Як читати етикетку крафтового пива

Крафтове пиво перестає бути напоєм для рідких шанувальників та просочується на полиці супермаркетів. Однак без спеціальних знань розібратися і вибрати пейл ель або стаут за смаком нелегко. Наступна інформація має допомогти тим, хто вибирає крафтове пиво за ілюстрацією на етикетці та губиться у барі.

У барах з цікавою пивною картою зазвичай зустрічається дві категорії напоїв: традиційні бельгійські стилі та стилі нової хвилі пивоваріння. Не слід їх плутати. Фламандські кислі елі, трапістське пиво, ламбіки — бельгійські сорти з серйозною історією. У деревяних бочках ламбіковари витримують купажі з ламбіків різних років, нерідко змішуючи продукцію декількох виробників.

Крафтове пиво — це авторський витвір, зварений у невеликих об’ємах, часто не більше тонни. Ентузіасти та експериментатори кажуть про свої пивоварні, використовуючи приставки “мікро-” і “нано-”. Щоб розповісти про напій більше, вони вказують на етикетках декілька характеристик: стиль, ступінь гіркоти та щільності, інформацію про витримку та добавки.

Крафтове пиво

Стилі

На фронтальній частині пляшки зазвичай вказують позначення стилів. Найпопулярніші — різні елі та стаути. Ще на полицях зявилось немало сезонів, гозе, берлінер вайсе та інших. Ось декілька поширених.

INDIA PALE ALE, IPA індійський пейл ель. Це світлий ель, зварений у індійському стилі, досить гіркий, щільний та насичений, з цитрусово-квітковими нотами. Індійський ель виник, коли англійці відправляли пиво своїм підданим у колоніальну Індію. Щоб пиво збереглось у дорозі, до елю при варці додавали велику кількість хмелю. Результат проявляється а ароматі в гіркоті.

На початку 80-х років минулого століття у США почали культивувати сорти гіркого та ароматного хмелю. Так з’явився американський IPA з нотками хвої, цитрусових, тропічних фруктів: наприклад, манго та маракуйї.

DOUBLE INDIA PALE ALE, DIPA міцний і частіше всього гіркий індійський пейл ель. У його ароматі та гіркоті сильніше відчувається хміль.

BLACK IPAтемний пейл ель. Це експериментальний та спірний стиль, який багато пивоварів вважають баловством. У складі BIPA багато темного солоду, при цьому пиво повинне зберігати смак охмілілого елю. Чим менше у смаку темного елю відчувається кавовий та палений присмак, тим вдаліше він зварений. Кращий сорт цього пива відрізняється від IPA тільки кольором.

Пляшки пива

RUSSIAN IMPERIAL STOUT, RIS російський імперський стаут. Пивні історики називають його напоєм-фаворитом Катерини ІІ. Існує легенда, що цей міцний темний ель варили в Англії для царського двору. Так він отримав приставку “російський”. RIS варять у Європі, США та Росії.

Існує й інша версія імперського стауту — американський. Його аромат схожий на Black IPA. Окрім того, багато виробників відмовляються від абревіатури RIS та називають напій просто імперський стаутом. Так вони підкреслюють, що вважають російську історію його виникнення маркетинговим міфом.

BREAKFAST STOUT, BS стаут для сніданку. Звучить як жарт, однак цей стаут дійсно вариться з вівсяними пластівцями, кавою, какао або шоколадом у різних пропорціях та комбінаціях. Під час бродіння кофеїн зберігає свої властивості, і стаут бадьорить.

GOSE легке неміцне пиво, гозе, з низькою початковою щільністю та додаванням солі. Разом з дріжджами у нього додають невелику кількість лактобактерій, щоб пиво виходило солонуватим та кислотним. На батьківщині у німецькому Лейпцизі гозе — триградусний напій. Німкені похилого віку додають у нього сиропи та п’ють через трубочку. За межами Німеччини сорт переусвідомили та зробили більш міцним, навіть шестиградусним. Ще гозе часто плутають з гьозом, gueuze, традиційним бельгійським напоєм із суміші ламбіків різних років.

Інгредієнти для пива

Абревіатури

На етикетках крафтового пива вказують декілька абревіатур. Вони повідомляють про міцність та щільність пива, про його гіркоту та витримці.

BARREL-AGED, BA ця абревіатура означає, що пиво визрівало у бочках, нових дубових або залишених після витримки вина або міцного алкоголю. Пивовари нерідко експериментують з хересними або портвейновими бочками, однак бочки з-під віскі, бурбону або текіли поплярніші. Іноді пиво кочує з однієї бочки у іншу. Витримка у бочці надає пиву смак: наприклад, від бурбону йому дістається солодкавість та кукурудзяні нотки.

У бочки пиво відправляють з металевого бродильного танку, оскільки недобродивше пиво у дереві може легко скиснути. У бочках напій витримується від 3 до 18 місяців, у рідкісних випадках — до 2 років.

ORIGINAL GRAVITY, OGце щільність пива. Вона вказується у вигляді три- або чотиризначного числа, по якому любителі визначають, щільне перед ними пиво чи ні. Щоб розрахувати щільність, потрібно взяти останні три цифри на пляшці та розділити їх на чотири. Вийде щільність у %.

Наприклад, на пляшці вказана OG 1.112 або 1112. Потрібно відняти одиницю, а 112 розділити на чотири. Вийде 28% — стандартнй імперський стаут, нафтовий, маслянистий. 12% — середня щільність лагера, таким може бути дуже легкий пейл ель. 40% — макисмальний показник. Це барлівайні та імперські стаути.

Келих пива

Щільність пива оцінюють перед початком бродіння за допомогою гідрометру. Технічний показник фінальної щільності, final gravity, на пляшаках ніколи не вказують.

INTERNATIONAL BITTERNESS UNIT, IBU міжнародна одиниця гіркоти. Вона вираховується або у лабораторних умовах, або за допомогою рівнянь. Існують три популярні формули, які враховують різноманітні нюанси: наприклад, гранульований використовується хміль або шишковий. IBU зовсім не значить, що пиво вийде гірким. Хміль може бути залежаним, несвіжим, і це вплине на смак.

Шкала гіркоти на пляшці варіюється від 6 до 160 — більше просто не сприймають людські рецептори. Однак існує данський сорт від назвою “1000 IBU” з показником у 270 одиниць та міцністю 9,6 градусів. Це екстремально гірке та міцне пиво, яке називають Triple IPA або IIIPA.

ALCOHOL BY VOLUME, ABV це міцність пива. Як і для іншого алкоголю, вона вимірюється у об’ємних відсотках, які у побуті називають градусами. Наприклад, міцність старомодних стаутів починається від 8,5 градусів, а 15-17 градусів — хороший показник для сміливого пива нової хвилі. Існують стаути міцністю понад 20 градусів.

Іноді на пляшці можна зустріти маркування ice bock. Так позначаються ектремально міцні виморожені сорти міцністю до 42 градусів.

Пляшка пива і картопля фрі

Добавки

Якщо у процесі варіння або на етапі доброжування у пиво додавали які-небудь інгредієнти, їх вказують на етикетці. Це можуть бути какао-боби, холодне еспресо, мадагаскарська ваніль, інжир, усе що завгодно.

OAK CHIPS INFUSED це маркування означає, що під час дозрівання і пиво додавали дубові чіпси, вимочені у різному алкоголі. Як правило, на такі уловки йдуть пивовари без власних бочок для витримки.

Термін придатності

На відміну від пива з мас-маркету, непастеризоване крафтове пиво може мати великий потенціал для витримки у пляшках. Наприклад, російський імперський стаут, випущений у 2017 році, може зберігатися до 2045 року. Для цього знадобляться шафа або льох: потрібні темрява та прохолода.

Тим не менш більшість законодавств не дозволяє маркувати крафтові елі такими тривалими термінами придатності і прирівнює їх до звичайного пива. Тому покупці крафтових барів нерідко скаржаться, що придатність купленого пива закінчується через пару днів. Насправді воно може зберігатися роками.

Банка пива

Більше про пиво читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/pyvnyy-libez-vchymosya-rozbyratysya-u-pyvi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.