Вчені дослідили нестерпний запах дуріану

Дуріан - один із найбільш незвичайних фруктів на планеті. Його плоди мають “пекельний запах і божественний смак”.

Через їдкий і абсолютно нестерпний запах дуріан забороняють проносити у громадські закриті приміщення (готелі, літаки, автобуси).

Чоловік нюхає дуріан

Група вчених з Сингапуру, Малайзії і Гонконгу провела дослідження геному дуріану для визначення факторів формування огидного запаху фрукту. Дослідження тривало три роки, і його спонсорувала анонімна група любителів дуріану. Для аналізу спеціалісти вибрали плід сорту Musan King, який дослідили за допомогою нових технологічних розробок.

Виявилось, що у даного фрукту близько 46 тисяч генів, а це удвічі більше кількості генів людини.

Дуріан

Вчені також детально вивчили білок MGL, який регулює утворення летких сполук сірки, які відповідають за неприємний запах фрукту. Геном дуріану містить 4 копії білка MGL, а близькі споріднені рослини - бавовна і какао - тільки одну. Експерти кажуть, що даний тип білка активізується від час дозрівання фрукту. Цей запах дуже важливий для виживання фрукту у дикому середовищі: він закликає тварин з’їсти плоди та розсіяти насіння.

Вчені розглядають можливість виведення нових сортів дуріану з більш м’яким запахом.

Сьогодні у світі існує близько 30 виділ дуріану, 11 з яких можна споживати у їжу. Деякі види рослини знаходяться під загрозою зникнення. У подальшому вчені планують вивчити геноми інших сортів фрукту. Дослідження геному дуріану допоможуть зберегти біорізноманіття “короля фруктів” Південно-Східної Азії.

Плоди дуріану

А які екзотичні продукти не можна вивозити з-за кордону читайте у статті - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-ne-mozhna-vyvozyty-z-za-kordonu-produkty-poza-zakonom.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.