Що таке інтуітивне харчування

Термін “інтуітивне харчування” звучить так, ніби-то мова йде про дієту, складену за участі містичних сил. Але, насправді, усе навпаки. Інтуітивне харчування — ніщо інше, як розумний і раціональний підхід до їжі. І зовсім не дієта. Давайте дізнаємося деталі.

Нерідко усі можливі системи харчування придумують саме ті, хто сам намагається схуднути. Професор Університету Юти та лікар Стівен Хоукс з їх числа. Ще на початку 90-х, покінчивши з виснажливими дієтами, які давали тільки короткотривалий результат, він винайшов метод інтуітивного харчування. Завдяки цьому за рік він схуднув зі 100 до 84 кг, і потім до 78. З тих пір лікар випустив книгу Intuitive Eating, заснував Національний інститут інтуітивного харчування, назавжди покінчив з голодуванням та розвантажувальними днями та досі важить 78 кг. Давайте дізнаємось більше про основні принципи системи харчування Стівена Хоукса.

Їжа

Принципи інтуітивного харчування

Скажіть дієтам “ні”

Інтуітивне харчування суттєво відрізняється від дієт. В основі будь-якої з них лежить відмова від якоїсь групи продуктів, чи то швидкі вуглеводи, молочні продукти, тверда їжа або усе це одразу. Жорсткі обмеження рано чи пізно приводять до зривів і переїдання — організм вимагає своє. Звідси перший принцип інтуітивного харчування — “Дай організму те, чого він вимагає”. Не дарма цю методику успішно використовують для лікування розладів травної поведінки, зокрема булімії та анорексії.

Вчіться розумного ставлення до їжі

Головна помилка новачків у школі інтуітивного харчування полягяє у відсутності самоконтролю. Вирішивши, що можна їсти усе і у будь-якій кількості, вони ні в чому собі не відмовляють. Насправді, отримавши необмежений доступ до смаженої картоплі та мафінам, ви скоро зрозумієте, що така їжа викликає важкість у шлунку. І ви зможете легко обходитиь без них. Зрозумівши це, ви зробите усвідомлений вибір на користь здорових страв. Як відомо, солодким є тільки заборонений плід.

Навчіться відрізняти голод від апетиту

По-перше, їжте, коли відчуєте помірний голод, не доводячи себе до напівсвідомого стану. По-друге, не потрібно замовляти десерт тільки тому, що він так і проситься до рота і у стрічку інстаграму.

Жіка дивиться у холодильник

Не ігноруйте відчуття насичення

Відкладайте вилку, коли розумієте, що наїлись (а краще “майже наїлись”). Не потрібно доїдати усе тільки тому, що у дитинстві вас вчили нічого не залишати на тарілці, тому що ви в гостях і не хочете образити господарів або уже заплатили за страву.

Помиріться з їжею

Не рахуйте калорії, не розкладайте страву на білки, жири і вуглеводи. Раніше ви бачили піцу та питали себе: “Скільки у ній калорій?” та “Якщо я зїм її сьогодні, від чого мені доведеться відмовитися завтра?”. Для прибічників розумного харчування піца — це просто піца, і вони задають собі тільки одне питання: “Чи хочу я її зїсти?”. Не забороняйте собі навіть найбільш ворожий у середовищі ЗСЖ продукт. Врешті решт, заборона викличе неконтролювану вагу, зриви та відчуття провини — усе те, чому не місце в інтуітивному харчуванні.

Отримайте задоволення від їжі

Якщо вам не подобається вміст тарілки та сам процес приготування їжі, підсвідомо ви компенсуєте почуття незадоволення за рахунок кількості їжі або неконтрольованого поглинання не найкорисніших продуктів.

Жінка насолоджується тістечком

Розділяйте потребу у їжі та потребу у позитивних емоціях

Образа, злість, самотність — здається, будь-яку душевну рану вилікує шматок торту. Чи так це насправді? Можливо, всього лиш на пару хвилин. А потім до негативних емоцій додасться ще одна — почуття провини. Вихід — розбиратися з джерелами негативу та їх наслідками напряму.

Їжа — не нагорода

Зворотній бік попереднього пункту. З дитинства ми звикли до нехитрої схеми “будеш добре вчитися/допомагати батькам — на вихідні підемо до кафе-морозива”. У дорослому житті це трансформується у “здала сесію/заслужила похвалу начальства/пробігла 5 км — маю право на шоколадку”. Це не значить, що потрібно відмовитись від мотивації, просто змініть формат. Нехай нагородою стане похід на виставку, зустріч з друзями або покупка парфюму з ноткою какао.

Займайтесь фітнесом із задоволенням

Вибирайте ті види фізкультури, які принесуть вам позитивні емоції та заряд бадьорості, а не лише спалять максимальну кількість калорій і накачають правильні мязи.

Полюбіть своє тіло

Полюбити та прийняти себе таким, який ти є зі всіма сильними і слабкими сторонами — не значить махнути на себе рукою. Навпаки, усвідомивши помилки, над ними легше працювати. Якщо ви чесно зізнаєтесь, що вам не комфортно жити з бедрами розміру L, ви вирішите худнути. Просто тепер виберіть не експрес-дієту і фітнес з-під палки, а інтуітивне харчування.

Ваги

Міфи про інтуітивне харчування

Слухайте тільки своє тіло, а не мозок

Стівен Хоукс вчить розпізнавати сигнали тіла, але це не значить, що потрібно повністю ігнорувати розум. Наведемо приклад. Прямо зараз ви не відчуваєте відчуття голоду, але знаєте, що найближчі півдня у вас не буде можливості навіть на перекус. Шлунок говорить обіду “ні”, але мозок переконує зїсти щось легке, проте ситне, зараз, щоб не переїдати ввечері.

Ви наберете вагу

Якщо ви поставитесь неуважно до пункту про розумне харчування і самоконтроль, ймовірно, що стрілка на вагах буде рузатися вправо. Але оскільки система інтуітивного харчування — це не дієта, а стиль життя, то боротьба з зайвою вагою не стоїть на першому місці. Варто будувати нормальні стосунки з їжею і мріяти носити менший розмір одягу — діаметрально протилежні цілі. Тим не менш, Хоуксу вдалося схуднути тільки так. У чому секрет? У тому, що повністю змінивши харчові звички, ваше тіло зміниться на краще, просто не так швидко, як обіцяють дієти. Проте назавжди.

Інтуітивне харчування — це просто 

Для величезної кількості тих, хто усе свідоме життя сидить на дієті, розірвати замкнуте коло, що зійшлось на гречці та шпинаті, не так просто. Краще обмежити себе у їжі на певний термін та отримати швидкий результат, ніж повністю змінити підхід до культури харчування. Але як тільки це вдасться, вам більше ніколи не захочеться (та й не знадобиться) сідати на дієту.

Покупка продуктів

Також вирішити, чи необхідна вам дієта, допоможе стаття - https://harchi.info/blogs/annie/sidaty-na-diyetu-chy-zminyuvaty-svoye-myslennya-i-zhyttya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.