Японська горілка - саке

Японська кухня завойовує наші простори. Проте Японія може похвалитись не тільки суші, а й традиційним спиртним напоємсаке. Що воно таке, читайте далі.

Посуд

Горілку можна пити прямо зі склянки. Із саке буде складніше — алкоголь потрібно пити із спеціальних маленьких керамічних чашок (о-теко, чоко). Тара розрахована на 2-3 ковтки, а не залп розвеселяючого напою.

Посуд для саке

Закуска

Традиційний український самогон закусують традиційним українським салом. Саке заїдають суші. Основні інгредієнти — риба, рис та квашені овочі: ця свята трійця допоможе встояти на ногах після добрячої порції японського спиртного.

Температура

У японців є прислів'я: хороший саке п'ють холодним, поганий — гарячим. При нагрівання втрачається або й зовсім зникає багатий аромат та смак напою. Тому розповіді про те, що саке п'ють тільки гарячим — міф. Якщо у якому-небудь місці вам подали розіріту японську горілку, пам'ятайте: можливо, вас намагаються напоїти дешевим та неякісним пійлом.

Саке

Сезонність

Проте, іноді й дороге саке підігрівають. Причина — осінь або зима. Погодьтеся, пити холодний алкоголь у холодну погоду — не найкраще рішення. І навпаки: влітку можете сміливо кинути у чоко декілька кубиків льоду. Якщо сьогодні ввечері вирішите перехилити чарку саке, пам'ятайте: розігрівати його потрібно повільно та обережно, щоб не вбити приємні аромати напою.

Горілка, вино чи пиво

Багато хто називає саке горілкою. Але насправді це не так. Традиційний алкоголь Японії за технологією виробництва схожий на пиво: він проходить плісняву ферментацію, його переганяють, фільтрують та пастеризують. Але за міцністю напій можна порівняти із вином: міцність саке у середньому становить 16 оборотів. Чому саке назвали горілкою? Точної відповіді ніхто не знає. Як варіант — тому що напій прозорий.

Саке у пляшках

Горілка

Хочеться спробувати щось таке, як саке але міцніше? Спробуйте знайти сьотю — японський міцний напій, що гонять на основі саке. Важливим компонентом спиртного є кодзі (зерна рису, уражені пліснявим грибком). За міцністю напій не поступається українській горілці — від 25 до 45% оборотів.

Кампай

Українці завжди, перед тим, як чокатись у черговий раз склянками із горілкою, кричать “Будьмо!”. Японці — також, хлопці хоч куди: хочеш пити, як вони — кричи “Кампай!”.

Саке

Історія

Колись саке вважався елітним напоєм і подавався при дворі імператорів. Звичайні селяни усе життя заздрили правителям. Тому у середні віки вони вкрали рецепт впиртного та почали готувати його самостійно.

Свято

У 1978 році Центральне зібрання профсоюзу японських виноробів вирішило придумати своє національне свято — у день 1 жовтня. Дату обрали не просто так: до цього часу дозріває черговий урожай рису, що стає початком нового року виноробства. Із часом гуляння переросло у народну п'янку. Тому у день 1 жовтня Японія може перетворитись у країну п'янства та нехлюйства.

Здоров'я

Низький оборот алкоголю у напої — не привід ним упиватися. Як і з будь-яким іншим спиртним, передозування саке може стати причиною тяжкого похмілля.

Саке



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Я колись пила саке деже смачне