Що значить "підробна ікра" і як її підробляють

Що значить “підробна ікра”? Як її підробляють? Чи може непрофесіонал визначити підробку? На що звернути увагу при виборі ікри?

Кожна ікра має свої особливості. Наприклад, ікру тобіко (летючої риби) непрофесіонал може переплутати з ікрою масаго (мойви), оскільки ззовні вони схожі. Але тобіко є набагато дорожчою за масаго, позаяк виробники часто змішують ці дві ікри, щоб здешевити продукт, і при цьому називають її тобіко. У певному роді це є також підробка. Відрізнити змішану ікру можна, якщо добре придивитися: ікринки повинні бути одного розміру, а тобіко є крупнішою за масаго. Окрім того, тобіко сама по собі є щільною, зернинки йдуть одна до одної. Зі смаковими якостями складніше: тут зробити точний висновок можуть тільки професіонали або гурмани.

Червона та чорна ікра

Також, червона ікра може бути просто поганої якості. Наприклад, недозріла або перезріла. Її не підробляють. У обох випадках оболонка ікринок стає жорсткою, плівка лускає, але залишається, а сама ікра може гірчити або бути пересоленою. Хороша ж ікра повинна трошки лускатись і танути у роті.

Підробна червона ікра насправді не у прямому сенсі підробна: це ікра дуже поганої якості, яку солять сумнівним способом, іноді в антисанітарних умовах, і продають у замороженому вигляді оптом підозріло дешево. Окрім того, ікра може бути минулорічною — її просто промивають і знову засолюють. Як наслідок вона буде розсипчастою, а в ідеалі ікринки повинні бути склеєні одна з одною, але в той самий час ікра повинна бути слизистою.

Тарталетки із червоною ікрою

Втім, головна проблема ікри навіть не в тому, що вона може бути замороженою або минулорічною, а те, що вона з самого початку вона може бути недозрілою. Внаслідок чого вона лускає, так як стінки ікринок не є щільними. Хоча бувають і виключення: дорожча ікра може виявитись поганої якості, а у гіршому випадку викликати отруєння.

Червону ікру краще вибирати за зовнішнім виглядом і запахом — визначити ці параметри, звісно, можна тільки у випадку із ікрою на вагу. Але у такої ікри є свій недолік: її брати ризиковано, тому що ми не можемо знати напевне, хто виробник ікри, внаслідок нічого у крайньому випадку не можемо на нього посилатися.

Що стосується ікри у банках, то тут можна покластися тільки на перевіреного виробника. Але потрібно сказати, що сама по собі ікра у банках вважається нижче сортом: адже це ікра, яка консервується, а хороший продукт зазвичай не консервують.

Червона ікра у банці

Про справжню підробку можна говорити у випадку із чорною ікрою. Це дуже поширений випадок: щучу ікру фарбують харчовим барвником, оскільки вона є дуже схожою за смаком на ікру осетра або білуги (остання є у 2 рази дорожча, за ікру осетра). Визначити підробну чорну ікру можна: у щучій ікрі усі ікринки однакового розміру, одна до одної. Справжня ж чорна ікра, навпаки, не буває ідеальною на вигляд: усі ікринки мають різний розмір.

До речі, купувати ікру краще у сезон — зазвичай це кінець вересня або початок жовтня.

Чорна ікра

Більше про ікру та її види читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chervona-ikra-ta-yiyi-podrugy.

Також читайте, чи правда, що яйця з помаранчевим жовтком смачніші - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-pravda-shcho-yaycya-iz-pomaranchevym-zhovtkom-smachnishi.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.