Як вести себе при поході у дорогий ресторан

Похід у дорогий ресторан хоча б раз у житті може дозволити собі не кожний. При цьому отримати задоволення від процесу вдасться тільки у тому випадку, якщо ви будете почувати себе впевнено і дотримуватись простих правил.

Столик у ресторані

Враховуйте специфіку ресторану, а не свої вподобання

Звісно, якщо ви прийшли у рибний ресторан, а замовили мясо, може вийти розчарування. Або, навпаки, у відомому стейками закладі ви знайшли декілька веетаріанських позицій і не зрозуміли, чому навколо цього місця стільки ажіотажу. Замовляйте те, чим славиться даний ресторан і не бійтесь прислухатись до рекомендацій шеф-кухаря — у ресторанах високого рівня це, як правило, не маркетинг, а дійсно цінна інформація, яка допоможе вам отримати максимум користі.

Ресторанна страва

Одягайтесь відповідно

Якщо ви йдете у мішленівський ресторан, то одягнутися потрібно як мінімум не спортивно. Звісно, у культових закладах вам навіть можуть винестти піджак, якщо ви зовсім виявились не готові до дрес-коду, але краще проявити повагу до традицій. Занадто вишукано одягатись теж не варто — плаття в підлогу та діаманти мало де будуть доречними, хіба що не весіллі або червоній доріжці. Сорочка з штанами або плаття до колін з класичними лодочками — завжди хороша ідея.

Дівчатка у вишуканих сукнях

Не бійтесь задавати питання

Ви думаєте, що будете виглядати по-дурному, уточнюючи винний регіон або інгредієнти страви? Зовсім ні. Зрозуміти меню, особливо у ресторанах високої кухні, не завжди буває просто. Не намагайтесь блиснути знаннями у їжі та напоях — іноді цей прямий шлях до справднього конфузу. Якщо у вас є харчова алергія, окремо обговоріть цей момент — у деяких ресторанах, наприклад, ненависного вам краба можуть додати в олівє, тому не завим буде уточнити, класична це варіація або авторська.

Ресторан

Як правильно дегустувати вино

Ось він, найбільш небезпечний момент — дегустація вина. Зазвичай ми робимо це з таким значенням, ніби завойомуємо світ. Розслабтеся. Тримайтесь просто: вдихніть аромат, відпийте. Паралельно ви можете продовжувати розмову — не сидіть з таким виглядом, ніби час зупинився, а ви виконуєте надважливу місію. Своє захоплення висловіть простим киванням — цього буде достатньо.

Тонкий момент — якщо раптом вино вам не сподобалось. Тут немає загальноприйнятих правил. Єдина причина, за якою можна без питань відповитись від пляшки — якщо вино пахне корком або пліснявою. У всіх інших випадках прийняття рішення прозаміну пляшки залежить від політики ресторану. Більше шансів на успіх, якщо саме це вино запропонував вас офіціант або сомельє.

Тримайте келих правильно — за ніжку

Одне дуже важливе правило, яке видає вас одразу: келих тримаємо тільки за ніжку!

Вино у келиху

Не соромтесь питати про ціну, але завжди залишайте чайові 

Цікавтесь ціною спеціальних пропозицій, якщо вирішили на них погодитися. Це не соромно. Наприклад, офіціант запропонував вам фірмову страву — цілком логічно задати питання, скільки вона коштує. Соромно інше — не залишити чайові, якщо вас добре обслужили. Окрім того, якщо ви прийшли у дорогий ресторан, будьте готові до витрат, і в цьому сенсі, безперечно, набагато гарніший жест — поділити рахунок з друзями, аніж кожний візьметься рахувати вартість свого замовлення до останньої копійки.

Чайові

А про правила етикету за столом розкаже стаття - https://harchi.info/articles/pravila-etiketu-za-stolom.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.