Вчені навчились передавати смак лимонаду через інтернет

Сойлент визнано їжею майбутнього, але задоволення від його споживання ніякого. Ймовірно, дослідники з Національного університету Сингапуру зможуть вирішити це питання. Вони навчилися відтворювати смак продуктів харчування дією електричних струмів на рецептори язика. Недавно вони змогли відтворити смак і вигляд лимонаду.

Кружка для віртуального лимонаду 

Як це працює

Розроблена система складається з датчика кислотності, який аналізує справжній лимонад і через мережу передає дані на спеціальну кружку з LED-підсвіткою та електродами по обідку — їх повинен торкатися кінчик язика. Світлодіоди відповідають за колір напою, а електричний струм збуджує смакові рецептори. Як відмічає команда проекту, звичайний лимонад здавався кислішим від “віртуального”, але розрив скорочувався, якщо кружка підсвічувалась біль яскравим білим світлом (також використовувались жовті та зелені відтінки). Це ще раз підтверджує, що смакові відчуття залежать від виду їжі та інших факторів. У майбутньому вчені хочуть навчитися відтворювати запах та різні смаки напоїв. У голові уже склалась картинка мобільного додатку з вбудованим магазином та можливістю “пригощати” друзів. 

Це не єдиний сценарій використання технології — у 2014 році дослідники показали ложку, яка здатна посилювати солоний, кислий або гіркий смак. Щоб вплинути на солодкий, довелося вдосконалити систему та динамічно керувати температурою за допомогою термоелектричних елементів.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.