Їсти менше допоможе ребриста тарілка

Є багато способів скинути зайву вагу, але чи може посуд, який створює враження, що у ньому більше їжі, ніж є насправді, стати одним із них? Експерти гадають, що так.

Тарілка, винайдена нутриціоністом Наурісом Ціновіцсом з латвійської Академії мистецтв, ззовні виглядає як будь-яка інша, але опукла ребриста поверхня її дна зменшує загальну площу, що дозволяє покласти на неї менше їжі, ніж на звичайну тарілку. Окрім того, посуд виготовлений із прозорого скла, що посилює відчуття об’ємності вмістимого.

Ребриста тарілка

Ціновіцс за підтримки латвійської Агенції по інвестиціям і розвитку представив свій винахід на Європейському конгресі з проблем зайвої ваги, який проходив у Порту (Португалія), а тепер має намір випробувати його на 100 добровольцях. Експерти також підтримують ідею винахідника, вважаючи її альтернативою використанню тарілки меншого розміру.

“Схоже, це хороша думка, - відмічає Пол Крітансен, доктор психологічного факультету Ліверпульського університету. - Якщо людина думає, що вона з’їла тарілку, повну їжі, то вона відчуває більшу ситість і задоволення. Багато хто вважає, що потрібно доїсти усе, що їм поклали на тарілку. Якщо створити у любителів “чистої тарілки” відчуття, що на ній багато їжі, воно переросте у відчуття, ніби був з’їдений повноцінний обід”.

Порівняння ребристої і звичайної тарілки

Ціновіцс розробив у тому числі важкі столові прибори, які сприяють більш повільному споживанню їжі. “Моя ідея полягає у тому, щоб їжі виглядало багато. При використанні тривимірної тарілки з ребристістю створюється відчуття, що на ній стільки ж їжі, скільки і на звичайній тарілці, але насправді її менше. Це спосіб обманути мозок, змусити його думати, що з’їв багато”. Ребриста поверхня посуду сповільнює темп споживання їжі, і також цьому сприяють столові прибори, вага кожного з яких становить 1,3 кг.

“На випробуваннях я витратив 11 хвилин, щоб з’їсти ту кількість їжі, яку зазвичай з’їдаю за 7 хвилин. Нашому мозку потрібно як мінімум 20 хвилин на те, щоб отримати від шлунку сигнал про насичення, тому коли ми їмо дуже швидко, нам і здається, що необхідно з’їсти ще, щоб насититись. Однак, якщо їсти повільно, сигнал приходить у мозок раніше, і, таким чином, ми з’їдаємо менше”.

Ребриста тарілка

А про тарілку для всіх, хто любить оливки, розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/dyzaynery-stvoryly-tarilku-dlya-usih-hto-lyubyt-olyvky.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.