Залежність від їжі: чия вина?

Декілька головних секретів виробників і фаст-фудів, які змушують нас просто таки мріяти про гамбургери, чіпси, кока-колу і хотіти з'їсти ще і ще.

Спеції та підсилювачі смаку

Майже усі виробники готових продуктів харчування та фаст-фуд мережі використовують глутамат натрію у тому чи інакшому вигляді, оскільки без нього їжі здаватиметься практично ніякою. Однак, подібні страви викликають звикання, оскільки природний смак починає здаватися “прісним”.

Враховуючи те. Що підсилювачі смаку мають десятки формул та назв (від “екстракту рослинного протеїну” до “натуральних спецій”), із ймовірністю 99% глутамат натрію буде входити до складу будь-якої їжі, приготованої на фабриці. І не обов'язково значитиметься у складі продукту.

Харчові добавки

Яскраві кольорові рішення

Вважається, що темні кольори (синій або зелений) суттєво знижують апетит, у той час, як червоні, помаранчеві та жовті його провокують, підштовхуючи нас до переїдання. Цим пояснюється і те, що ресторани швидкого харчування зазвичай оформлені у яскравих тонах.

Колір самої їжі, також, має значення. Позаяк, рідко у закладі харчування ви зустрінете люмінесцентні лампи яскраво-білого кольору, оскільки фабрична їжа при такому освітленні здаватиметься мертвою. Жовтуватий відтінок свіжої обсмажки — ось те, що тішить око споживача.

Яскравий дизайн фаст-фуду

Текстура їжі

Наприклад, собаки дуже люблять те, що хрумтить — вони звертають увагу більше на текстуру їжі, ніж на її смак. Судячи із популярності чіпсів, крекерів та засмаженого до скоринки м'яса, нам хруст, також, до душі. Окрім того, людям подобається соковита і блискуча їжа.

Додавання жиру — найпростіший спосіб зробити продукт хрумким та блискучим. Однак, не кожний жир можна використовувати у промислових масштабах і при високих температурах.

Замість корисних для смаження жирів, дуже часто використовуються шкідливі.

Хрусткі снеки

Цукор, жир і сіль

Харчова галузь давно знає про те, що люди люблять цукор, жир і сіль. Найсмачнішими нам здаються продукти, які складаються на 25-40% із цукру і на 30-40% із жиру. Сіль, також, важлива — дещо пересолена їжа з'їдається споживачем набагато швидше.

Незважаючи на те, що такий баланс поживних речовин негативно впливає на здоров'я та вагу, зміна формули змінює смакові властивості — їжа без жиру втрачає смак та структуру. Важливо пам'ятати про те, що видалення жиру із продукту, в осному, означає введеня у його склад підсилювачів смаку.

Цукор

Розмір порції

Дослідження вказують на те, що східні народи, які користуються паличками, їдять менше і втамовують голод швидше. Європейці із звичкою їсти ножем та виделкою посідають у цьому рейтингу друге місце. Більше усього з'їдають представники націй, які звикли їсти руками.

На прикладі це доводить те, що гамбургерами та курячими крильцями легше об'їстися, ніж порцією рису, що їсться паличками. А, також, велика упаковка маленьких кольорових цукерок дасть вам більше калорій, ніж одне стандартне тістечко.

Рис із паличками

Швидкість поглинання їжі

Вважається, що природне насичення відбувається приблизно через 10-20 хв, тоді як середня тривалість прийому їжі триває не більше 3-7 хв. Половина з'їденої порції, умовно кажучи, йде не на нормальні метаболічні процеси, а на відкладання підшкірного жиру.

Очевидно, що енергійна та гучна музика, яку так полюбляють фаст-фуди, спонукає їсти швидше. Окрім того, відсутність контролю за споживанням їжі при перегляді телевізору, роботі з комп'ютером або телефоном, також, провокує переїдання.

Переїдання

Численні дослідження

Для виробництва того смаку, який купуватимуть якомога частіше, компанія Cadbury при запуску нового напою Doctor Pepper Vanilla Cherry протестувала 3904 різноманітних зразки, намагаючись визначити саме той, який найбільше сподобається споживачам.

Важливо розуміти, що сучасний харчовий бізнес, який має мільярдні оберти, витрачає величезну кількість грошей на те, щоб створити смак, що змушує купувати знову і знову. При цьому, дуже часто, якщо така їжа не отруює наш організм миттєво, то питання про її шкоду для здоров'я навіть не ставиться. 

Гамбургер

Основним завданням харчової індустрії є те, як збільшити попит на їжу, зробити продукти більш купованими — “смачними” у перекладі на звичайну мову. Але при цьому, на жаль, саме смак і викликає споживання їжі у кількостях, що набагато перевищують її реальну потребу організмом.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.