Скільки цільного зерна потрібно людині

Міжнародна команда вчених дійшла до висновку, що споживання продуктів з цільного зерна зменшує ризик розвитку хронічних захворювань та передчасної смерті. Для цього були проаналізовані результати 45 опублікованих раніше досліджень про вплив злаків на здоров'я людини.

Відомо, що цільне зерно є одним з основних продуктів харчування у всьому світі та забезпечує в середньому 56% від споживання енергії та 50% споживання білка. Однак досі вченим було важко відповісти на питання, скільки саме продуктів з цільного зерна рекомендовано з'їдати протягом доби.

Злаки

Підраховано, що оптимальна кількість цільного зерна у раціоні людини — 90 грам/добу. Попередні дослідження показали, що такий об'єм зерен пшениці, вівса, жита та інших культур пов'язаний зі зниженням ризику розвитку ішемічної хвороби серця на 19%, серцево-судинних захворювань на 22%, раку на 15%, захворювань дихальних шляхів на 22% і діабету на 51%.

Найбільша користь злаків була відмічена серед людей, у раціоні яких з дитинства практично повністю було відсутнє цільне зерно. Позитивний ефект можуть чинити навіть 2 невеликі порції цього продукту в день: 32 г цільного зерна (наприклад, пшениці) або 60 г готового продукту (наприклад, білого хліба) на добу. 

Мюслі з ягодами

Вчені рекомендують збільшити споживання цільного зерна, зокрема корисними є сухі сніданки, хлібці з висівками та цільнозерновий хліб. Користь білого рису та очищених зерен викликає сумніви.

Про оптимальний склад раціону харчування людини, залежно від її способу життя, читайте у статті - http://harchi.info/articles/kaloriyi-ta-mineraly-normy-spozhyvannya.

Дівчина, що їсть мюслі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.