Як правильно заварювати чай у пакетиках

Як правильно заварювати чай у пакетику? Просто залишити у чашці — чи постійно макати? І яке значення при цьому мають форма та матеріал пакетика?

Чи правда, що чай у пакетиках гірший від листового, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-pravda-shcho-chay-u-paketykah-girshe-vid-lystovogo.

Заварювання чайного пакетика

Чай потрібно заварювати щойно скип'яченою водою, температура якої 100 градусів. Насправді ж температура води становитиме 96-98 градусів, оскільки струмінь води із чайника охолодиться у процесі наливання. Часто говорять, що чай потрібно заварювати трохи охолодженою водою, оскільки через кип'яток корисні мікроелементи руйнуються. Вітаміни і справді руйнуються, але не повністю, і відбувається це у чайному листі безпосередньо, а не у воді. Якщо вода холодна, то чай доведеться настоювати дуже довго і корисні речовини просто не встигають перейти із чайного листя у воду у достатній кількості.

Якщо ми наливаємо кип'яток у чашку з уже наявним там пакетиком, то через 3-4 хвилини чай добре завариться сам по собі. Але якщо ми поспішаємо і часу чекати зовсім немає, то можна побовтати пакетик у чашці, щоб чаїнки швидше віддавали усі свої корисні речовини (таніни, ефірні олії, амінокислоти, вітаміни) у воду. У такому випадку вже хвилини за 2 вийде непоганий результат.

Чайні пакетики

Коли нам у кафе приносять окремо чашку з гарячою водою і окремо чай у конвертику, то потрібно швидше дістати пакетик, і занурити його в воду, так щоб папір промок і пакетик опустився на дно горнятка. Чорний чай у таких випадках, до речі, заварюється погано. Із зеленим або трав'яним чаєм результат є дещо кращим, оскільки вони непогано настоюються і при нижчій температурі води (60-85 градусів), хоча доведеться зачекати хвилин 8-10, щоб напій став насиченим. Але тут є мінус для любителів гарячого чаю, оскільки за цей час вода у чашці помітно охолоне.

В принципі є одне правило, універсальне для заварювання чаю: залити кип'ятком і дати настоятися, залежно від сорту чаю, вподобань щодо міцності та типу пакетика. В однокамерному пакетику чай заварюється за 3 хвилини, у двокамерному — швидше: за 2 хвилини, завдяки швидшій циркуляції води, а крупний чай у пірамідках краще заварювати 5-7 хвилин.

Чай у пірамідках

Чайні пакетики бувають прямокутної, округлої, пірамідальної форми і навіть у вигляді паличок-стіків. Переважно усі вони є однокамерними. Але найпопулярніший вид пакетика — двокамерний, з ниткою та ярликом — винайдений у 1949 році інженером компанії Teekanne. Він дозволяє воді циркулювати краще. Його форма пояснюється тим, що це єдиний пакетик із натурального фільтрувального паперу, без полімерів. Запаяти його не можна, позаяк його складають як конверт і, щоб він не розгорнувся, скріплюють алюмінієвою скріпкою або прошивають бавовняною ниткою, зав'язуючи її вузликом.

Однокамерні пакетики роблять із суміші паперу та полімерів, нейлону і поліестеру. Пірамідку роблять із однокамерного пакетика поворотом однієї половинки пакетика перпендикулярно іншій із зварюванням косого шва ультразвуковою зваркою. Таким чином із плаского прямокутника виходить об'ємна фігура.

Чайний пакетик

Безперечно, усі матеріали допущені до контакту із продуктами харчування, і головний фактор для споживача — це смак чаю, який знаходиться всередині. Однак багато хто із любителів чаю не хочуть бачити на пакетику металеву скріпку або пакетик із поєднання паперу і пластику, не кажучи вже про нейлон. Так, наприклад, у Німеччині 95% чаю — це двокамерний пакетик із натурального паперу, закріплений вузликом. А ось у Англії, незважаючи на усі чайні традиції, 95% споживачів заварюють і у чайниках, і у чашках прості однокамерні пакетики без нитки і ярлика. Позаяк, нам самим вирішувати, який тип пакетика нам ближчий.

Як правильно заварвати листовий чай читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/zavaryuyemo-chay-pravylno.

А більше цікавих фактів про чай розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/fakty-pro-chay-infografika.

Чай



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.