Вчені створили органічну упаковку з молока

Спеціалісти Американської хімічної спілки (ACS) та Департаменту сільського господарства США показали інноваційну упаковку для продуктів харчування. Це плівка, виготовлена з молока, а точніше — його компонента казеїну. Цей складний білок утворюється у процесі зтворожування молока.

Їстівна плівка з молочного протеїну

На вигляд новий матеріал нічим не відрізняється від звичного поліетилену. Головний секрет такої упаковки у тому, що вона їстівна. Хоча, звісно, споживати її в їжу зовсім необов'язково. Тим не менше, навіть якщо і захочеться приготувати продукт разом з упаковкою, то нічого страшного не відбудеться: при високих температурах матеріал розчиняється протягом декількох секунд і стає безпечним компонентом страви.

Виробники наголошують: для організму та навколишнього середовища така упаковка з молока абсолютно безпечна.

Молочний протеїн

"Плівки, виконані на основі білка, є потужними блокаторами кисню: вони допомагають попередити псування продуктів харчування. Їх використання в упаковці  дозволяє скоротити побутові відходи, які створюються у процесі розподілення продуктів харчування по мережі продовольчих магазинів", - розповідає керівник дослідження доктор біологічних наук Пеггі Томасула.

Сьогодні більшість пакувальних матеріалів для продуктів харчування виготовляється на основі продуктів, отриманих з нафти. Хіміки та екологи впевнені, що їх розробка не тільки вирішить проблему забруднення навколишнього середовища пластиковими відходами, але і зробить кориснішими деякі продукти харчування. Наприклад, новою “молочною” плівкою можна обволікати популярні пластівці для сніданків — це буде набагато корисніше, ніж використовувати цукрову глазур.

Виробництво плівки з молока

Якщо ж мова йде про швидкий сніданок або обід (порошкові каші та супи швидкого приготування), тепер весь пакетик разом з його вмістом можна буде просто кинути в гарячу воду — упаковка з молока розчиниться сама.

Як зазначають науковці, сама по собі їстівна харчова упаковка — не новинка. Однак поки технологія її виготовлення не є досконалою. За основу береться крохмаль, а він є більш пористим і дозволяє кисню проникати через мікроотвори. Упаковка на основі молочного білка має набагато менші пори та створює більш щільну структуру — для зберігання продуктів харчування це однозначна перевага. 

Розробники представили нову плівку на 252-й щорічній виставці Американської хімічної спілки. У майбутньому вона, ймовірно, знайде широке застосування у багатьох галузях харчової промисловості (якщо, звісно, технологія виробництва виявиться економічно вигідною). Але спочатку матеріалу доведеться отримати схвалення Управління санітарного нагляду за якістю продуктів і медикаментів США.

А про їжу майбутнього читайте у статті - http://harchi.info/articles/yizha-maybutnogo.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.