Від чого залежить "неповторний" смак кави та шоколаду

Різноманіття смаку шоколаду та кави — від м'якого та вишуканого, як говорять у рекламі, до інтенсивного та гіркуватого — пов'язане з різними видами дріжджів, що приймають участь у підготовці бобів та зерен. До такого висновку прийшли дослідники з США.

Люди здавна використовують дріжджі для приготування хлібу, вина та пива. Тепер вчені вияснили, що від цих одноклітинних грибів залежить також смак кави та шоколаду.

Какао-боби

Під час збору врожаю, плоди какао та кави розламують, залишаючи м'якоть бродити протягом декількох тижнів, перед тим як насіння буде вийняте. Саме процес бродіння і чинить суттєвий вплив на смак кінцевих продуктів.

Генетичний аналіз показав, що дріжджі з різних регіонів значно відрізняються одні від одних. Існує 3 основні популяції: європейська, північноамериканська та азійська.

У результаті активної людської міграції, дріжджі розселились по планеті разом з людьми. Іноді зразки дріжджів брали спеціально для виноробства, а деякі мікроорганізми були перевезені випадково з їжею або посудом. Саме тому існує безліч гібридів, отриманих внаслідок змішування штамів з різних географічних точок.

Кавові зерна

Наприклад, смак колумбійської кави став результатом контактів між Старим та Новим Світом під час європейського заселення Америки. Дріжджі, які застосовуються в її обробці — це гібрид європейських винних та північноамериканських дріжджів. А в єменській каві вчені виявили суміш європейських та азійських штамів. 

Раніше вченим було відомо, що різні види дріжджів значно впливають на смак та аромат вина. Австралійський генетик Еме Дадлі відмічає, що штами дріжджів, що використовуються при виробництві кави і шоколаду, відрізняються ширшим генетичним різноманіттям, ніж винні дріжджі.

Кава і шоколад

А про те, як музика впливає на смак їжі, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/muzyka-vplyvaye-na-smak-yizhi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.