Як боротись із постійним відчуттям голоду

«Кохання приходить і йде, а їсти хочеться завжди”. Цей крилатий вислів, судячи з усього, придумала людина, яка на власному досвіді знає про таку проблему, як постійне відчуття голоду. Які причини такого стану і як з ним боротися — спробуємо розібратися.

Як відомо, боротися варто не з симптомами, а з причиною проблеми. Що ж змушує наш шлунок вимагати нової порції страв, коли ми тільки недавно справились з попередньою?

Хвороби

Якщо ви особисто знайомі з такими поняттями, як виразкові хвороби шлунку, хронічні гастрити з шлунковою гіперсекрецією, цукровий діабет, гіпертиреоз, то відчуття голоду може бути вашим постійним супутником.

Підвищена розумова та фізична діяльність

Тут усе просто: як для першого, так і для другого виду навантаження організму потрібна величезна кількість енергії, яка, відповідно, береться з їжі. У випадку ж розумового навантаження велику роль також відіграє дефіцит глюкози або нездатність організму сприймати її правильно.

Розумова діяльність

Дієти, недоїдання та неправильне харчування

Тут також усе логічно: якщо ви раптом різко “потішили” свій організм переміною у раціоні, не чекайте, що він сприйме це без скарг у вигляді відчуття голоду. Звиклий до 5-разового харчування з перекусами та десертами, ваш організм навряд чи одразу змириться з листям салату, яблуками та кефіром у якості основних страв. Позаяк, переміни у харчуванні повинні бути послідовними. А ще краще — проводити усе це під наглядом лікаря-дієтолога. Неправильне харчування також приводить до дефіциту важливих вітамінів та мікроелементів, які ваш організм просто починає вимагати шляхом постійного бажання поїсти (а раптом у з'їденому і виявляться ті потрібні речовини?).

Відчуття спраги

Саме так, відчуття голоду не завжди означає, що ви хочете їсти. Можливо, ви всього лиш хочете пити. Перевірити це простіше простого — просто тримайте пляшку чистої води завжди при собі. Можна спробувати збалансувати відчуття голоду водою, щоб людина більше пила, а не їла. Одна з поганих звичок багатьох людей полягає у тому, що люди не п'ють воду. Якщо людина захотіла їсти, можливо, вона просто хоче пити. Потрібно прислуховуватись до свого організму та задовольняти його потреби.

Склянка води

Гормональні збої

У перші дні циклу жіночий організм просто вимагає компенсацію втрати гемоглобіну через їжу. Прийом гормональних препаратів також стимулює відчуття голоду, не кажучи вже про саму вагітність. У минулі часи жінки навіть визначали завдяки постійному відчуттю голоду зародження нового життя. У останньому випадку бажання поїсти за двох — це норма, і відмовляти собі у цьому бажанні не варто.

Прийом антибактеріальних препаратів

Споживання антибіотиків приводить до порушення вуглеводного обміну. Це пов'язано зі зменшенням мітохондріальної активності та значному зниженню енергетичного обміну глюкози. Тому сідати на дієту під час прийому антибіотиків — не найкраща ідея.

Антибіотики

Зашлакованість травної системи

При такому стані дана система не може функціонувати у повну силу, а їжа не засвоюється повністю. Поживних речовин, вітамінів та мікроелементів організму стає недостатньо, хоча поглинається їжі багато. Тому і виникає відчуття голоду.

Інвазії та гельмінти

Паразити, які живуть в організмі людини, також вимагають свого шматка пирога у вигляді різноманітних речовин, отримуваних з їжі. Чим більшим є зараження, тим сильнішим є відчуття голоду.

Нудьга

Що б такого зробити? Прибирати лінь, читати не хочеться, на вулиці холодно. Піду поїм ще. Такі думки приходили у голову кожному. І ніби недавно їли, але ось уже при думці про можливе споживання їжі, уже почав виділятися шлунковий сік, і з'явилось відчуття голоду.

Жінка їсть від нудьги

Стан стресу і депресії, перепади настрою

Зазвичай, цей феномен до болю знайомий представницям слабкої статі. Якщо чоловіки у стані стресу тягнуться за склянкою віскі з льодом чи без, жінки швидше зайдуть у кондитерську і вийдуть звідти не скоро, прихопивши з собою пару пончиків на випадок загострення депресії в домашніх умовах. Заїдати проблему — типове заняття, характерне тендітним і не дуже істотам жіночої статі. Мозок встановлює зв'язок смаколики-депресія і формує рефлекс, при якому у будь-якій нетиповій ситуації хочеться поїсти. А звідси недалеко і до...

Синдром психологічної залежності від їжі

Це стан, коли ви не просто заїдаєте проблему, але і не контролюєте сам процес. Їжа для вас стає не тільки і не стільки джерелом підтримання сил, але і єдиним джерелом радості. Тут допомогти зможе не так дієтолог, як психотерапевт.

Справді, причини постійного відчуття голоду дуже різні. Це можуть бути хвороби (цукровий діабет, проблеми з підшлунковою залозою) або проблема у голові (психологічні розлади), а може просто культура харчування, до якої людину привчили з дитинства. Питання потрібно вирішувати індивідуально, шукати причину — каже дієтолог.

Залежність від їжі

Декілька порад для тих, хто не може вчасно закрити дверцята холодильника

Харчуватись потрібно часто, але невеликим порціями. Якщо людина їсть 1-2 рази на добу, це загрожує тим, що розтягується шлунок. Втім, головне підібрати режим харчування, зручний саме для вас. Також, не варто забувати і про воду. Вода — це основа життя. Якщо людина буде правильно пити воду, тоді вона буде здоровою і в хорошій фізичній формі, а відчуття голоду стане для неї далекою згадкою — відмічає дієтолог.

Як пояснює лікар, правильно — це не завжди ті самі 2 л на добу. Добове споживання води для кожної людини залежить від її індивідуальних характеристик (вага, зріст, вік, спосіб життя, тощо). Для початку потрібно визначити склад тіла: процент м'язової, жирової, кісткової маси. Уся інформація обробляється, виходячи з основної ваги людини і її основного обміну речовин. Якщо говорити про середні показники, вони становлять близько 20 мл води на 1 кг ваги тіла. При цьому залежно від усіх показників потрібно визначити, у який час доби потрібно споживати більшу кількість води (прийом основної частини води повинен проходити до 8 години вечора). Склянка води зранку натщесерце повинна стати обов'язковим ритуалом у боротьбі з хронічним відчуттям голоду. Адже саме вона запускає зранку усі активні процеси в організмі.

Харчування кожної людини слід підбирати індивідуально. Також, для того, щоб не було постійного відчуття голоду важливо правильно побудувати співвідношення “білки-жири-вуглеводи” у споживаній їжі. Воно повинно бути 1:1:4. Також, як радить дієтолог, білкову їжу бажано споживати у першій половині дня, а у другій — рослинну та молочну. 

Зараз ще є тенденція закислення організму. Підвищена кислотність є причиною виразок, гастритів та інших захворювань травного тракту. Тому потрібно “залужнювати” свій організм. Лужні продукти — це молочні продукти, овочі, фрукти (але не всі), які можна споживати і на ніч — додає лікар.

Стоп-знак

А які хвороби виникають від неправильного харчування читайте у статті - http://harchi.info/articles/hvoroby-yaki-vynykayut-vid-nepravylnogo-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.