Виробництво і сорти рому

Завдяки технологічному прогресу та сучасній індустрії ром давно перестав бути низькопробним напоєм, який асоціюється з ямайськими піратами та дешевим алкоголем. Різноманітні види рому добре знайомі любителям міцних напоїв — білий ром, золотий ром або янтарний, червоний, коричневий, пряний, ароматизований, витриманий, нефільтрований і навіть чорний ром. Але істинним знавцям історії відомі не тільки кольорові характеристики, а й особливості виробництва улюбленого напою Ернеста Хемінгуея.

Склянки з ромом

Три основних види рому за технологією виробництва

Специфіка регіонального виробництва цього напою накладає свій відбиток на його смакові якості. Із врахуванням місцевих особливостей і рецептур кінцевий продукт може володіти різноманітними характеристиками. Але дещо загальне для всіх регіонів усе ж є — технологічні етапи, без яких не обходиться жодний виробничий процес: від обробки цукрової тростини з наступною її перегонкою до зброджування, купажування та витримки. Технологія виробництва визначає наступні такі види рому як промисловий, сільськогосподарський і тафья.

Промисловий метод (rum industrielle)

Дає до 90% усього рому, що виробляється у світі. Відрізняється високоефективною продуктивністю та повною відсутністю відходів. Кінцевий продукт виробляється на основі патоки, цукор з якої видаляють наперед. Кристали цукру, отримані в процесі виробництва, рафінують, упаковують та відправляють на продаж. Залишки патоки піддаються перегонці, бродінню та дистиляції.

Безперервна перегонка робить смак водночас більш легким та насиченим, що нарівні з безвідхоністю виробничого циклу і забезпечує промисловому методу найбільш високу популярність. Початкова міцність напою може сягати 80%, але шляхом додавання води з екологічно чистого джерела може знижуватися до 40%. Остаточне формування смаку відбувається під час визрівання у дубових бочках.

Сільськогосподарський метод (rum agricole)

Найдорожчий метод виробництва, що не передбачає виділення цукру з соку цукрової тростини. Його мала поширеність зумовлена не тільки високою вартістю, а й відсутністю явних переваг у смакових якостях. Окрім того, можливість застосування суттєво обмежена сезоном.

Відмінною рисою є природне зброджування без додавання хімреагентів або штучних дріжджів та подвійна дистиляція. Сільськогосподарський метод усе ще залишається популярним на Гаїті — другій батьківщині цукрової тростини — і у ряді франкомовних островів.

Тафья (rum tafia)

Є найменш поширеним методом, внаслідок якого продукт отримують шляхом переробки продуктів патоки. Цей напій помітно програє за смаковими характеристиками промисловим або сільськогосподарським видам рому та вважається найменш якісним. Тафья не експортується і призначена виключно для місцевого споживання. На початку історії рому весь напій вироблявся саме таким способом — перегонкою відходів патоки у самогонному апараті, що отримав назву “смерть диявола” через свою високу міцність.

Виробництво рому

Сорти рому за кольором

Окрім технологічних особливостей виробництва, виділяють кольорові характеристики сортів рому. Як і інші види міцного алкоголю, напій набуває різноманітних відтінків у процесі витримки. Першочергово після дистиляції він не має кольору. Кольорова гама включає в себе декілька сортів:

  • Білий ром.

  • Золотий ром.

  • Темний ром.

Світлий ром

Можна зустріти й інші позначення — білий ром або срібний. Сорт отримав назву завдяки безколірності кінцевого продукту, який зберігається навіть після витримки. Так як проводять її у металевих чанах, процес витримки не впливає на напій і не здатний надати йому якогось відтінку. Хоча у переважній більшості білий ром поступає на ринок невитриманим, деякі виробники все ж використовують для цього сорту короткочасну витримку (до 18 місяців) та застосовують дубові бочки замість металевих посудин.

В останньому випадку після витримки застосовуються додаткова фільтрація з метою збереження потрібного відтінку. Світлі різновиди рому характеризуються легким смаком, прозорістю та відрізняються особливою м'якістю, що робить їх популярною основою для різноманітних коктейлів.

Золотий ром

Порівняно зі світлим сортом володіє більш вираженим смаком і завдяки насиченим відтінкам золота може називатись як “янтарний”. Золотий ром відрізняється не тільки смаковими характеристиками, а й часом визрівання і ступенем фільтрації. Янтарний відтінок отримують завдяки півтора-дворічній витримці у дубових бочках, з метою збереження якого виробники спеціально уникають фільтрації.

У кінцевому результаті виходить напій із середньою щільністю, колір якого може бути набутим і завдяки додаванню певний спецій або карамелі. Насиченість та ступінь золотистості відтінку також залежать від виду застосовуваної для витримки дубової бочки.

Темний ром

За кольоровою гамою відрізняють коричневий, червоний та чорний ром. Темні сорти характеризуються нотками спецій, патоки і карамелі, особливою пекучістю та духмяністю, повнотілим густим смаком та незвичайно насиченим ароматом. Червоний ром може бути не тільки темним сортом, а й окремим специфічним продуктом, що виробляється на основі індійської цукрової тростини та соку червоного банану.

Отриманий методом подвійної перегонки продукт досягає своїх смакових якостей та інтенсивності кольору у процесі в середньому 3-річної витримки у сильно обвуглених дубових бочках. Завдяки багатогранному смаку та високій міцності є незамінною основою для приготування пуншу, грогу і різноманітних гастрономічних делікатесів.

Співвідношення з кольоровою характеристикою сорту в обов'язковому порядку відображається на етикетці

  • Для світлих сортів використовуються визначення white/silver/blanc або light.

  • Золоті види позначаються як golden/paille/amber або oro.

  • Темний ром має маркування black/dark/negro.

Окрім зазначених різновидів рому, виділяють пряний сорт цього напою. Зазвичай він виробляється на основі янтарного, але можуть бути використані і більш світлі або темні сорти. Смак досягається шляхом додавання у продукт спецій, ароматних трав, коренів, фруктових есенцій. Отриманий таким чином напій має на етикетці додаткове позначення spiced або flavoured.

Сорти рому

Сорти рому за міцністю

Сорти цього напою суттєво відрізняються і за міцністю. Градус алкоголю залежить від технологічної специфіки та місцевих традицій. Наприклад, франкомовні острови видають на ринок продукт з міцністю 57%, а більша частина англійських колоній надає перевагу підвищеному вмісту спирту — до 75%. Середні показники міцності становлять від 40 до 80%.

Загальноприйнятою вважається класифікацію рому на легкий, середній та важкий, але вона охоплює не тільки міцність алкогольного напою, а і його насиченість та специфіку його смакових характеристик. Виключно за вмістом спирту виділяють наступні сорти:

  • Легкий. Характеризується міцністю від 35 до 40%, однак може мати і більш низький вміст алкоголю — трохи більше 30%. Завдяки насиченій солодкавості та невираженій міцності цей сорт рому отримав назву “ромовий еліксир”.

  • Міцний ром. Середній вміст алкоголю коливається від 40 до 57%. Зустрічаються і більш насичені види, міцність яких може бути від 60 до 70%.

  • Витриманий. Його відмінною рисою є набагато триваліша витримка (5-12 років). Витриманий ром має міцність від 75% і вище. Окрім відсоткового вмісту спирту, для таких сортів на етикетці стоїть позначка premium aged, rhum vieux або anejo.

Різноманіття насичених букетів, різна ступінь витримки та суттєва різниця вмісту спирту у сортах рому дають можливість насолоджуватися цим напоєм цінителям міцного алкоголю з різними смаковими вподобаннями. Головне — правильно підібрати.

Бочки з ромом

Як правильно пити ром

Як правильно пити білий ром

Оскільки такий ром не має виразного смаку та запаху, а лише характерну солодкавість, то його не п'ють у чистому вигляді. Білий ром переважно п'ють у вигляді коктейлів, де напій слугує основою. Найвідомішими з них є пунш і Cuba Libre.

Як і з чим п'ють золотий ром

Янтарний або золотий ром п'ють уже зовсім по-інакшому. Він має більш насичений смак з нотками спецій та карамелі, а також яскравіший аромат. Також він має витримку, а ось білий ром ні. Позаяк золотий ром п'ють у чистому вигляді або з додаванням льоду. Якщо ви все ж вирішили пробувати цей напій у чистому вигляді, слід обов'язково охолодити його перед споживанням. Як закуска до такого рому ідеально підійдуть фрукти, зокрема цитрусові. Також золотий ром використовують як основу для коктейлів, хоча й рідше за білий ром.

Як і з чим п'ють темний ром

Смак і аромат й такого напою є набагато яскравішими, ніж у янтарного, що зумовлено довшою витримкою. Чорний ром використовують у кулінарії та коктейлях. Але частіше всього чорний ром п'ють у чистому вигляді. Звісно, можна додати до напою лід або скибочку лимону, це його не зіпсує, а тільки більше розкриє його смак. Такий ром п'ють зі склянки з товстими стінками і товстим дном. У якості закуски до нього підійдуть цитрусові, а саме скибочки апельсину, посипані корицею, хоча й інші фрукти чудово смакуватимуть з напоєм. Чорний ром завжди п'ють після їжі. Як і до коньяку, до нього підійдуть кава та сигари. До речі, пити чорний ром також потрібно охолодженим.

Ром у коктейлях

Першими соками, з якими почали змішувати ром, були соки з цитрусових та тропічних фруктів. Алкоголь з патоки з'явився задовго до перших газованих напоїв та машин із виробництва льоду, тому коктейльна історія починалась зі свіжих соків і фруктових морсів. Якщо добре подумати, то це дійсно найбільш здорова альтернатива та смачний варіант.

Білий ром краще всього поєднується з апельсиновим та іншими цитрусовими соками, кокосовим молоком, також смакуватиме зі свіжим яблучним соком.

Золотий ром змішують і з цитрусовими, і з ягідними соками. Наприклад, такий ром добре смакуватиме з морсом з журавлини або вишневим соком. З іншого боку, сік ананасу або лайму стане хорошим доповненням для освіжаючого коктейлю.

Темний ром розбавляють насиченими соками, а часом морсами з великою кількістю льоду. Це можуть бути морси з журавлини, смородини, лісових ягід, сливи, також смачно пити темний ром з гранатовим і вишневим соками. Такі ж темні і насичені, ці фруктові основи прикрашають природний смак цього алкоголю та доповнюють його.

Коктейлі з рому

А цікаві факти про ром читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yo-ho-ho-ta-plyashka-romu-cikavi-fakty-pro-napiy.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Все б нічого, проте Ром де-факто п'ється теплим, так як холодний ром не розкриває весь аромат, і відчувається тільки смак і той не в повній мірі, тому лід додається до Рому тільки в тому випадку якщо ви на вулиці при температурі 30-40 плюс градусів, в іншому випадку, ви просто зіпсуєте враження від ароматного напою! ! !


Вхід на сайт

Абсолютно вірно!