Якою повинна бути чашка для еспресо

При усій, здавалось, простоті форм, чашка для еспресо — це витвір мистецтва. При чому, не абстрактний, а із великою кількістю серйозних критеріїв. Давайте про далі і поговоримо.

Внутрішня форма

Найважливішим фактором є форма чашки для еспресо. Варто звернути увагу: при усій зовнішній естетиці — набагато важливішими є внутрішні лінії. Лише деякі кавомани (і не усі експерти) знають, що внутрішні лінії італійської чашки повинні обов'язково мати завершену форму.

Як вчив великий Да Вінчі, одна із найдосконаліших геометричних форм у мистецтві — це яйце. Ось і існує правило, котре італійські дизайнери чашок називають “tazzina a uovo” - “горнятко яйцеподібної форми”. Цей критерій вимагає, щоб внутрішня (саме внутрішня) форма кавової чашки мала форму яйця.

Цьому є пояснення: найцінніше у італійському еспресо, окрім, смаку — це його щільність та пінка (крема). А яйцеподібна внутрішня форма горнятка дозволяє максимально зберегти ці якості еспресо при наливанні напою у чашку. Крема та структура напою у такому випадку практично не руйнуються.

Внутрішня форма чашки для еспресо

Об'єм горнятка

А якщо врахувати, яким маленьким є об'єм напою (усього 25-30 мілілітрів) — чітко зрозуміло, наскільки важливим є даний критерій. Як і те, чому італійці категорично проти чашки для еспресо квадратної форми — вона однозначно трактується ними як неправильна. У ній напій (зокрема, крема) просто-напросто “розбивається” о денце чашки.

Ідеальний об'єм чашки для еспресо — 60-65 мілілітрів. Більше просто не потрібно — усі найпопулярніші італійські напої на основі еспресо (типу macchiato і corretto) легко (деякі, навіть, з запасом) поміщаються у такому просторі.

Італійська еспресо переможно крокує світом, і, схоже, саме тому масове виробництво чашок орієнтоване на об'єм 80-90 мілілітрів — для ненаситних іноземців, що зраджують культу еспресо та наповнюють свої чашечки по вінця. Рідко зустрінеш, щоб справжній італієць пив повну чашку “lungo”.

Чашка для еспресо Lavazza

Товщина стінок

Обов'язковим фактором чашки для еспресо є її товщина. Логіка та сама — напій є дуже маленьким за об'ємом, товщини стінок чашки повинно вистачити, щоб донести до кавомана дорогоцінний напій із кремою, максимально зберігши його тепло.

Саме тому еспресо подається не пізніше, ніж за хвилину після приготування (як максимум), а п'ється у декілька ковтків за 15-20 секунд (а не так, як дехто звик — хвилин 15 під сигарету пити еспресо та балакати).

Чашка для еспресо - вигляд зверху

Зовнішня форма

Давайте повернемось ще раз до форми чашки — тепер зовнішній. Із метою збереження напою та креми, чашки для деяких сортів кави, що складаються із арабіки, намагаються робити більш вузькими та високими. Справа в тому, що арабіка — м'якша як продукт, і напій з неї — ніжніший, крема — слабша. Вужчий діаметр горловини дозволяє зберегти її краще.

Зовнішня форма чашки для еспресо

Міцність матеріалу

Дуже важливою є міцність посуду. Чашка для еспресо виробляється не зі звичайної кераміки, а із спеціального фарфору, що називається “porcellana feldsplatica” (польовошпатові матеріали). Цей фарфор, також, називається “твердим фарфором” - у ньому додатково присутній каолін та кварц. Завдяки такій суміші, “porcellana feldsplatica” є надзвичайно жароміцною — до речі, саме її використовують у виробництві термоплавких запобіжників.

Це важливо не тільки тому, що горнятка постійно мають справу із гарячою водою, а й для їх зовнішньої міцності — чашки для еспресо миють багато разів протягом доби, дряпають, розбивають.

Чашка для еспресо - молекули

Ручка для чашки

Ще один секрет — ручка. Думаю, усі помітили, що ручка чашок для еспресо завжди маленька. І це не просто примха дизайнерів. Маловідома італійська вимога до ручки — її потрібно тримати тільки двома пальцями. Керуючись цією установкою і здійснюється розробка їх дизайну. Більше того — ручка горнятка проектується таким чином, щоб при триманні двома пальцями, вона не впиралась у стиснений середній палець.

Колір посуду

А ось про колір напевне сказати не можна. Різнокольорові, чорні, прозорі, золоті — варіації кольору можуть бути найрізноманітнішими. Проте, правильним вважається тільки білий — саме він дозволяє правильно оцінити еспресо візуально.

Якщо, як говориться, “з'їсти собаку” на каві, то ви швидко навчитесь по одному лиш зовнішньому вигляду креми визначати, якою буде кава. Звісно для визначення смаку необхідно спробувати, проте сказати, чи еспресо вартим, можна практично одразу — за консистенцією та кремою напою.

Також, білий колір є найкращим по естетичності та практичності. Окрім того, що білий колір легший у виробництві та дуже стриманий у дизайні — на його фоні оцінити якість кавової креми набагато легше, ніж на будь-якому іншому.

Кольорова чашка для еспресо

Тактильність

Останнім критерієм є тактильність. Якщо взяти до уваги кав'ярні та інші заклади такого типу, то чашки, зазвичай, надаються закладу постачальником кави безкоштовно, тому про тактильність згадують вкрай рідко. Проте, це є головним промо-елементом. Адже, коли кавоман торкається губами та язиком до країв чашки, для цього доторку він задіює десятки тисяч своїх рецепторів. А вони, у свою чергу, надіславши нервові імпульси до мозку, дають йому послання, у мільйони разів сильніше за будь-яку рекламу.

Позаяк, краї чашки для еспресо завжди заокруглені.

Чашка для еспресо



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.