Що таке чітміл, і його допомога дієті

Ні для кого не новина, що наші здоров'я та краса напряму залежать від того, що ми їмо. Про здорове харчування зараз говорять з усіх усюд. І ось ми прислухались і обрали навіть дієту, без усієї цієї солодкої, жирної та калорійної їжі. Що ж далі? А далі нам доводиться із заплющеними очима оминати полиці супермаркетів зі всім забороненим, що стоїть між нами та нашим ідеальним тілом — цукерки, шоколадки, тістечка, фаст-фуд, і таке все. І чим більше ми стримуємося, тим більшим є ризик зірватися.

Проте, вихід є: практика під назвою “cheat meal”. Україномовного аналогу цього словосполучення поки що немає, тому назвемо просто “чітміл”. Чітміл — це щось на кшталт обманного прийому їжі. Цей спосіб використовують більшість професійних спортсменів-бодібілдерів, проте підходить від і для людей, що займаються іншими видами спорту або для усіх, хто просто дотримується дієти. Давайте розберемось, що й до чого.

Дієтичні продукти

Чітміл має на увазі планове порушення дієти. Тобто, це суворо 1 прийом їжі на тиждень або 2-3 тижні (залежно від % жиру, цілі дієти). Під час цього прийому їжі ми можемо з'їсти все, що завгодно. Ми можемо дозволити собі будь-яку улюблену їжу у практично необмеженій кількості, звісно, у межах розумного. Адже роз'їстися без меж і пустити коту під хвіст усе, до чого ми так важко йшли, теж можливо.

Існує безліч думок щодо чітмілу, багато прихильників, але так само багато і противників. Кожний сам вирішує, чи потрібно це йому. Якщо ви знаєте, що схильні до зривів під час дотримання дієти, то без чітмілу харчуватись правильно навряд вийде. Поряд з тим є багато людей, які спокійно їдять тільки те, що корисно для нашого організму, і не відчувають ніякого морального дискомфорту.

Варто також відмітити, що чітміл передбачає повну відмову від будь-яких “перехватів” цукерок, печива, тощо. Адже навіть такі маленькі порушення дієти виливаються у великі наслідки, якщо стають звичкою.

Вибір між корисною і шкідливою їжею

Основною перевагою чітмілу є, яким би абсурдним це не здавалось, допомога у підтриманні нашої дієти. Погодьтеся, якщо ми дамо собі 1 законну трапезу, у яку ми можемо з'їсти практично все, потяг до порушення дієти у інші дні протягом тижня зменшиться. Також, ще однією перевагою чітмілу вважають розгін функції щитовидної залози — після виходу за рамки дієтичного раціону протягом декількох годин наш організм працює інтенсивніше, посилюється термогенез. До речі, багато фітнесистів, для яких їх тіло є їх заробітком, також практикують чітміл, що говорить якщо не про його користь, то як мінімум про відсутність його шкоди.

Проте, у чітмілу є один основний недолік — психологічна залежність. І тут вже потрібно визначити для себе, чи дійсно це нам потрібно, адже якщо протягом декількох місяців ми будемо практикувати чітміл, то зупинитися потім буде дуже важко. Але якщо взяти до уваги те, що чітміл приносить більше користі, ніж шкоди, то можливо це не так і погано?

Великий бургер

Позаяк, якщо дотримуватись декількох основних правил, ми можемо використати чітміл нам на користь. Основні з них:

  • Намагатись не “чітмілити” перед телевізором або комп'ютером. Наша ціль — задовольнити своє бажання не дуже корисної їжі, а як відомо, споживаючи їжу і водночас дивлячись якийсь фільм чи серіал, ми з'їдаємо у 2 рази більше.

  • Не їсти замість, їсти разом із. Не варто у день чітмілу відмовлятись від звичного раціону, потрібно їсти так само, як у звичні дні, і просто додати ще один прийом їжі у вигляді чітміл.

  • Потрібно намагатись спожити свій чітміл не пізніше 4-5 години вечора, щоб залиши організму час переробити усі швидкі вуглеводи та жири до сну.

  • Не захоплюватись. Не варто робити собі більше 1 чітмілу на тиждень. Врешті решт це все ж таки порушення нашої дієти, а не панацея.

  • Їсти після тренування. Після інтенсивного тренування наш метаболізм сягає найвищого рівня, а тому їжа буде перетравлюватись інтенсивніше.

  • Уникати алкоголю. Чітміл не дозволяє споживання спиртних напоїв. Гадаю, очевидно чому.

  • Відштовхуватись від свого способу життя. Чим більш інтенсивними є тренування і суворішою дієта, тим менш суворо можна обмежувати себе у день чітмілу.

  • Останнє правило — не корити себе. Чітміл — шанс розслабитись і трохи відпочити від обмеженого раціону. Позаяк, не варто сварити себе після чітмілу — це заплановане порушення, яке не принесе негативного ефекту.

Існує ще одна думка щодо чітмілу, якою також не можна нехтувати. Щоб зменшити до мінімум ризик того, що чітміл порушить усі наші старання, то можна кожного дня протягом тижня “недоїдати”, наприклад, 250 калорій від запланованої норми, які можна потім витратити “із користю” для себе.

Чітміл



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.