Візитна картка Шотландії - віскі

Віскі недостатньо просто любити. Щоб по-справжньому оцінити смак та аромат напою, потрібно навчитись правильно підходити до його вибору та споживанню. Давайте дізнаємось, чим відрізняється поганий віскі від хорошого, із чого почати знайомство із напоєм, а, також, з якою їжею він поєднується найкраще.

Віскі

Хороший та поганий віскі

Віскі ділиться на солодовий та купажований (бленд). Перший вироблять у Шотландії — це її візитна картка, тому поганим він не буває в принципі. А ось до вибору блендів варто підходити ретельніше. Вони виробляються шляхом змішування солодового та зернового віскі. Причому, обмежень по кількості зернового віскі немає — виробник може робити бленд, навіть, у співвідношенні 99% до 1% на користь зернового.

Такий віскі коштує недорого, але цінність його як смаково-ароматичного продукту рівна нулю. Це, швидше, витриманий самогон — пити можна, але у чистому вигляді важко.

На упаковці співвідношення солодового віскі до зернового не вказують — це знає тільки майстер змішування, який і створює бленд. Проте, це все справа смаку. Простіше всього відрізнити хороший віскі від поганого по його впливу на організм. Якщо, навіть, невелика порція напою негативно впливає на людину, а смакові та ароматичні характеристики викликають відразу — пити такий віскі не варто.

Віскі у графінах

Ціна/якість

Стандарний віскі коштує досить дорого. Із економ сегменту, також, можна виділити якісний зерновий віскі із характерним ароматом, але у сегменті “стандарт” вибір напою значно більший. Середня ціна віскі — близько 400 грн/л. Є різновиди віскі, які витримуються у бочках з-під хересу або елю — ціна така ж, але об'єм 0,7 л, оскільки процес виробництва напою є складнішим.

Віскі у пляшках

З чого почати

Новачкам, які хочуть розбиратися у віскі, але не знають, з чого почати, спершу краще спробувати будь-який солодовий віскі із регіону Спейсайд.

Краще, звісно, розпочинати своє навчання із людиною, яка розбирається у віскі трохи краще та може підказати у визначенні ароматичних та смакових нюансів. Новачки часто відсувають аромат, але не можуть визначити його походження. А досвідчена людина зможе відповісти на цей та інші питання.

Також, можна придбати набір сомельє (він продається у винних бутиках) — це набір маленьких пляшок із найпоширенішими ароматами: фруктовими, деревними, квітковими. Вони допоможуть вивчити запахи, запам'ятати їх та розпізнати наступного разу у напої.

Різні аромати напою

Чим відрізняються віскі різних країн

Віскі створений у Європі — Шотландії та Ірландії ( щодо цього досі сперечаються), і спочатку спосіб приготування був ідентичним. Проте, із часом ірландці почали робити потрійну перегонку (у Шотландії — подвійна), що зробило віскі більш легким та м'яким.

У Америці та Канаді віскі з'явився завдяки переселенцям із Європи, але стиль виробництва зазнав змін. У Європі змішують уже готові спирти, у той час, як у США та Канаді усе починається із сировини, від якої залежить подальше виробництво. Бурбон, наприклад, роблять із зерен кукурудзи. Їх повинно бути не менше 51%. А є кукурудзяний віскі — у напої повинно бути не менше 80% кукурудзи. Інші добавки — це, зазвичай, жито та трохи солодженого ячменю.

У Японії віскі виготовляють у шотландському стилі, але використовують при цьому свої дубові бочки. У цілому, технології виготовлення напою у всіх є схожими (в основному, шотландські) — впливають нюанси та перегінні апарати. У США та Канаді, наприклад, це колони, які дозволяють приготувати міцніший спирт.

Віскі у бочках

Віскі та їжа

Вибір віскі залежить від того, що ви хочете від їжі та напою. Щоб вони поєднувались — значить, потрібно підбирати і те, й інше дуже обережно. Якщо хочете запивати їжу, то вона може переважати. А якщо хочете, навпаки, закусувати віскі — то повинен переважати смак напою.

Якщо віскі димний, із копченим присмаком, до нього, відповідно, підійде щось копчене — наприклад, лосось та інші морепродукти. А якщо напій солодкий, у смаку якого є ванільність та вершкова карамельність, то підійдуть десерти на кшталт тірамісу. До віскі із хлібним, зерновим ароматом та смаком можна спробувати пасту, але при цьому важливо враховувати. Наскільки насичений смак у напою — паста з морепродуктами, наприклад, може його перебити.

Віскі та їжа

Коктейлі на основі віскі

У більшості коктейлів використовується американський віскі, оскільки культура пиття коктейлів зародилась та прийшла до нас саме із Америки. Там готують напої на основі житнього віскі або бурбону. Пізніше з'явились варіації із шотландським або ірландським віскі.

Вибір основи залежить від коктейлю. Головне правило — продукт змішування повинен вийти краще за своїми смаковими та ароматичними якостями, ніж кожний окремий інгредієнт. Саме тому односолодові віскі рідко використовують для приготування коктейлів — вони і так є самодостатніми, а тому потрібно бути дуже обережними, змішуючи їх із іншими інгредієнтами. Проте, якщо вмісти змішувати — то такий віскі може придати напою і димність, і солодкавість.

Коктейлі із віскі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.