Салати нашого дитинства

Давайте згадаємо одну із невід'ємних складових їжі нашого дитинства — дивні салати, які готували у наших сім'ях до застіль. Виявляється, що пристрасть до олів'є або мімози може багато у чому допомогти визначити основні риси характеру людини. Більше — читаємо далі.

Олів'є

Головний стовп, батько-покровитель, три кити в одному відрі, тобто лиці. Олів'є у нашій підсвідомості асоціюється із Новим роком та й взагалі — святами, застіллям, коли усі вдома. І цю асоціацію не вивітрити за допомогою молекулярної кухні або яєць пашот на сніданок. Позаяк ми іноді зриваємося і їмо олів'є просто так, у будній день — тільки так можна влаштувати “свято, яке завжди з тобою”.

Ті ж з нас, хто роблять олів'є якомога частіше — як правило, люди із широкою душею. Якщо олів'є, то відрами. Якщо витрачати гроші, то до останнього. Людина-олів'є багато чого дарує іншим, не вимагаючи нічого взамін. Але, як і нашим мамам, що очікують компліментів за салат, такій людині також потрібне схвалення та підтримка — і чим більш спонтанні та несподівані, тим краще.

Олів'є

Мімоза

У дитинстві мімозу їсти і діставати із миски було складно. Вона постійно розвалювалась, бруднила усе навколо і загалом потребувала філігранного вміння — як з боку того, хто приготував салат, так і з боку того, хто задумав його з'їсти.

Людину, яка полюбляє мімозу, як правило, не пізнати з першого разу. Для того, щоб її зрозуміти, доведеться провести із нею достатню кількість часу і поспостерігати. Якщо ви — свій, то любитель мімози буде розкриватися перед вами поступово, шар за шаром, і тільки через деякий час ви доберетесь до істинної суті його душі, яка зверху може бути прихована чим завгодно.

Мімоза

Оселедець під шубою

Найбільша небезпека із цим салатом чекає на сильно сп'янілу людину, яка може стереотипно впасти у нього обличчям під час застілля. Тому що можна не просто забруднитись та зганьбитись, а, наприклад, занести собі інфекцію в око: риба — це вже не жарти.

Позаяк любителі оселедця під шубою — неймовірно обережні та охайні люди. Їх душевність — не розгульна, як у випадку з олів'є, а тиха та поміркована. Вони не з тих, хто полізе бити морду по п'яні, але саме із ним затишніше всього сісти і тихенько випити ще по 50.

Якщо згадати історичний контекст появи цього салату у переломному 1918 році (він, можна сказати, “помирив” пролетаріат та селян), також стає зрозуміло, що людина-оселедець під шубою — шукач компромісів. Вона не стане йти на відкритий конфлікт, але зможе знайти рішення, що задовольнить усіх. Одним словом, “шуба” сама по собі дуже хороша, просто їй не пощастило із оточенням.

Оселедець під шубою

Бризки шампанського

Однойменне танго 30-х років, на честь якого і був названий салат, приховує у собі цілий ряд протилежних почуттів: радість та біль, таємне горе та неприховане щастя. На страві і на тих, хто її обожнює, це також відобразилось повною мірою. Якщо придивитись до людини, що приготувала салат “Бризки шампанського” і покликала вас у гості, то стане зрозуміло, що у ньому ніби-то змагається одразу декілька духовних початків.

Бризки шампанського

Консерви з кукурудзою

Щира пострадянська душа не залишить гостей голодними, навіть якщо вони завітали без попередження. Хазяйка заварить гостям чай “зі слоном” та розсадить по місцям, а сама закриється на кухні і за лічені хвилини приготує салат із рибних консервів та консервованої кукурудзи.

Зрештою, що ж цей салат скаже про людину, яка вибрала його? Що вона виконавча та відповідальна, але частіше всього — надміру заклопочена. І живе більше для інших, ніж для себе.

Консерви з кукурудзою

Салат із крабових паличок

У нашому дитинстві це був найдорожчий салат, який тільки можна було собі уявити. Його готували тільки для особливої нагоди: день народження або Новий рік. Це було найсмачнішим на святі — хоча б тому, що з самого початку було рідкісним.

Салат із крабових паличок був крутішим за олів'є, вищий пілотаж. І досі багато людей зберігають перед ним пієтет, навіть до тремтіння у колінцях та трепету. Тому людина-салат із крабових паличок — це індивідуальна особистість, одна на тисячі. Людина, аналогів якій у нашому житті не буде. Ну, а якщо цей салат обрали ви самі — вітаємо, швидше за все ви обраний.

Салат із крабових паличок

Весняний

Часто цей салат був єдиною вірною ознакою весни, на відміну від погодних умов або душевного стану. Позаяк людина, яка в захваті від салату “весняний” — муза за своєю природою. Салат дарує необхідні вітаміни, а людина — потрібний стимул, поштовх після зимової сплячки.

Весняний

Будь-який салат із майонезом та виноградом

У нього багато імен та облич. Найбільш поширена назва салату, у якому фігурують курка, майонез та виноград - “Тіффані” — говорить сама за себе. Це прагнення свята, тяга до прекрасної епохи, якої у нас ніколи не було, “Великий Гетсбі” в умовах Борщагівки.

У пострадянських умовах салати типу “Тіффані” були прерогативою людей, які могли б дозволити собі експерименти — такого собі авангарду гостьових застіль.

Вони користувались повагою (а іноді їм заздрили), оскільки змішати в одній страві майонез і виноград — задумка, що потребує внутрішнього стержню та прогресивного складу розуму. Жінка, яка готує такий салат, могла заробити серед своїй сусідок (особливо, якщо ті були старшими) славу легковажної особи, від якої потрібно по можливості ховати чоловіків. Але в цілому, салат із виноградом та майонезом — це наша ностальгія за богемним життям, вечіркам та поклику ночі, який ніколи не виходить задовільнити.

Будь-який салат із майонезом та виноградом

Також читайте статтю про те, що про вас може сказати те, як ви їсте - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/skazhy-meni-yak-ty-yisy-i-ya-skazhu-hto-ty.

І як визначити характер людини за її улюбленим напоєм - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yak-vyznachyty-harakter-lyudyny-za-ulyublenym-napoyem.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.