Які продукти не варто споживати з ліками

Якщо вам призначили курс ліків, будьте уважні до свого раціону харчування. Медики розповіли, що деякі продукти у поєднанні з певними пігулками здатні створювати потенційно небезпечні комбінації.

Пігулки

На сторінках журналу Stat експерти назвали 4 продукти, які можуть виявитись небажаними, якщо людина п'є пігулки. На перше місце у цьому списку вони помістили грейпфрут та грейпфрутовий сік. Як пояснили лікарі, поєднання грейпфрутового соку (фуранокумаріни) можуть блокувати активність ферментів у печінці та кишечнику, наслідком чого може стати ефект передозування ліками.

“Сік грейпфрутів взаємодіє з декількома класами лікарських засобів, у тому числі статинами (знижують рівень холестерину), бета-блокаторами (застосовуються для лікування захворювань серця і гіпертензії), психотропними та імуносупресивними препаратами, а також деякими анестетиками”, — проінформували спеціалісти.

Грейпфрут і грейпфрутовий сік

Також “небезпечним” продуктом може стати капуста. Її споживання повинно суворо контролюватись людьми із захворюваннями серця, які приймають варфарін — пігулки, що перешкоджають утворенню тромбів, конкретизують лікарі. Така рекомендація пов'язана з тим, що у капусті міститься високий рівень вітаміну К. “Надлишок вітаміну К, що виникає при регулярному споживанні капусти, може ускладнити роботу варфаріну”, — попередили експерти.

Капуста

Сир твердих сортів медики не рекомендують споживати при прийомі антидепресантів, що відносяться до інгібіторів моноаміноксидази. З їх слів, речовина тірамін, що міститься у такому сирі, володіє судинозвужуючою дією, а вказані вище інгібітори заважають його розпаду. Як наслідок, тірамін накопичуються в організмі та приводить до росту артеріального тиску, при цьому ефект від ліків може зберігатись до декількох тижнів після закінчення його прийому. 

Сир

Окрім того, з пігулками погано поєднуються банани. Зокрема, ці фрукти спеціалісти не радять їсти у тих випадках, коли приймаються інгібітори АПФ — ліки, що призначаются при гіпертензії. “Побічним ефектом таких пігулок може стати гіперкаліємія — накопичення калію у крові. Споживання бананів, які також багаті на калій, посилює цей ефект та здатне привести до порушення серцевого ритму”, — констатували вчені.

Банани

Більше про поєднання ліків та їжі читайте у статті - http://harchi.info/articles/poyednannya-yizhi-ta-likiv.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.