Шафран - "золота" пряність

Найдорожча спеція у світі — шафран — також, є однією із найкорисніших та багатогранних у смаку. Пряність самодостатня, її багатий терпкий та дещо пекучий інтенсивний смак високо цінують, а ще — шафран надає стравам гарного жовтого кольору теплого відтінку. Що ж це за спеція — читаємо далі.

Шафран

  • Шафранспеція, яка представляє собою висушені рильця квітів крокусу особливого виду. Щоб отримати 1 кг шафрану потрібно зібрати близько 100 000 квітів, які обробляють вручну, а, потім сушать над вогнем або у жаровнях, де одна єдина, будь-яка, помилка приводить до втрати урожаю. Саме такий трудомісткий процес і робить шафран найдорожчою у світі пряністю.

  • Найбільш якісним та смачним прийнято вважати шафран із Іспанії, а на другому місці — із Індії. Крокусові поля тут розташовані на півдні центральної частини Іспанії та у Кашмірі.

  • Менш ароматним, однак, порівняно недорогим вважається шафран з Ірану, Пакистану, Італії та Франції.

Квіти шафрану

  • Шафран входить до рецептів усіх основних регіонів вирощування — зі спецією готують паелью, бірьяні, супи, тушкують м'ясо та птицю, готують каррі.

  • Незважаючи на м'який аромат, шафран має дуже інтенсивний смак. На одну страву досить усього 3-4 рилець пряності. Смак має глибокі пікантні нотки, а аромат чимось нагадує лавр та квіти.

  • Шафран є ефективним натуральним консервантом. Приготовані зі спецією страви можуть довго зберігатись без холодильника. У народній медицині шафран використовують уже протягом багатьох віків, пряність входить до сотень рецептів лікарських засобів. Більше за все виділяють його антисептичні властивості, сприятливий вплив на шкіру та нормалізацію обмінних процесів в організмі.

Шафран

Як використовувати шафран

У меленому вигляді пряність можна додавати у процесі приготування, особливо під час тушкування або варіння.

Порошок шафрану

Рильця шафрану перед використанням потрібно замочити — із розрахунку близько 20-30 мл гарячої води або кип'ятка на 3-6 рилець спеції, на 5 хвилин. Після чого помаранчеву концентровану рідину можна додавати у страву, яку готуєте.

Замочування шафрану



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.