Чим корисна гостра їжа

Ймовірно у вас є знайомі, які терпіти не можуть гострі страви і у ресторанах додають при замовленні: “Ніякого перцю, будь ласка!”. Тим не менш, експерти кулінарної індустрії стверджують, що таких людей набагато менше, ніж прихильників поекспериментувати зі спеціями. Азійські та латиноамериканські країни - великі майстри щодо пекучих страв. На щастя, зараз і у наших містах можна спробувати гострі страви різних кухонь світу або придбати необхідні спеції, щоб приготувати вдома невеликий та їстівний вулкан.

За роки вимушеної харчової стриманості пряна їжа у нашій країні набула негативної репутації за нібито здатність викликати проблеми зі здоров’ям - від гастриту до виразок. Безсумнівно, занадто гостра їжа потребує навичок професійного вогнеїдства, але у помірних варіаціях вона не те щоб не шкідлива, а навіть корисна для здоров’я. Випалювати шлунок безліччю приправ не рекомендується, але небагато чилі та міксу з перців - правильна добавка до дієти. Давайте дізнаємося чому.

Пекучий перець

Пряна їжа зміцнює здоров’я

У перці чилі міститься алкалоїд капсаїцин, який створює пекучий смак. Вчені стверджують, що мешканці Латинської Америки (наприклад, Мексики та Бразилії), у чиєму раціоні багато спецій, менш вразливі до деяких видів раку, ніж населення західних країн. Дослідження підтвердили, що капсаїцин здатний вбивати ракові клітини, які виникли у легенях, підшлунковій та передстатевій залозах, при цьому не завдаючи шкоди здоровим органам.

Австралійське дослідження також виявило, що перець чилі захищає від накопичення холестерину і здатний зменшити потребу в ін’єкціях інсуліну. Більше того, капсаїцин попереджає надмірне виділення шлункової кислоти, позаяк щоденне споживання міні-дози чилі насправді може знизити ризик виникнення виразок.

Гостра страва

Спеції спалюють кілограми

Ніхто вже не сперечається, чи допомагають пекучі приправи боротися з вагою - цей факт давно доведено. Халапеньйо, хабанеро, каєнський перець та інші гострі спеції прискорюють обмін речовин та стимулюють метаболізм, що, у свою чергу, змушує організм спалювати енергію ефективніше і набагато швидше. До того ж добавка чилі до меню знижує відчуття голоду між прийомами їжі і слугує хорошим способом контролювати вперту вагу.

Каррі на обід - суцільна користь

Наваристий індійський каррі (або малазійський суп каррі лакса - мммм, смакота!) - не просто ароматна, а й надзвичайно корисна їжа, оскільки комбінація різних перців, спецій, чилі і куркуми чинить позитивний ефект на циркуляцію крові та допомагає при серцево-судинних захворюваннях, попереджаючи утворення тромбів та зміцнюючи кровоносні судини. Більше того, куркума, базова спеція приправи під назвою каррі, містить куркумін, який володіє протизапальними властивостями.

Каррі

Приправи допомагають від застуди і суму

Так, вони здатні довести нас до сліз, втім також пекучі приправи допомагають позбутися від нежиті і закладеності носу. Оскільки перці на кшталт чилі підвищують температуру тіла, вони також здатні полегшити симптоми грипу та лихоманки, працюють як відхаркуючий засіб, полегшують бронхіальні загострення та допомагають при астмі. Вчені припускають, що регулярне споживання помірно гострих страв сприяє не тільки зменшенню запалення, полегшенню болю, а й підвищенню настрою завдяки ендорфінам, які виділяються через розігрівання організму.

Наступного разу, коли відчуєте, що ваш рот буквально горить від вогняного каррі, замовленого в індійському ресторанчику, пам’ятайте, що це природна реакція тіла у спробі виробити толерантність. Практикуючись регулярно, ви звикнете до гострих страв. Якщо ваш поріг гостроти поки невисокий, просіть готувати для вас лайт-версію, а коли кулінарите самі, додавайте чилі потрохи, змішуючи з м’якими і нейтральними продуктами, наприклад, картоплею або смаженими овочами. І не перестарайтесь: надлишок пекучих спецій може все ж таки привести до проблем зі шлунком. Трохи гостроти у бадьорливих дозуваннях - корисна звичка, яка додасть вам гурманської насолоди.

Соус табаско

А у чому різниця між спеціями, приправами та прянощами, читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/speciyi-pryanoshchi-ta-prypravy-u-chomu-riznycya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.