Усі мінуси звички їсти перед екраном

Навряд чи можна знайти людину, яка не пробувала б поєднати дві справи одночасно. І, безперечно, хоча б раз у житті кожний з нас наминав за обидві щоки свою вечерю, сидячи перед екраном комп'ютера або телевізора. Для деяких родин навіть подібного роду прийом їжі став традицією.

Дієтологи б'ють на сполох: виявляється, звичка їсти перед телевізором не є настільки безпечною. Насамперед, потрібно пам'ятати, що прийом їжі — це фізіологічний акт, який регулюється мозком, тобто при споживанні їжі усю увагу варто приділяти саме цьому процесу. А тепер давайте признаємося самим собі: на чому більше зосереджена наша увага під час вечері перед монітором? Скоріш за все, на захопливих подіях у долі головних героїв, ніж на не настільки захопливій долі вмістимого нашої тарілки.

Коли ми дивимось телевізор, розмовляємо, у нас активні центри, що відповідають за мову, за увагу. А є центр, що відповідає за відчуття голоду та насичення. Щоб відчуття насичення приходило вчасно, людина не повинна відволікатись під час прийому їжі.

До речі, про насичення. Тим, хто слідкує за своєю фігурою, особливо варто задуматись про те, що ТБ і комп'ютер та їжа — речі несумісні. Наш мозок відволікається на більш цікаву дію (як ми вже вияснили, це ніяк не їжа) і не може контролювати процес насичення. Отож — переїдання. Адже відчуття насичення приходить через 20 хвилин після прийому їжі. А якщо підключити до цього процесу перегляд того, що показує нам екран, то цей час затягнеться ще хвилин на 10.

Вилка з їжею

Ми не можемо вчасно зупинитись, їмо більше, ніж потрібно, переїдаємо, і наш шлунок розтягується. Жирові клітини “відгодувати” дуже легко, а ось зменшити практично неможливо. Тобто, коли ми сидимо на дієті або мало їмо, вони зменшуються, але їх кількість залишається тією ж. Тільки уявіть: жирова клітина наїлась, поділилась — їх стало дві, а потім ми сіли на дієту — вони зменшились. Знову відгодували себе — кожна з них знову виросла і поділилась на декілька. Ось чому деякі люди роблять ліпосакцію — від жирових клітин уже так просто не позбудешся, їх можна тільки видалити. Або ж тримати себе у руках і дотримуватись правил прийому їжі.

Сам процес споживання їжі перед телевізором також залишає бажати кращого. Адже відволікаючись ми також пережовуємо їжу набагато менше, ніж потрібно.

Дуже важливо для людини правильно пережовувати їжу, а не “закидати” її в себе, як часто відбувається, коли ми дивимось у екран. Погано пережована їжа — це хвороби травного тракту — починаючи від гастриту і закінчуючи страшнішими та серйознішими захворюваннями. Коли ми дивимось на екран, у нас працюють мозкові центри, а не травні. І це не можна поєднувати.

Не варто забувати і про те, що саме ми дивимось. Дії фільмів дуже часто розгортаються у кафе або ресторанах, де люди, відповідно, їдять. А апетитний стейк, яким ласує красунчик з екрану, навряд залишить когось байдужим. І ми починаємо думати, щоб ще такого з'їсти. Хоча буквально за хвилину до того уже закінчили ситну вечерю. Така ж історія з рекламою. Адже рекламують, переважно, те, що далеко не є корисним: солодкі газовані напої, чіпси, сухарики, тощо. І ось ми уже набираємо номер рідного, який повертається х роботи, щоб той “зайшов і купив чіпсиків”.

Вечеря перед телевізором

Більше того, сама сюжетна лінія того, що ми дивимось, не завжди позитивно впливає на травлення: таємниці-інтриги-розслідування, вбивства та вибухи, швидше всього, викличуть, хоч і маленький, але стрес. А більшість людей що робить? Правильно — заїдає стрес ще більшою кількістю їжі.

А справжній кошмар дієтологів і лікарів — улюблена багатьма звичка їсти перед ТБ або комп'ютером у напівлежачому положенні.

По-перше, у такому положенні дуже легко подавитись. По-друге, ми ж чомусь не читаємо книги, стоячи на голові. Ми не працюємо лежачи. Коли ми біжимо крос, ми не їмо. Є певні навички, напрацьовані протягом століть. Людина їсть сидячи, їжа повинна бути правильно пережована. У напівлежачому положенні це можливо з важкістю, та й становить небезпеку. Є певні потреби організму, на які потрібно зважати.

Якщо з телевізором та комп'ютером все зрозуміло, то як бути з музикою? Чи впливає вона на процеси травлення? 

За словами дієтологів, слухати музику під час прийому їжі можна, і навіть потрібно. Без музики людина їла б 5 хвилин, а з нею вона буде їсти 15, а можливо і 30. Але музика теж має бути відповідною. Хоча з фізіологічної точки зору покращити або погіршити травний процес за допомогою музики і неможливо.

Чоловік їсть обід

 

А про хвороби, які може спричинити неправильне харчування, читайте у статті - http://harchi.info/articles/hvoroby-yaki-vynykayut-vid-nepravylnogo-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.