втриматись і не закусити.

Тим більше, що вмикається механізм, який змушує нас спустошити холодильник або стягнути — хлібного кошика булочку, до якої за інших обставин ми би і не доторкнулись. Коли ми пємо, підшлункова залоза виділяє інсулін — гормон, що знижує рівень глюкози у крові. Цукор крові — величина, яку організм намагається утримувати на більш-менш одному рівні. Тому у відповідь організм вмикає функцію “пошук їжі”, щоб відновити баланс. Протистояти цьому практично неможливо. Це інсулін змушує зїсти цукерку в офісі після того, здавалось би, ситного сніданку кашею, через нього фруктові смузі насичують усього на годину. Ми споживаємо вуглевод — у тому числі і алкоголь — швидко спалюємо його і хочемо ще.

До речі, усім, хто худне, на замітку: у ігристому, можливо, і мало калорій, але інсулін ще й жирозапасаючий гормон, він зупиняє усі процеси схуднення, навіть якщо ви харчуєтесь тільки брютом.

Друзі п'ють шампанське

Постою на краю

Чи є хороші новини для тих, зто пє? Так, у березні минулого року у Journal Studies on Alcohol and Drugs вийшов метааналіз, були зібрані майже 4 млн людей. Зясувалось, що помірне споживання — 1,3-24,9 г етанолу за добу — не просто не шкодить здоровю, а й збільшує тривалість життя. 100 мл сухого шампанського — це 8,8 г алкоголю. Виходить, майже 3 келихи у день — не в імя пияцтва, а заради здоровя.

Правда, дослідження розглядало тільки парамент тривалості життя, а не якості. Є ймовірність, що ігристе допоможе протягнути до 90, але, наприклад, лежачи з онкологією.

А у 2003-му вчені Університету Рідінга виявили, що 1-3 келихи шампанського в тиждень покращують роботу мозку. Фенольні сполуки і напої позитивно впливають на просторову память. За логікою, це повинно означати, що прихильниці просекко знаходять дорогу додому у будь-якому стані, але як не крути — дослідження проводилося лише на гризунах.

Пляшка і келихи з ігристим вином

Слід згадати, вченим мабуть довелося поїти бідних звіряток силою. Адже більшості тварин на планеті: щурам, коням, собакам — всім, окрім людини, не подобається пити що-небудь із бульбашками. Вуглекислий газ, який відповідає за легке поколювання на язику, коли ви пєте газовану воду або шампанське, зазвичай є ознакою чогось нехорошого. У звірів за мільйони років еволюції виробився стійкий рефлекс: запахло вуглекислим газом, значить, зіпсувалось.

У цієї теорії також є певні недоліки. Скажімо, багато домашніх улюбленців із задоволенням пють газовану мінеральну воду, можуть з господарем “вдарити по пиву” в закусити сиром (це також продукт ферментації). З іншого боку, улюбленці, які живуть з нами біч-о-біч, настільки олюднились, що також, ймовірно, частково втратили нюх на небезпені речовини.

Брюс Брайянт, старший професор у Monell Center, інституті, який займається дослідженнями заахів та смаків, пояснює наш потяг до бульбашок любов’ю людини ходити по краю, своєрідним способом відчути себе живою. Тому ж ми любимо і гостру їжу: нас подобвється випробовувати свої тіла на міцність, наражати їх на небезпеку, навіть відчуваючи біль, але при цьому знати, що насправді усе гаразд і нам нічого не загрожує. 

І раз вже нам дісталася така неймовірна функція, яка дозволяє зрозуміти, де сік проуис, а де Champagne Krug Clos d’Ambonnay, і вона дає нам відчути себе живими — чи не привід це підняти келихи?

Шампанське

А якими мають бути бульбашки у шампанському розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yakymy-mayut-buty-bulbashky-u-shampanskomu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.