Як креативно прикрасити яйця до Пасхи

Чому фарбують яйця? За однією з версій, першими це робити стали давні римляни. У день появи на світ Марка Аврелія одна з придворних кур несподівано припіднесла сюрприз — знесла яйце у червону крапочку, що зрозуміли як священний знак. З того моменту зародилась традиція — кожного року у день народження імператора десяток яєць потрібно було пофарбувати. Друга, найбільш поширена теорія, повязана з Воскресінням Христа. Якщо вірити легенді, імператор Тіберій відмовився вірити у воскресіння Ісуса та категорично заявив, що “швидше курка знесе червоне яйце”. Що і припіднесла у відповідь на цю заяву Марія Магдалена. Третя, найбільш прозаїчна версія: під час 40-денного посту господарі варили свіжі яйця, щоб вони до Пасхи не зіпсувались, а фарбували для того, щоб їх одразу можна було відрізнити від свіжих.

Розмальовані яйця

Традиційно яйця до Пасхи фарбують під час Страсного тижня у Чистий червер. Найпростіший варіант — використовувати натуральні інгредієнти. Яйця, зварені разом з буряком або чорницею, набувають червоного відтінку, а апельсинами та морквою — жовтого, зі шпинатом та кропивою — світло-зеленого, з цибулевим лушпинням — помаранчевого, і з червоним вином або каркаде — рожевого.

Кольорові яйця

Кольорові яйця

Як фарбувати яйця до Пасхи більш оригінальним способом? Спробуйте дещо ускладнити процес: прикладіть до шкарлупи пелюстки квітів або листя рослин, щільно притисніть капроновою сіткою та відваріть у цибулевому лушпинні. Отримаєте малюнок у рустикальній манері.

Фарбування яєць у рустикальній манері

Експрес-варіант для тих, кому катастрофічно не вистачає часу на прикрашання — яйця не фарбувати, а зробити їм симпатичні кольорові підставки-орігамі. Процес займає пару хвилин.

Дерево прикрашене кольоровими яйцями

Модна техніка фарбування волосся — омбре, яка “вистрелила” на показах ще два роки тому, зараз отримує усе ширше поширення. Спочатку ефектну методику градієнту стали застосовувати візажисти для макіяжу губ, а за ними — декоратори інтерєрів. Останній хіт —яйця до Пасхи у стилі омбре. Усе, що вам знадобиться: декілька балончиків з фарбою пастельних відтінків. Закріпіть яйце на підставці (наприклад, з пластилину) та акуратно розпорошіть фарбу.

Фарбування яєць у техніці омбре

Фарбування яєць у техніці омбре

Як прикрасити яйця на Пасху? Інша fashion-альтернатива — джинсовий total-look. Задійте обрізки джегінсів або старі шорти, то пкрийте акуратними шматочками усю поверхню яєць. Виявляється, ефектно у денімі виглядають не тільки модниці, а й яйця. Також замість джинсу можна використати будь-який інший матеріал.

Прикрашання яєць клаптиками паперу

Поєднання чорного та білого — це завжди класика. До того ж, елементарна у виконанні. Якісний чорний маркер вам у допомогу.

Чорно-білі яйця

Як фарбувати яйця звичайною аквареллю? Ви можете використовувати для цього тонку ізоленту і створити графічний патерн, який нагадує друкарські трафарети.

Лінійний орнамент для яєць

Або створити більш ніжні акварельні яйця-послання. Якщо плануєте великий родинний обід або зустріч з друзями, подаруйте кожному гостю “по букві” та попросіть скласти “таємне пасхальне повідомлення”.

Уроки каліграфії на поверхні яйця — заняття для міцних нервів. Не впевнені у якості результату? Зробіть акуратні надписи на папері для татуювань-переводок.

Яйця у стилі Marvel

Діти прийдуть у справжнє захоплення від пасхальних яєць і вигляді овочів та фруктів. У випадку з полуницею, наприклад, пофарбуйте яйце харчовим барвником, намалюйте золотисті крапочки та прикрасьте тонким кольоровим папером.

Яйця-фрукти

Яйця-полунички

Чоловічки у стилі Міро — праця більш кропітлива, але результат того вартий. Акуратно позбудьтесь сирого жовтка і білка, проробивши у яйці невеликий отвір, розмалюйте пусту шкарлупу за своїм бажанням та намадіть на кулінарні шпажки.

Також можна зробити мозаїку для одного яйця з розфарбованої шкарлупи іншого.

Прикрашання яєць мозаїкою

Мінімальні навички роботи у техніці декупажу — візерунок з гарних серветок готовий. Чудова ідея для декору святкового столу до Пасхи тон-в-тон.

Декорація яєць у стилі декупаж

Огорніть яйце тонким мереживом, закрутіть хвостики, завяжіть резинкою, опустіть у рідину з харчовим або натуральним барвником. Виходить надзвичайна ніжність. 

Також, перед тим, як фарбувати яйце, можна наклеїти на нього круглі наклейки — зворушливий горошок готовий!

Яйця в горошок

А про символіку традиційної писанки читайте у статті - https://harchi.info/articles/symvolika-pysanky.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.