Як підробляють молоко

Інколи можна почути, що у купленому молоці можна виявити чужорідні домішки гіпсу, крейди, вапна, соди, крохмалю або мила, а також борної та саліцилової кислот. Мовляв, останні кілька років усі ці домішки використовуються виробниками для того, щоб врятувати молоко від скисання. Однак, така підробка молока не тільки не захищає його від передчасного псування, а й провокує харчові отруєння.

Втім, правда виявляється зовсім інакшою. Давайте спробуємо розібратися, що відбувається на ринку молочної продукції насправді, і чому ніякого гіпсу та крейди у молоці немає.

Гіпс і мило — це минулий вік. Це швидше екскурс в історію, а не реальний стан речей. Сьогодні виробники пішли далеко вперед від таких банальних та морально застарілих способів підробки молочної продукції — тобто безпосередньо додавання мила, гіпсу та соди. Подібними бабусиними методами тепер користуються хіба продавці на дешевих ринках. У промислових підприємствах завдяки дорогому обладнанню куди складніша система підробки. Виробники частково або повністю замінюють жирову складову або просто відновлюють молоко з сухого. Така підробка є непомітною не тільки для споживача, а й для органів контролю.

Дівчинка п'є молоко

Частіше всього відбувається наступне: виробники замінюють молочний жир на дешевий рослинний — таким чином вартість виробництва молочної продукції значно знижується. Але за технічним регламентом ні у сирі, ні у вершковому маслі, ані у молоці, ані у домашньому сирі рослинного жиру бути не може. Якщо рослинний жир усе ж таки використовується, то це обов'язково повинно бути вказано у маркуванні. Відповідною повинна бути і назва. Наприклад, не масло — а спред, не сир — а сирний продукт.

У домашній сир часто додають крохмаль, а в сметану — стабілізатори. У молоці та вершковому маслі часто виявлялась присутність консервантів. Усі ці інгредієнти на етикетці товарів, безперечно, виробниками не вказуються. Таким чином, понад 10% продаваних найменувань молочної продукції вводять в оману споживача. Способів обману багато: це і псевдодитяча молочна продукція з мультяшними героями, яка насправді для дітей зовсім не підходить, і спреди, завуальовані від вершкове масло, в крихітні букви на етикетках, які прочитати без лупи просто неможливо. 

Погіршує ситуацію і фактична відсутність обмежень для виробників: нагляд зі сторони держави є явно недостатнім, а штрафи мінімальними. Позаяк, знижуючи вартість свої товарів за рахунок підробки та погіршення якості, недобросовісні виробники практично виживають з ринку чесних гравців, які дійсно випускають якісні товари: якраз такі і не витримують цінової конкуренції. У кінцевому результаті молочна галузь не розвивається, а деградує.

Склянка молока

Що роблять з молоком перед упаковкою читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-roblyat-z-molokom-pered-upakovkoyu.

А як підробляють ікру розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/shcho-znachyt-pidrobna-ikra-i-yak-yiyi-pidroblyayut.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.