Що таке мішленівські зірки і ресторани

Про мішленівські зірки ходять легенди, їх поява або зникнення автоматично піднімає ресторан на гастрономічний Олімп або ж скидає його у пекло. Хто ж придумав ці нагороди і в чому їх суть?

Андре Мішлен був головою всесвітньо відомої компанії, яка спеціалізується на випуску шин, коли у 1900 році вирішив спростити життя автмобілістам. Він почав працювати над невеликим довідником, який просто лежав на стійках заправочних станцій: там говорилось про готелі, зручні стоянки та станції техобслуговування, кафе, де можна смачно перекусити по дорозі. Якщо біля назви ресторану стояла зірочка, це означало одне — тут просто високі ціни.

Мішленівський чоловічок

Гід почав користуватися особливим попитом, тому до початку 30-х років його концепцію вирішили змінити: мішленівську зірку, окрім ресторану, тепер міг отримати і його шеф-кухар.

До того часу одна зірка означала, що ресторан є хорошим у своїх категорії, дві — тут чудова кухня, заради якої варто зробити невелику петлю, а три — сюди варто організувати окрему подорож і самостійно оцінити неперевершену роботу кухаря.

Про критерії присудження мішленівських зірок відомо небагато — вони є комерційною таємницею. Коли у 2003 році вийшла книга інспектора Мішлена Ремі Паскаля, який привідкрив завісу над цією таємницею, його одразу звільнили. Зате світ дізнався, що головною у оцінці все ж вважається кухня, тоді як атмосфера, інтер'єр, сервіс та цінова політика — другорядні.

Гід Мішлен

Переоцінити серйозність, із якою кухарі переживають отримання зірки або її втрату, важко. Так, у 1996 шеф-кухар Алан Зік закінчив життя самогубством, дізнавшись, що його паризький ресторан втратив одну зірку. Та ж участь настигла і Бернара Луазо, з тією відмінністю, що до суїциду привели тільки чутки про можливу втрату зірки, які пізніше так і не підтвердились. Після виходу у 1997 році популярного мультфільму “Рататуй” противники студії Pixar побачили цинізм у тому, що збірним образом цих кухарів став герой Огюст Гюсто.

Наперекір думці, що не тільки нагорода мішленівською зіркою, а уже й сама згадка закладу у Червоному гіді гарантує його комерційний успіх, деякі ресторани після отримання такої престижної премії або зачиняються, або просять відкликати нагороду.

У іспанського ресторану Casa Julio, наприклад, після згадки у гіді почалася масова втрата постійних клієнтів. Власник ресторану аргументував це тим, що автори гіду поставили вимогу зменшити порції страв та підвищити ціни, щоб заклад почав відповідати гурманському формату.

Мішленівська зірка

Сьогодні ж рекордсменом за кількістю 3-зіркових ресторанів вважається Токіо, незважаючи на те, що інспектори явно надають перевагу французькій кухні ( у Франції знаходиться більше “зіркових” ресторанів, ніж в Австрії, Греції, Данії, Португалії, Швеції та Чехії разом взятих).

Цікаво, що першим мішленівським закладом, відкритим українським реєстратором, став паризький ресторан “La Veranda”. Його заснували одесити Юрій Колесник та Савелій Лібкін.

Екс-інспектор Мішлен Паскаль Ремі радить читачам їсти у закладах із 1-2 зірками, оскільки “істинний талант розкривається у боротьбі”. Тим же, хто боїться завищених цін, на руку криза: через втрату постійних клієнтів багато готелів у Британії, наприклад, почали пропонувати спеціальні акції, у які входить безкоштовна вечеря у сусідньому мішленівському ресторані.

Презентація Мішлен



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Відвідали ресторан»MOMENTS” , дві зірки в готелі Барселони Mandarin. , дуже сподобалось:і подача , і смак страв, а ціна ….😞