Врожай з марсіанського ґрунту

У ході експериментів спеціалісти Вагенінгенського університету зібрали врожай редису, гороху, помідорів та жита, вирощених на ґрунті, схожому за складом до ґрунту на Марсі. У овочах і злаках не було зафіксовано небезпечного рівня важких металів, а це значить, що їх можна споживати у їжу, не боячись за здоров'я.

Помідор на гілці

Вчені Вагенінгенського університету ще з 2013 року проводять експерименти з ґрунтом, створеним спеціалістами NASA. Його склад є максимально близьким до ґрунту Червоної планети, у якому, як відомо, містяться важкі метали, такі як кадмій, мідь і свинець.

Загалом за три роки експериментів вченим вдалось успішно виростити 10 видів овочевих і зернових культур. На думку спеціалістів, це багатообіцяючий результат. Дослідники мають перевірити ще 6 культур, у тому числі картоплю, яка становить найбільший інтерес.

Розсада на марсіанському ґрунті

NASA планує здійснити контрольований політ на Марс у найближче десятиліття. Існує також декілька приватних проектів, наприклад проект мільярдера Ілона Маска або голландської компанії Mars One. 

Вчені розраховують, що до моменту першої висадки колонізатори Марсу будуть мати з собою ряд перевірених рослин, які можна буде вирощувати в умовах Червоної планети.

Марсохід

А про їжу майбутнього читайте у статті - http://harchi.info/articles/yizha-maybutnogo.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.