Їжа як мистецтво — які музеї варто відвідати

Не можна відправитись у подорож і не спробувати місцеву кухню. Адже, що більше, ніж національні страви, допомагають нам ще більше вивчити культуру тієї чи іншої країни.

При цьому, цікаво не просто спробувати, а й вивчити історію місцевої кухні або її ключових продуктів, дізнатися про дивні кулінарні вподобання. У цьому вам допоможуть музеї їжі, де можна не тільки дізнатись щось нове, а й продегустувати.

Музей підгорілої їжі (Штат Віргінія, США)

Для когось підгорілий пиріг або шніцель може стати справжньою трагедією, а хтось вбачає у цьому витвір мистецтва. Саме так вважає засновниця музею підгорілої їжі Дебора Хенсон-Конант, яка не тільки дбайливо доглядає за кожним експонатом, а й вигадує іронічні описи до них.

А почалось усе із її власного невдалого кулінарного досвіду. Дебора готувала яблучний сидр і забула про нього. А коли згадала — знайшла на плиті незрозумілу та зовсім неапетитну субстанцію. Але і викинути її Дебора не наважилась. Позаяк, створила цілий музей, присвячений підгорілій їжі, який, як не дивно, користується великою популярністю серед туристів.

Музей підгорілої їжі 

Музей локшини швидкого приготування (Йокогама, Японія)

Попри те, що першу локшину швидкого приготування придумали в Китаї ще у 16 столітті, пізніше відбулось її повторне “створення” - у 1958 році завдяки японцю Момофуку Андо. Дещо пізніше він заснував компанію Nissin Products, яка вперше у світі почала виробляти локшину зі смаком курятини. Японці дуже полюбили цей продукт, тому появу музею локшини швидкого приготування вони оцінили дуже високо.

Експозиція не тільки розповідає про історію створення продукту, а й дає можливість відвідувачам придумати свій власний вигляд та смак.

Музей локшини швидкого приготування 

Музей голландського сиру (Алкмар, Нідерланди)

Голландія славиться своїми сирами, котрі почали виготовляти тут із 200 р. до н.е. Традиційно цим займались жінки.

Сьогодні з історією та традиціями голландського сиру можна познайомитись у музеї в Алкмарі. Він розташований поряд із місцевим сирним ринком, який називають справжнім раєм для любителів даної їжі. У музеї представлені, також, інструменти, пристрої та технології для виготовлення продукту, і, звісно, завжди проходить дегустація.

 Музей голландського сиру

Музей банану (Абурн, штат Вашингтон, США)

Банан можна назвати одним із найпопулярніших фруктів у світі. І хоча зростає він у Південній Америці, Африці, Південно-східній Азії та на Карибських островах, музей банану знаходиться у США.

А все завдяки Енн Мітчелл Ловелл, яка дуже сильно зацікавилась цим продуктом. Під час поїздки на Гавайські острови вона придбала футболку із назвою бару “Анна-Бананас”, і з того часу почала колекціонувати усеможливі речі, пов'язані із бананами. Сьогодні у її колекції нараховується близько 4000 предметів, більшість із яких можна побачити у музеї.

 Музей банану

Музей фуа-гра (регіон Беарн, провінція Аквітанія, Франція)

Регіон Беарн у Франції славиться своїми кулінарними традиціями. Саме його вважають батьківщиною всесвітньо відомого делікатесу фуа-гра. Процес його виготовлення є досить складним і досить жорстоким щодо відношення до гусей.

Попри все, усі бажаючі можуть дізнатись більше про процес виготовлення продукту, традиції, а, також, спробувати фуа-гра у музеї при родинній фермі, що працює під брендом Laguilhon.

Музей фуа-гра  

Музей “Каррівурст” (Берлін, Німеччина)

Німецьку кухню неможливо уявити без ковбасок із кетчупом та соусом каррі — curry wurst. Щорічно мешканці Німеччини споживають близько 800 мільйонів порцій цих ковбасок. Позаяк, без музею, присвяченому цій справі, ніяк не обійтись.

Тут можна не тільки дізнатись історію ковбасок, а й навчитись їх готувати. Для цього в музеї є велика кількість спецій та спеціальний симулятор.

Музей “Каррівурст” 

Музей картоплі фрі (Брюгге, Бельгія)

Розташований у старовинному особняку музей розповідає про історію виникнення картоплі у Європі, її сортах та способах приготування. Особлива увага присвячена картоплі фрі, яка, згідно із однією з версій, з'явилася у 1700 році саме у Бельгії.

Бельгійці вважають, що цей гарнір почали називати “французькою картоплею” британські солдати, які спробували його у Бельгії під час Першої світової війни.

 Музей картоплі фрі

Музей м'ясних консервів Spam (Остін, штат Техас, США)

Цей музей присвячений популярним у свій час м'ясним консервам компанії Hormel Foods Corporation, які вона почала виробляти у 1937 році. Тоді ця їжа вважалась справжнім делікатесом і використовувалась для сендвічів. До складу консервів входили подрібнена свинина або яловичина із водою,сіллю та цукром.

Сьогодні Spam уже відійшла у небуття, але піддатись ностальгії, дізнатись про історію продукту, рецепти приготування, побачити рідкісні екземпляри, а, також, потренуватись у приготування тушонки можна у музеї в Остіні.

 Музей м'ясних консервів Spam

Римський музей макаронів (Рим, Італія)

Кухня Італії у першу чергу асоціюється у нас із пастою, яку потрібно готувати виключно із італійських макаронів. А дізнатися історію виникнення та розвитку макаронний виробів можна у 11 залах музею, розташованого біля знаменитого фонтану Треві у Римі.

Окрема експозиція представляє фотографії відомих людей, які не відмовили собі у задоволення посмакувати страви із макаронів.

 Римський музей макаронів

Музей грибів (долина Луари, Франція)

Цей музей варто відвідати усім любителям грибів. Він був побудований у вигляді лабіринту із декількох штучних печер. Тут можна дізнатися про давні і сучасні технології вирощування грибів, а, також, побачити понад 500 різновидів продукту. У музеї представлений і незвичайний гриб роду ганодерма (ganoderme), який у азійських країнах використовується у медицині.

 Музей грибів



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.