Споживання однакової їжі викликає довіру

Вчені з Університету Чикаго провели серію експериментів і вияснили, що споживання однакової їжі сприяє встановленню більш близьких та довірливих стосунків між людьми. Результати дослідження були опубліковані в Journal of Consumer Psychology.

У одному з експериментів пара незнайомих людей грала у фінансову гру, призначену для визначення степені довіри. Учасники отримували ігрові гроші, які вони могли віддати партнеру по грі для подальших інвестицій. Одні пари гравців у ході експерименту їли однакові цукерки, інші — різні. Психологи виявили, що учасники були схильні більше довіряти незнайомому партнеру по грі, якщо їли однакові продукти.

У ході іншого експерименту розділені на пари добровольці вели переговори на тему трудових взаємозв'язків. Виявилось, що пари, які споживали однакову їжу, досягали згоди майже удвічі швидше, ніж ті, що їли не однакові продукти.

Бізнес-ланч

Люди схильні думати, що використовують логіку для прийняття рішень, не задумуючись над тим, що навіть харчові вподобання можуть вплинути на хід їх думок. Їжа може бути використана на стратегічному рівні, щоб допомогти людям у спільній діяльності та побудові довірливих стосунків, коментує Айялет Фішбах з Чиказького університету (США).

Вчені пропонують обмежити різноманітність продуктів під час переговорів та інших колективних зустрічей, тим самим стимулюючи людей використовувати однакові продукти. На думку психологів, це може позитивно вплинути на ділові стосунки.

Подібний ефект від однакової їжі можна очікувати і на побаченнях. А ось носіння однакового одягу (наприклад, ідентичних за кольором сорочок) не має такого позитивного ефекту.

Пара готує обід

Також читайте про те, як і чому цукор робить людей добрішими - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/cukor-robyt-lyudey-dobrishymy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.