Традиція пити на брудершафт

Прийнято вважати, що історія даного ритуалу, пити на брудершафт, відома ще з часів Середньовічної Європи. Традиція ця була доказом добрих намірів людей, які зібралися за столом. У ті часи воїни дуже часто влаштовували бенкети на честь отриманих перемог. Під час застілля промовлялись побажання здоров'я, вихвалялись подвиги героїв та висловлювались надії на нові звершення. Протягом усього святкування два бравих воїни піднімали коштовні кубки з міцним вином, схрещували руки та випивали напої. Після цього обов'язково слідував дружній поцілунок.

Кожна дія у ритуалі мала певний сенс

  • Схрещування рук — братська підтримка.

  • Пиття до дна — ні за що не відступати від обіцяних намірів.

  • Фінальний поцілунок — скріплення клятви.

Поцілунок також призначався і для перевірки чистих намірів. Дуже часто на багатих бенкетах недруги могли отруїти навіть сильного воїна. Отрута підсипалася саме у вино. Якщо один з учасників обряду задумав злу справу, то після поцілунку сам міг виявитись отруєним.

Іноді традиція пити на брудершафт скріплялась кров'ю. Крапля крові додавалась у келихи з вином і це ставало кровною клятвою учасників ритуалу, а порушення даного слова каралося ганебною для воїна смертю.

За іншою версією, традиція пити на брудершафт практикувалась і серед закоханих. У випадку якщо напій одного закоханого був отруєний, то після розпиття, при поцілунку отрута передавалась другій половинці. Таким чином, закохані були разом і в горі, і в радості, і після смерті.

Кадр з фільму, де п'ють на брудершафт

Звісно у наш час кров уже ніхто в келихи не додає, та й отрута навряд чи там може виявитись, але почерговість основних етапів традиції дотримується. Особливо доречною традиція пити на брудершафт є на весіллях та довгоочікуваних зустрічах.

Основна запорука ефекту — психологія — коли ви свідомо даєте можливість партнеру увійти у ваш “особистий простір” і дозволяєте близький контакт для взаємного зближення.

Сам вислів “пити на брудершафт” (“bruderschaft” — братство), що потрібно закріпити з кимось дружбу особливим застільним ритуалом. З цього моменту люди переходять на “ти” і починають дружбу.

Традицією пити на брудершафт дуже люблять користуватись ловеласи, коли хочуть завоювати прихильність своєї симпатії. Іноді можна почути вислів із протилежним значенням “ми з вами на брудершафт не пили”. Що значить, що людина вважає, що спілкування прийняло занадто панібратський, а то й вульгарний і нахабний тон, і вона хоче залишатися у більш офіційних стосунках.

До речі у всесвітньо відомому романі “Майстер і Маргарита” Булгакова, зустрічається між Майстром та Бегемотом діалог, де Майстер, звертаючись до кота, затинається і не знає, як до того звертатись, чи то на “Ви” чи то на “ти”. І кіт, якому лестить таке відношення, помічає, що чомусь більшість людей котам “тикають”, хоча ні з ким з них він на брудершафт не пив. 

А якщо вам наснився сон, у якому ви п'єте на брудершафт, це значить, що поряд з вами вірні і надійні друзі.

Пара, що п'є на брудершафт

А звідки взялась традиція класти пусті пляшки під стіл читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chomu-pusti-plyashky-pryynyato-klasty-pid-stil.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.