Вибираємо соковитискач

Навіть найпопулярніші консервовані соки від відомих виробників не порівняти зі свіжими. Щойно приготований сік набагато смачніший та корисніший за пакетований. Для приготування натурального напою знадобиться якісний соковитискач. Як його вибрати і використовувати — читайте далі.

Свіжі соки

Соковитискач — це прилад для витискання соку з фруктів, ягід і овочів. Вони бувають ручні (цитрус-прес), відцентрові і шнекові.

Для отримання соку з цитрусових вибирайте цитрус-прес. Вони можуть бути як ручними, так і електричними. Ручні соковитискачі у свою чергу можуть бути важільними. Такий прилад представляє собою склянку з дюралюмінію (сплав з алюмінію, міді та магнію, який не піддається окисненню) і спеціального пресу. У прес поміщають очищений цитрусовий фрукт і щільно стискають. Найпростіша модель ручного соковитискача — це чаша-склянка і кришка з випуклою рельєфною поверхнею, схожою на свердло. Достатньо взяти половинку апельсину, надушити на конус, і сік буде накопичуватись у чаші. Дизайн такого приладу може бути різним. Ручні соковитискачі підійдуть виключно для приготування 1-2 склянок соку. Також варто пам'ятати, що свіжий сік зберігає свої корисні властивості усього протягом 10 хвилин.

Електричний цитрус-прес схожий на ручний. Але тиск на конус соковитискача здійснює уже не користувач, а електропривод. Потужність такого приладу є невисокою — від 20 до 100 Вт.

Ручний соковитискач

Відцентрові (сепараторні або універсальні) соковитискачі витискають сік за допомогою центрифуги: сік відділяється від фруктової кашиці у сепараторі приладу за рахунок відцентрової сили. Але не зі всіх фруктів, овочів та ягід можна отримати сік за допомогою такого соковитискача. Перед покупкою необхідно вивчити інструкцію на предмет обмежень при використанні. Корисною функцією є автоматичне скидання витиснутої м'якоті у спеціальний контейнер або мішок. Чим більшим є об'єм такої ємкості, тим рідше доведеться перериватись на викидання відходів. Якщо у вибраній моделі соковитискача дана функція відсутня, то доведеться видаляти відходи з сепаратора самостійно. Об'єм чаші для збору готового соку зазвичай становить 1-2 л. Вибираючи “центрифугу”, варто враховувати, що чим м'якшим є плід, тим повільнішою повинна бути швидкість відтискання. В інакшому випадку весь сік піде разом з м'якоттю у відсік для відходів. Оскільки для отримання соку з м'яких овочів та фруктів, наприклад, томатів та апельсинів, достатньо 6-8 тисяч обертів, у той час, як для яблук та моркви — 10-12 тисяч. Недолік такого типу соковитискачів у тому, що відтискання соку відбувається на великих обертах, що, безперечно, приводить до нагрівання продуктів і його швидкому окисненню.

Потужність відцентрових соковитискачів змінюється у межах від 250 до 1300 Вт.

Шнекові соковитискачі необхідні для отримання соку з ягід з кісточками та твердих плодів (моркви, перцю, буряка, твердих груш, тощо). Вони можуть бути як ручними, так і електричними. Ззовні прилад нагадує м'ясорубку і працює за схожим принципом. Ягоди, плоди або стеблини рослин поміщають у чашу, у процесі роботи вони потрапляють під шнек (гвинт, що обертається), перемелюються та “віддають” весь сік без залишків. На відміну від відцентрових соковитискачів, у шнекових не відбувається контакту з повітрям та нагрівання соку, так як його відтискання відбувається при низькій швидкості, що не приводить до окиснення і втрати корисних речовин. Однак, у шнекових соковитискачів є і недоліки. Наприклад, у напій потрапляє м'якоть, що не завжди до вподоби усім любителям свіжих соків. У деяких моделей при безперервному півгодинному робочому циклі передбачене вимкнення: спрацьовує термостат, необхідно почекати, поки прилад охолоне. Швидкість обертання шнеку зазвичай у межах 70-80 обертів за хвилину. Потужність такого приладу до 1 кВт. Технологія відтискання буває горизонтальною або вертикальною, а також одно- або двошнековою.

Соковитискач

Основні правила експлуатації соковитискачів

  • У соковитискач не можна класти жорсткі плоди.

  • З банана, манго, інжиру, тощо сік отримати не можна.

  • Соки деяких овочів, фруктів та ягід можуть пофарбувати пластмасові деталі соковитискача. Позбутися від плям можна за допомогою соди або рослинної олії.

  • Плодоніжки, гілочки або кісточки видаляти по можливості, навіть якщо соковитискач може з ними справитись, інакше вийде сік з запахом свіжоскошеної трави.

  • При зміні продуктів необхідно очистити або вимити соковитискач. Якщо після відтискання соку з буряка одразу приготувати яблучний сік, то вийде зовсім не той напій, який очікується.

  • Завжди вивчайте інструкцію до приладу на предмет обмежень при експлуатації.

Жінка п'є сік

Як вибрати соковитискач

  • По-перше, потрібно визначитись з тим, який сік в основному ви збираєтесь готувати. Якщо у планах готувати цитрусові соки, то вибирайте цитрус-прес, якщо ягідні — шнекову.

  • По-друге, визначтесь з об'ємом соку, який буде необхідний. Це може вплинути на вибір приладу з більшими або меншими об'ємами ємкостей для готового соку та відходів.

  • Якщо ви не готові приділяти багато часу контролю за роботою соковитискача, то оцініть її потужність. Чим вона є вищою, тим швидше вийде сік.

  • Вибирайте прилад з кількістю обертів близько 6000: він підійде для отримання соку як з м'яких, так і з твердих плодів.

  • Добре, якщо у вибраній моделі буде регулятор швидкості. Змінюючи швидкісний режим, можна буде “підлаштуватись” під будь-який фрукт або овоч. У сучасних моделях кількість швидкостей може сягати 9. Але в принципі цілком достатньо буде і 3. Змінюючи швидкість роботи соковитискача, враховуйте, що при великій швидкості у сік потрапляє більше м'якоті, ніж при маленькій.

  • Зверніть увагу, чи є у соковитискачі режим реверсу: почергове обертання вправо-вліво дозволить витиснути з плода максимум соку.

  • Для любителів соків з м'якоттю і без знадобиться функція зміни ширини прорізів у соковитискачі. Якщо зробити ці прорізи більшими, то сік вийде густий, з м'якоттю.

Апельсини

  • Оцініть корпус соковитискача. Він може бути пластиковим, алюмінієвим або з нержавіючої сталі. Пластикові моделі приладу дешевші, добре миються, але можуть виявитись не дуже міцними. Але розглядаючи варіант покупки пластмасового соковитискача, пам'ятайте, що пластик повинен бути гладким та блискучим, виробленим спеціально для роботи з продуктами харчування. Моделі з нержавіючої сталі та алюмінію є дорожчими, хоча і відрізняються стильним дизайном, не завжди добре миються, оскільки не всі з них покриті спеціальним захисним засобом.

  • Піклуючись про свіжість соку, вибирайте модель соковитискача з контейнером із нержавіючої сталі, щоб не дати напою окислитись.

  • У хорошого соковитискача повинні бути прогумовані ніжки: вони вбережуть прилад від зайвої вібрації та руху по поверхні столу.

  • Подивіться на горловину соковитискача. Якщо вона овальна, то, швидше всього, доведеться розрізати плоди на частини. Останні моделі соковитискачів почали випускати з круглою горловиною, що дозволяє обробляти плоди середнього розміру цілими. Ширина отвору може сягати 9 см. Впевніться, що по висоті горловина досить велика: ви не повинні діставати руками до різальних елементів приладу.

  • Для роботи з соковитискачем знадобиться спеціальний товкач. Він допоможе проштовхнути фрукти та овочі та збереже ваші руки. Впевніться, що він входить у комплект. 

  • Обравши потрібну модель, поцікавтесь відгуками про бренд, наявністю гарантій від виробника, гарантійними термінами.

Соковитискач

А як вибрати блендер розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/vybyrayemo-blender.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.