Як приготувати ідеальний стейк

Щоб приготувати смачний стейк не гірше, ніж у ресторані, потрібно врахувати безліч нюансів. Давайте ж дізнаємось про те, як правильно вибирати, смажити і подавати м’ясо.

Стейк

Як вибрати

Вибір залежить від того, що ви хочете отримати у результаті. Низькокалорійні та нежирні шматки - це вирізка, лопатка та кострець. Більш жирне м’ясо - тонкий край (стріплойн) і товстий край (рібай). А підчеревок - м’ясо з тонкими жировими вкрапленнями.

Види стейків

Їх багато, і все залежить від м’яса, яке використовується. Наприклад, ковбой-стейк - це той самий рібай, тільки на кістці.

Найбільш відомі та преміальні види стейку: рібай, стріплойн, філе-міньйон, шатобріан, тібоун, томагавк. Більш складні у приготуванні та більш жорсткі, але на смак більш глибокі - фланк, флеп-стейк, мачете, сірлойн-стейк, стейк “бовет”, стейк “онгле” (його ще називають стейком м’ясника).

М'ясо для стейку

Як купувати

Купувати м’ясо потрібно у перевірених постачальників у якісних м’ясних лавках або у вашому улюбленому ресторані. Впевнені, що вам не відмовлять у порції стейка у сирому вигляді з собою.

Як приготувати стейк

Як приготувати ідеальний стейк? В ідеалі стейк перед смаженням повинен бути кімнатної температури. Потім потрібно покласти м’ясо на розпечений гриль. Тут є два варіанти: приправити сіллю та перцем під час смаження або після. Вибір за вами. Перегортати стейк не бажано більше 2-3 разів.

Якщо ви гурман зі стажем, то обов’язково ретельно вибирайте сіль, перець та олію для м’яса. У ресторанах кухарі самостійно змішують та настоюють сіль з олією (наприклад, трюфельною), перець міксують з лавандою, а до олій додають часник, трави та перець чилі. М’ясо також можна приправити пластівцями морської солі. Маринувати стейк наперед не потрібно.

Просмажка стейку

Як смажити

Залежить від бажаної степені просмажки, а також від потужності та виду грилю (вугільний або газовий/електричний). Але, як правило, м’ясо товщиною 2 см, щоб  отримати стейк середньої просмажки, потрібно готувати на мангалі по 3-5 хвилин з кожного боку.

З чим подавати

М’ясо подавайте з пряними соусами, свіжими салатами та сезонними грибами. Для приготування соусу ви можете взяти вершкове масло, додати у нього печений часник, подрібнені квіти свіжого чебрецю, пару крапель трюфельної олії, сіль, перець, дрібно нарізаний свіжий чилі - і холодний соус до м’яса готовий. Викладіть соус на стейк при подачі.

Стейк і гарнір

Яке вино підібрати

Червоне сухе, наприклад, ПАР Pinotage, чудово підійде до будь-якого стейку. Якщо ви готові до цікавих експериментів, спробуйте поєднати м’ясо з фруктовим вином, настояним на чорних лісових ягодах або сезонних фруктах, наприклад, абрикосі.

Калорійність

Калорійність стейку залежить від жирності м’яса. Наприклад, у 100 г рібаю міститься  близько 300 ккал, а у 100 г філе-міньйону - уже 250 ккал.

Стейк і вино



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.