Як зберігати чай

Натуральний чай потребуює делікатного відношення до себе. Запахи, температура, вологість — усе може негативно вплинути на смак чайного листя. Тільки дотримання певного переліку правил допоможе забезпечити зберігання чаю протягом тривалого часу.

Зберігання чаю

Посуд для зберігання

Для упаковки чаю краще всього вибирати посуд з натуральних матеріалів, таких як кераміка або фарфор. Вони дозволяють дихати сировині і не пропускають сторонні запахи та світло. Така упаковка допоможе зберегти корисні властивості чаю до 2 років. Жерстяні банки також підійдуть для подібної мети. Але в жодному випадку не кладіть чай у пластмасовий посуд або поліетиленові пакети. У них чай протягне недовго. Перше, що може статись — він вбере різні хімічні запахи, які однозначно вплинуть на смак та склад сировини. У найгіршому випадку чай просто задихнеться. Не варто зупиняти свій вибір також і на папері, і на дерев'яному посуді. І в першому, і в другому випадку чай може постраждати від вологи та сторонніх запахів.

Жерстяні банки для чаю

Температура

Ідеального температурного режиму для всіх видів чаю немає. Слабоферментований чай , такий як зелений, білий, жовтий, відчуває себе комфортніше у прохолодних приміщеннях та холодильнику. Темні види чаю — пуер та червоний чай — можуть зберігатись при кімнатній температурі. Об'єднує їх всіх одне — чай не терпить різких та частих перепадів температури. Зберігати будь-який чай варто постійно в одному і тому ж приміщенні. Спеку теж не перенесе жоден із видів чаю.

Чай

Вологість

Підвищена вологість може нанести непоправну шкоду чайному листю. Максимально допустиме значення вологості у приміщенні, де зберігається чай — 60%. Якщо вплинути на зниження цього значення ніяк не можна, то необхідно більш ретельно підійти до питання вибору упаковки. Герметичність — відіграє велике значення.

Зелений чай

Світло

Світло прискорює усі хімічні процеси. Якщо у темряві чай може зберігатись 1-2 роки, то на світлі за декілька місяців він перетворюється на солому. Такий чай при заварювані буде блідим та ніяким на смак. Звісно, користі для вашого організму такий чай також не принесе.

Банки для чаю

Запахи 

Чайне листя всотує сторонні запахи миттєво. Навіть під час збору листя з зелених кущів робочі повинні ретельно стежити за чистотою своїх рук та свіжістю дихання. Не менш вимогливим слід бути і під час роботи з уже сухим чайним листям. Поряд з чаєм не повинні зберігатись спеції, свіже м'ясо, кава та інші ароматні продукти. Класти чай краще ложкою, а не руками. Навіть на цьому етапі запах рук може вплинути на смак чаю.

Чайне листя

Як правильно заварювати чай читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/zavaryuyemo-chay-pravylno.

А більше цікавих фактів про напій розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/fakty-pro-chay-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.