Вплив харчування на мікрофлору кишечника

Спосіб життя чинить значний вплив на склад бактерій у кишечнику людини. Спеціалісти вияснили, як впливають на мікрофлору конкретні продукти.

Міжнародна група вчених вивчила бактерії, що мешкають у кишечнику людини. У масштабному дослідженні прийняли участь понад 1100 добровольців. Кожний з них заповнив спеціальну анкету про харчування, споживані ліки та стан здоров'я. Вчені особливо підкреслюють, що у дослідженні приймали участь здорові волонтери, у той час, як попередні роботи на схожу тему були зосереджені на пацієнтах з певними захворюваннями.

Бактерії у кишечнику

Аналіз дозволив виявити фактори, що впливають на різноманіття кишкової мікрофлори. Про те, що харчування чинить прямий вплив на бактеріальний склад кишечника відомо давно. Тепер вчені змогли проаналізувати дію конкретних продуктів. Дослідники з'ясували, що люди, які регулярно споживають кисломолочні продукти, мають більше різноманіття кишечних бактерій. Кава і вино також можуть збільшити різноманіття мікрофлори. А ось цільне молоко або калорійні продукти, навпаки, зменшують різноманіття бактерій у кишечнику.

У загальній складності вчені знайшли 60 дієтичних факторів, які впливають на різноманіття корисних бактерій. Поки що важко сказати, як саме вони впливають на організм. Однак існує прямий взаємозв'язок між різноманіттям бактерій та здоров'ям: чим багатша мікрофлора — тим краще. 

Окрім дієти, принаймні 19 поширених лікарських препаратів впливають на мікрофлору. Антидепресанти та гормональні протизаплідні засоби нарівні з антибіотиками різко змінюють кишечну мікрофлору, поперджують дослідники.

Здорова мікрофлора

А більше про бактерії у їжі розкаже стаття - http://harchi.info/articles/bakteriyi-u-yizhi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.