Спростування понять здорового і шкідливого харчування

Здорового” або “шкідливого” харчування у загальноприйнятому значенні просто не існує, організм кожної людини реагує на їжу унікальним чином, тому те, що корисно одній людині, може бути шкідливо іншій, вважає провідний світовий спеціаліст з гастроентерології та імунології Еран Елінав.

Овочі

Еран Елінав очолює TheEliavLab — дослідницьку лабораторію при відділенні імунології Науково-дослідницького інституту Вейцмана (Ізраїль). Лабораторія займається вивченням взаємозвязків між вродженим імунітетом та кишечною мікрофлорою, і їх впливом на здоровя. Метою Елінава і його колег є розробка методів персоналізованого лікування різноманітних захворювань.

Виступаючи на щорічній конференції Американської асоціації з наукового прогресу, що проходить з 16 до 20 лютого, Елінав представив результати нового дослідження, проведеного його лабораторією. Дослідження було присвячене порівнянню реакції організму різних людей на “корисний” хліб домашньої випічки на кислій заквасці та стандартний білий хліб, випечений на хлібзаводі.

Хліб

У дослідженні приймали участь 40 людей, яких випадковим чином розділили на дві групи. Одна група протягом декількох тижнів отримувала “домашній хліб”, а інша — звичайний. Протягом всього цього часу кожні 5 хвилин проводився моніторинг рівня цукру у крові учасників. У результаті виявилося, що реакція кожного учасника на отриманий ними тип хлібу була суто індивідуальною — хтось набрав зайвої ваги, отримуючи “здоровий” домашній, а хтось схуднув від “шкідливого” заводського хлібу.

Вважається, що один хліб корисніший за інший. Але, як і у випадку з іншою їжею, наша реакція на хліб є суто індивідуальною. Таку персоналізовану реакцію ми спостерігаємо на абсолютно будь-який тип харчування. “Хорошої” або “поганої” для всіх їжі, так званих “суперфудів”, просто не існує”, — підкреслив Елінав. 

Бекон

Отримані у ході дослідження результати підтверджують теорію про те, що унікальність індивідуальної реакції на їжу в основному залежить від мікрофлори кишечника, відмітив Елінав. В ідеалі кожній людині необхідна індивідуальна дієта, заснована на тому складі бактерій, які населяють її травний тракт. Тільки така дієта зможе нормалізувати рівень цукру у крові та допомогти скинути зайву вагу. Саме кишечна мікрофлора винна у тому, коли людина спочатку худне, а потім знову набирає кілограми. Направлена зміна складу наявних у кишечнику бактерій може допомогти перервати це порочне коло, пояснив Еліав.

Ягоди

Про індивідуальність тієї чи іншої дієти для різних людей йдеться також у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chomu-ne-diyut-populyarni-diyety-dlya-shudnennya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.