Як привчити дитину до води

Без води наше життя неможливе. І тому питання - чи потрібно привчати дітей пити воду? - здається дивним. Однак, якщо ви - мама малюка, то це питання є закономірним. Як і наступне: “Чи не будуть кориснішими для дитячого організму соки?”. Давайте спробуємо розібратися - як, що і з якого віку краще давати пити дитині.

Рекомендації ВООЗ (Всесвітня Організація Охорони Здоров’я): давати новонародженим пити щось, окрім грудного молока, немає необхідності. Новонародженою дитина вважається протягом перших 28 днів життя. І це значить, що давати додатково пити дітям від 1 місяця можна і потрібно, оскільки втрати рідини дитячим організмом є сильнішими, ніж у дорослої людини через більш інтенсивний обмін речовин та підвищену рухливу активність.

Склянка води

Думка експерта

Якщо дитина знаходиться на грудному вигодовуванні, і годування здійснюється “на вимогу”, то вона не потребує додаткового введення води. Усю потребу у рідині немовля задовольняє за рахунок грудного молока.

При штучному вигодовуванні годування здійснюється по режиму, інтервали між годуваннями становлять 3,5-4 години, тому малюка може турбувати спрага. Ви зрозумієте це, якщо запропонуєте дитині воду. Якщо вона буде пити охоче, то швидше всього малюк відчуває спрагу. Пам’ятайте, що для того, щоб уникнути розладів травлення, необхідно стежити за чистотою посуду, воду у пляшечці потрібно міняти не рідше, ніж 1 раз на 2 години. Також дитина потребує додаткового введення води, якщо на вулиці або вдома спекотно, або якщо малюк хворий (висока температура, часті рідкі випорожнення, задишка, тощо).

Дитина п'є воду

Чи потрібно кип’ятити воду

Для нормального функціонування усіх органів та систем організму, слід потурбуватись про те, щоб дитина отримувала чисту воду, без шкідливих домішок. Можна давати спеціальну дитячу мінеральну пляшкову воду, часто її можна знайти у аптеках, дитячих магазинах чи супермаркетах. Також хорошим варіантом є спеціалізований фільтр.

Виробники “дитячої” води стверджують, що її можна не кип’ятити перед розведенням сумішей та каш. Однак, у такому випадку слід добре перевіряти герметичність упаковки. Якщо ви не впевнені у якості води, але інакших варіантів не маєте, то краще все ж таки перестрахуватися, прокип’ятивши воду, ніж потім боротися із наслідками.

Хлопчик п'є воду

Якими напоями краще втамовувати спрагу

Якщо дитина звикла пити не воду, а солодкі соки, фруктові напої, призначені для дитячого харчування, слід поступово зменшувати їх об’єм, замінюючи на воду. У соки, вироблені промисловим способом, часто додають цукор, який навряд можна назвати корисним продуктом для дитини. Надмірне споживання цукру приводить до проблем із зубами - це пряма дорога до карієсу, а також до проблем із травленням. Напої, що містять цукор, мають багато калорій та погано втамовують спрагу, а іноді і посилюють її.

Теж саме можна сказати і про напої або соки із замінниками цукру. Напій однаково залишається підсолодженим, а значить, викликає ті ж самі проблеми. До того ж, часто виробники додають замінники цукру сумнівної якості, а їх вплив на організм дитини ще достатньо не вивчений.

Для забезпечення потреби у рідині краще використовувати воду. Соки, а особливо фреші, містять велику кількість кислот і цукрів, що значно збільшує навантаження на травний тракт дитини. У немовлят концентровані соки чинять подразливу дію на кишечник, тому використання їх небажане. У якості альтернативи сокам і додаткової порції вітамінів краще споживати компоти, морси зі свіжих або заморожених ягід.

Пляшки з водою

Як змінити звички та привчити малюка пити воду

У випадку, якщо дитина звикла до підсолоджених соків, слід поступово розводити їх звичайною водою, знижуючи концентрацію соку. З часом малюк сам відмовиться від соків, звикнувши до води. 2- або 3-річній дитині можна запропонувати самому вибрати, з якої чашки він буде пити воду, підтримуючи його у цьому бажанні. Діти у цьому віці люблять яскраві речі і будуть раді мати свою чашку для пиття.

Якщо треба відівчити від солодких напоїв більш дорослу дитину, потрібно з нею домовитися. Наприклад, пропонувати пити соки тільки під час споживання їжі, а протягом іншого часу давати тільки воду. Можна ввести у раціон інші корисні напої, такі як молочні коктейлі, компоти і киселі з ягід та фруктів. Важливо, щоб основна частина пиття припадала все ж на воду.

Підлітків можна мотивувати турботою про власне здоров’я, пояснивши, що у цьому віці організму потрібно більше корисних і поживних речовин, які навряд можна отримати з магазинних соків та солодких газованих напоїв. Адже саме у цей період дорослішання зростають розумові та фізичні навантаження, часом випробовуючи організм на міцність. І, звісно, у цей час вкрай необхідним є не лише здорова їжа, а й здорові напої.

Такими простими методами можна і потрібно привчати дитину до звичайної води. Доведено - вона не лише втамовує спрагу, а й приносить користь усьому організму.

Дівчинка п'є воду

А яке значення вода має для організму людини читайте у статті - https://harchi.info/articles/voda.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.